Kanta-Häme

Maalaji voi pelastaa kuivuuskatastrofilta

Viljelyalojen maalajeilla on tänä vuonna suuri vaikutus satojen tuottavuuteen.

Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella vaikuttavan MTK Hämeen puheenjohtaja Arto Laine kertoo, että kuivuus on kuitenkin vaikuttanut jo kaikkien kantahämäläistilojen satoihin.

– Maalajierot ovat tässä meidänkin toiminta-alueellamme jonkinlaisia. Esimerkiksi Forssan seudulla satotilanne on huonompi kuin Lahden suunnalla.

Laineen mukaan viljojen tähkät ja jyvät ovat jäämässä pieneksi ja nurmirehunkin ensimmäinen sato oli tavanomaista heikompi.

– Voi olla, että karjatiloilla joudutaan turvautumaan aiempaa enemmän ostorehuun, vaikka ennen olisi pärjätty omalla. Ruotsissahan on ryhdytty jo hätäteurastuksiin, mutta Suomessa ei olla vielä siinä tilanteessa.

Esimerkiksi Lammilla Annamari ja Tuomo Torttilan 240 lypsylehmän joukko saa pysyä kesän jälkeenkin täydessä koossaan.

Annamari Torttilan mukaan tämänvuotista säilörehusatoa ei voi luonnehtia normaaliksi, mutta suotuisan maalajin ansiosta lehmille saadaan säilörehua.

– Meidän maamme Lammilla ovat aika hikeviä, joten sato ei ole jäänyt niin vähäiseksi kuin pahimmilla alueilla. Viljelemme myös Tuomon kotitilalla Hausjärvellä, jossa on ollut hankalampaa, hän kertoo.

Toisilla tiloilla kuivuus on kurittanut rehusatoa pahemmin. Annamari Torttilan mukaan haitat konkretisoituvat toden teolla vasta syksymmällä.

– Tiedän tiloja, joilla mietitään jatkoa muutenkin esimerkiksi tuottajahintojen laskun vuoksi, ja joillekuille huono rehusato voi olla yksi naula lisää arkkuun.

Hän on kuullut teurastamoiden enteilevän ruuhkia syksylle, sillä kärsineimmillä tiloilla karjan vähentäminen on yksi varteenotettava ratkaisu rehupulaan.

– Ruokittavahan ne lehmät on, eikä niitä voi oikein nälässäkään pitää.