Kanta-Häme

Maalaaminen vie stressin

Janakkalalainen suunnittelija Pentti Väänänen (s.1957) ei osaa kuvitella rentouttavampaa harrastusta kuin kuvataide.

Jos hän on ollut pitkän aikaa maalaamatta, hän huomaa sen pienoisesta hermostuneisuudesta. Toisaalta jos on sydämensä kyllyydestä maalannut vapaa-ajallaan, osaa olla töissäkin rauhallisempi.

– Ja tähän jos vielä liittää kalastuksen, niin se katkaisee ajatukset ihan täydellisesti.

Kalastus ja kuvataide eivät ole Väänäsen mielestä ollenkaan kummallinen yhdistelmä. Hän on usein lähtenyt veljensä, kuvataiteilija Seppo Väänäsen kanssa narraamaan kaloja ja kalastamaan maalauksen aiheita.

– Ajellaan rantoja pitkin uistin vedessä, katsellaan maisemia ja saadaan virikkeitä, veljekset selittävät.

Lääninhallituksesta… Hämeen poliisiin

Luontokuvia maalaavalla Pentti Väänäsellä on leipätyö Hämeen poliisilaitoksella. Hän ei kuitenkaan ole poliisi, vaan työskentelee laitoksen strategisen puolen suunnittelijana.

Väänäsen tie poliisilaitoksen leipiin ei ollut aivan suora. Hän on alun perin valmistunut filosofian maisteriksi ympäristöhygienian koulutusohjelmasta Kuopion yliopistosta.

– Ensimmäinen työpaikkani oli Hämeen lääninhallituksen ympäristötoimistossa, hän kertoo.

Vuosien mittaan hän siirtyi ensin lääninhallituksen poliisiosastolle, sitten valtion laitosten uudelleenorganisointien jälkeen Hämeen poliisilaitoksen virkamieheksi.

Kuvataide on ollut Väänäsen harrastuksena nuoresta pojasta lähtien. Hän on opiskellut sitä kansalaisopistojen sekä kuvataideyhdistysten kursseilla, 1980-luvun lopusta lähtien erityisesti Janakkalan kuvataideyhdistyksen aktiivijäsenenä.

Värit sytyttävät …kuvataiteilijan

– Kuvataide on tullut vähän kuin verenperintönä, Pentti Väänänen selittää.

Isä Sulo Väänänen oli kuopiolainen kuvataiteilija. Hänellä oli rakennusmestarin koulutus, mutta hän elätti perheensä tauluja maalaamalla. Veli Seppo Väänänen on taiteiden maisteri ja kuvataiteilija.

– Isä otti mukaan maalaamaan. Siitä niitä virikkeitä tuli, hän sanoo.

Pentti Väänänen pohtii, että aluksi virikkeet saattoivat olla suoranaisia vaikutteita. Vuosien varrella hän on kuitenkin huomannut, että kannattaa vain tehdä omaa, ei matkia.

Väänänen innostuu esimerkiksi väreistä. Turengin kirjastossa esillä olevassa näyttelyssä on muun muassa tauluja, joiden kimmokkeena olivat punaisina kukkivat koristeomenapuut.

– Miten kevään maisema saattoi näyttää niin syksyn väriseltä, hän pohtii.

Taulut syntyvät …kursseilla

Pentti Väänänen maalaa useimmiten kursseilla, joita Janakkalan kuvataideyhdistys järjestää viisi, kuusi vuodessa.

Hänen mielestään kurssit sopivat harrastajataiteilijalle, koska kokoontuminen on samalla sosiaalinen tapahtuma.

– Ollaan yhdessä, mutta jokainen voi silti keskittyä omaan työhönsä, hän selittää.

Kuvataideharrastus on perinteisesti melko naisvaltainen ala, niin myös Janakkalan kuvataideyhdistyksessä. Se ei häiritse Väänästä yhtään.

– Kuvataide on vain niin hyvä vastapaino työlle. Kun tekee maalausta, kaikki stressit katoavat, hän sanoo. (HäSa)

Turengin kirjastossa jatkuu helmikuun loppuun saakka Pentti ja Seppo Väänäsen näyttely Luontohavaintoja.

Sarja päättyy. Aiemmissa osissa ovat esiintyneet tilaajajohtaja Jukka Lindberg (11.1.), TE-johtaja Harri Jokinen (20.1.), Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori Pertti Puusaari (26.1.), tutkija-artenomi Eila Anttila (1.2.).

Päivän lehti

1.6.2020