Kanta-Häme

Maalaisjärki voitti

Hämeenlinnan terveysasemilla on kaikessa hiljaisuudessa eletty tämän vuoden keväällä aikaa, jolloin sairauslomien kirjoittaminen puhelinkeskustelun perusteella on ollut kiellettyä.

Aluehallintovirasto (avi) antoi asiasta keväällä ohjeistuksen Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitokselle. Avi tarttui asiaan yleisönosastonkirjoituksen perusteella. Kirjoitus oli koskenut sairaan lapsen vanhemmalle puhelimitse kirjoitettua sairauslomaa.

Käytössä kuukausia

Terveyskeskusliikelaitoksen ylilääkärin Virpi Krögerin mukaan avin ohjeistusta noudatettiin terveysasemilla ”usean kuukauden ajan”.

– Siinä kävi niin, että hoitoon pääsy vastaanotoille piteni. Jouduimme sanomaan eioota joillekin, koska akuuttiajatkin loppuivat, Kröger kuvailee.

Peruminen helpotus

Liikelaitos pyysi avin väkeä palaveriin ruuhkaksi kärjistyneen tilanteen vuoksi.

Avi lupasi ottaa asian uuteen tarkasteluun ja muutti aiempaa linjaustaan niin, että sairauslomatodistuksia voidaan sittenkin myöntää puhelimitse. Todistukseen on kuitenkin kirjattava, että se on myönnetty puhelimessa tapahtuneen hoidon tarpeen arvioinnin perusteella.

– Olin erittäin helpottunut! Olisi ollut katastrofi yrittää saada tilanne hallintaan näillä resursseilla, jos tuohon käytäntöön olisi jouduttu jäämään. Meillä on jo nytkin vaikeuksia vastata tarpeeseen, Kröger sanoo.

Hän kertoo, että ykkösdiagnoosi, joista sairauslomia eniten kirjoitetaan, on ylähengitystieinfektio.

– Mittava määrä meidän resurssejamme kuluu tällaisten ohimenevien sairauksien todistamiseen, vaikka kyseiset sairaudet eivät vaatisi hoitoa. Jos pääsisimme itsestäänselvyyksien, kuten mahatautien, todistamisesta, saisimme vapautettua paljon voimavaroja sairaiden hoitoon.

Krögerin mukaan terveysasemien 70 sairaanhoitajaa ja terveydenhoitajaa kirjaavat päivittäin kymmeniä sairauslomatodistuksia puhelinkeskustelujen perusteella.

– Niin sanotut selvät tapaukset pyrimme kirjoittamaan puhelimessa. Teemme keskustelussa seulontaa oireiden perusteella niistä, joiden tarvitsee tulla vastaanotolle.

Valtit työnantajilla

Lyhytaikaisten sairauksien todistelu on terveydenhuollon ikuisuusongelma, josta myös ylilääkäri Virpi Kröger haluaisi eroon.

– Toivoisin, että työpaikat ottaisivat saman käytännön kuin esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki. Siellä esimies hyväksyy lyhyet sairauslomat. Teen myös esimiehenä tätä arviointia meillä itse.

Käytäntö paitsi keventäisi terveydenhuollon taakkaa, myös hyödyntäisi työnantajia.

– Helposti lääkäri tai hoitaja kirjoittaa sairauslomaa heti sen kolme päivää varmuuden vuoksi, jottei potilas ota enää yhteyttä uudelleen, koska terveydenhuollon voimavarat ovat rajalliset. Tauti saattaisi kuitenkin mennä ohi jo päivässä.

Tämä taas vapauttaisi työntekijän nopeammin takaisin ”sorvin ääreen”.

Kun Kröger on ehdottanut työnantajille uudenlaiseen systeemiin siirtymistä, he ovat tyrmänneet ajatuksen lusmuilijoilla, jotka teeskentelevät sairausloman tarvetta.

– Ilmiö on sairas, ja sellaiseen työnantajan pitäisi puuttua ihan muilla keinoin kuin vierittää se terveydenhuollon niskaan.

– Tämä on hätähuuto täältä meiltä päin. Jospa työantajat ottaisivat koppia tästä, Kröger toivoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic