fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeen liiton matkakulut romahtivat murto-osaan, miten käy Kanta-Hämeen edunvalvonnan? – Maakuntajohtaja: "Etänä on huomattavasti hankalampi vaikuttaa"

"Tilannetta voisi verrata yritysmaailmassa myyntityöhön, jota on todella hankala tehdä tehokkaasti etänä ja ilman henkilökohtaisia tapaamisia."
Kuva: Soile Toivonen/ HäSa

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen mukaan maakunnallinen edunvalvonta, jota on perinteisesti tehty paljon kasvokkain, on korona-aikana ollut tavattoman työlästä ja hankalaakin.

Kun työmatkustaminen romahti ja korona-ajan alussa monien organisaatioiden tekniset valmiudet ja käytännöt etätapaamisille olivat vajavaiset, tapaamiset jäivät yhä harvempien harteille.

Ahonen sanoo, että tilanne on työllistänyt muun muassa maakunnan kansanedustajia, jotka ovat avustaneet ja tehneet huomattavan paljon tavanomaisesti Hämeen liiton edustajien hoitamaa vaikuttamistyötä.

– Viime ja tänä vuonna erilaisia edunvalvonta-asioita on vielä ollut poikkeuksellisen paljon, minkä vuoksi normaalisti tapaamisissa tehdyn vaikuttamistyön väheneminen on jossain määrin huolestuttavaa.

Korona-aikana ajankohtaisia asioita ovat olleet esimerkiksi sote-valmistelu ja maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistus, johon liittyy lukemattomia asioita kaavoituksesta ympäristöön. Lisäksi ajankohtaisia ovat olleet rata-asiat ja EU-ohjelmakauden muutokseen liittyvät tapaamiset ja vaikuttaminen, jossa tavoitteena on kotiuttaa mahdollisimman paljon EU-rahaa maakuntaan.

– Tilannetta voisi verrata yritysmaailmasta myyntityöhön, jota on todella hankala tehdä tehokkaasti etänä ja ilman henkilökohtaisia tapaamisia. Etäpalaveri ei voi korvata fyysisesti läsnä olemista, Ahonen sanoo.

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen Kuva: Pekka Rautiainen
Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen. Arkistokuva: Pekka Rautiainen/ HäSa

Matkoihin ja majoitukseen vain 16 prosenttia budjetoidusta

Maakunnallista edunvalvontatyötä Suomessa ja maailmalla tekevän Hämeen liiton matka- ja majoituskulut romahtivat koronavuonna.

Liiton vuodelle 2020 budjetoiduista matkustamiseen, majoitukseen ja ravitsemiseen varatuista varoista käytettiin vain noin 16 prosenttia, eli noin 28 000 euroa. Tarkoitukseen oli budjetoitu noin 160 000 euroa.

Ahonen kertoo, että säästyneiden määrärahojen ansiosta Hämeen liitto ei tehnyt alijäämäistä tulosta, jollainen viime vuodelle oli budjetoitu. Rahaa on vastaavasti tarvittu erilaisten maakunnan etua ajavien asiantuntijaselvitysten ja faktaperusteisen vaikuttamisen taustatyöhön.

– Olen virkakaudellani muutenkin halunnut viedä edunvalvontatoimintaa ja vaikuttamista tähän suuntaan, ja korona on siitä näkökulmasta itse asiassa auttanut. Esimerkiksi pääratavaikuttamisen ja maankäyttö- ja rakennuslain osalta olemme teettäneet asiantuntijatyötä ja erilaisia selvityksiä.

– On hyväkin asia, että olemme joutuneet ajattelemaan tehtäväämme ja toimintatapojamme uudella tavalla.

Työmatkustaminen jäänee pysyvästi vähäisemmäksi

Matkustamisen ja paikan päällä tapahtuvan edustamisen väheneminen ei ole Ahosen mukaan kuitenkaan pelkästään huono asia.

– Hämeen liitto ei ole ennenkään juurikaan järjestänyt edustustilaisuuksia, mutta aikaisemmin saimme kutsuja erilaisiin ilta- ja viikonlopputilaisuuksiin todella paljon, mikä usein tuli normaalin virkatyön päälle. Nyt iltatilaisuuksia on vähemmän ja työ on asiaperusteisempaa.

– Kun ennen työaikaa meni matkustamiseen, nyt on voinut keskittyä perusteellisemmin yhteen asiaan tai hoitaa useamman asian päivän aikana.

Ahonen uskoo, että työmatkustaminen ei palaudu enää entiselleen.

– Ainakin itse aion matkustaa isolle kirkolle paljon harvemmin. Helsinkiin tuskin tulee enää lähdettyä vain yksittäisen asian vuoksi.

Moni asia hoituu jatkossakin etänä, kun organisaatiot kunnista ministeriöihin ja oppilaitoksiin ovat omaksuneet uusia toimintatapoja.

– Hybridikokouksissa on ollut paikalla yksi henkilö, joka kantaa päävastuun ja muut toimivat etäyhteyksien kautta tilaisuudessa tukena.

Ahonen huomauttaa, että edunvalvonta on työtä, jonka onnistumisia on joskus vaikea todentaa ja jota voi harvoin täysin avata suurelle yleisölle.

– On saavutettu merkittäviäkin voittoja, mutta edunvalvonta ja vaikuttavuusviestiminen tuppaa olemaan työtä, joka vaikeutuu jatkossa, jos siitä kerrotaan liian avoimesti. HäSa

Menot