Kanta-Häme

Maankaatopaikka mutkien takana

Parolalaisen Heikki Saarisen pääsiäisviikonloppu hurahti pihatöiden parissa. Vanha puutarhajäte löysi tiensä peräkärryyn, ja tiistaiaamuna oli hyvä aika mennä tyhjentämään kärry vanhaan tuttuun paikkaan Rahkoilan maankaatopaikalle.

Tänä keväänä tilanne on kuitenkin erilainen kuin edellisvuosina. Rahkoilan maankaatopaikka on ollut vuosien ajan ilmaiseksi kuntalaisten käytössä, mutta tänä vuonna kahden kuutiometrin suuruisten pihajätteiden jättämisestä on alettu periä 8 euron maksua.

Maksua ei kuitenkaan oteta vastaan maankaatopaikalla, vaan se pitää käydä etukäteen maksamassa Juteinitalon palvelupisteessä. Palvelupiste ei kuitenkaan palvellut tiistaina, kun maankaatopaikka oli auki.

– Lopulta ystävällinen kirjastonhoitaja auttoi minua ja peri maksun. Eihän rahastaminen hänen toimenkuvaansa kuulunut. Hankalaksi on lipukkeen hankkiminen tehty, Saarinen kertoo.

Vain kuntalaisten käyttöön

Hattulan kunnan tekninen lautakunta päätti viime vuonna, että Rahkoilan maankaatopaikka muutetaan maksulliseksi. Maksun tarkoituksena oli vähentää maankaatopaikalla kuhisevaa liikennettä. Hattulan kuntalaisille tarkoitettu maksuton palvelu nimittäin keräsi suosiota naapuripitäjienkin puolelta.

– Lautakunnan päätöksen takana oli ajatus, että Rahkoilalla halutaan palvella vain Hattulan kuntalaisia. Mitään tutkittua tietoa ei ole, mutta niinhän vain on käynyt, että palvelu on käynyt hieman liian suosituksi, teknisen toimen kiinteistöpäällikkö Juhani Järvinen kuvailee.

Rahastusmenetelmä on otettu hätäisesti käyttöön. Puutarhajätteitä kuljettavan pitää ensiksi käydä maksamassa kuorma Parolassa, Juteinitalon palvelupisteessä. Piste on auki iltapäivisin keskiviikosta perjantaihin.

Maankaatopaikalle saapuvan pitää antaa maksutosite kaatopaikan valvojalle.

– Käytäntö on nyt kontrolloitu, mutta onhan sillä myös kääntöpuolensa. Maankaatopaikalla käynti hieman hankaloituu, kun piletti pitää hakea eri paikasta, Järvinen toteaa.

Alkukankeutta

Pääsiäisen jälkeinen tiistai oli ensimmäinen päivä, kun maankaatopaikalle sai jättää pientalojen puutarhajätettä. Maankaatopaikalla valvoneen työnjohtajan Petri Kallion mukaan ensimmäisenä päivänä jättäjiä oli toistakymmentä, ja vain yhdeltä asiakkaalta puuttui maksutosite.

– Teimme niin, että otin yhteystiedot ylös, ja asiakas käy jälkikäteen maksamassa Juteinitalossa, Kallio toteaa.

Suoraa valitusta ei tiistaina kuulunut paljoa, ja Kallio arvelee, että käytäntöä tullaan muuttamaan.

– Todennäköisesti maksun voi jatkossa myös suorittaa Juteinitalossa jätteiden vastaanottopäivinä, Kallio sanoo.

Vuodesta 1959 Parolassa asunut Heikki Saarinen myös ymmärtää kunnan näkökulman siihen, että maksu kerätään. Muuten hän on ollut Rahkoilan palveluun tyytyväinen.

– Kuntien talous on tänä päivänä mitä on, kyllähän tämän ylläpito maksaa. Välillä täällä on ollut autoja jonoksi asti. Uskon kuitenkin, että tämä on alun hankaluuksia, Saarinen toteaa.

(HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic