Kanta-Häme

Maamerkki ja lopunelämän keskustakoti

Iittalan hyvinvointikeskuksen käytävillä kaikuu puheenpulina, kun kuutisenkymmentä kutsuvierasta on lyöttäytynyt rakennuksen esittelykierrokselle.

Keskustan uusi maamerkki on jykevä, johon on valettu 2700 kuutiota betonia.

Nyt hyvinvointikeskus on noussut Sauvalanaukiolla harjakorkeuteen, jota on Iittalassa odotettu vuodesta 2011 lähtien.

Käyttökunnossa sen on määrä olla syksyyn 2017 mennessä.

– Hienolta näyttää, rakennustyöt ovat aikataulua edellä, Vanhusten asuntosäätiön toiminnanjohtaja Leenamaria Keipilä iloitsee.

Uuden katon päänsä päälle saavat seudun ikäihmiset.

Hanke sai alkunsa Koivurinteen huonokuntoisesta palvelukodista, jonka vuoksi ikäihmisten lautakunta käynnisti 2012 pitkäaikaishoivan ja asumisen hankesuunnittelun.

Muun muassa Koivurinteen asukkaat pääsevät lähemmäksi palveluita muuttaessaan hyvinvointikeskukseen.

– Tulossa on noin 50 ihmisen koti, jossa voi asua elämänsä loppuun saakka, hallituksen puheenjohtaja Leena Tiesmaa muistuttaa.

B-siiven toiseen kerrokseen valmistuu 35 tehostetun palvelun asuntoa, jotka kaupunki vuokraa. C-siipeen on luvassa 15 vuokrayksiötä- ja kaksiota.

– Asunnot vuokralaisille ja kolme toimistoa hyvinvointialojen liikkeenharjoittajille tulevat keväällä julkiseen hakuun, Keipilä kertoo.

Ensi syksynä hyvinvointikeskuksessa toimii terveyskeskus, kirjasto, ikäihmisten päivätoiminta, liikunta- ja musiikkitila, neuvontapiste ja ravintola, jota ryhtyy pyörittämään Fazer Food Services oy.

– Toivottavasti ovi käy ja saranat kuluvat. Toivon, että keskuksesta tulee kalvolalaisten ja iittalalaisten yhteinen olohuone, Tiesmaa unelmoi.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kehuu hyvinvointikeskuksen olevan ennen kaikkea elinvoimainvestointi.

– Kaupunkirakenteellisesti hyvinvointikeskus tuo eloa ja elämää Iittalan keskustaan. Palvelut ovat saman katon alla. Se palvelee myös turisteja, joita on käynyt Iittalassa parhaimpina vuosina 300 000.

Isosuo sanoo Hämeenlinnan olevan Suomen keskipiste vuoden 2009 kuntaliitoksesta lähtien.

Hyvinvointikeskuksen myötä Iittala saa uutta imua ja keskustaan on mahdollista rakentaa lisää asuntoja.

– Esimerkiksi vanha terveyskeskus myydään pois. Tontille on mahdollisuus tehdä rivitaloja.

Iittala kulminoituu Lasimäkeen ja naivismiin. Ne saattavat näkyä muutenkin kuin hyvinvointikeskuksen ikkunasta ulos katsottaessa.

– Ulkoseinään on suunnitteilla naivistien ympäristötaidetta, joka näkyisi liikenneympyrään. Siihen haetaan vielä rahoitusta, Linnan Kehityksen rakennustöiden valvoja Tapio Rantanen sanoo.

Keipilä on innoissaan muistiongelmaisille suunnittelutyön alla olevasta piha-alueesta.

– Se on lämmin piha oleskella keväästä syksyyn, sinne paistaa aurinko suuren osan päivästä. Näkymä avautuu Lasimäen suuntaan. HäSa

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic