Kanta-Häme Hämeenlinna

Maanpuolustus on osa Sonja Airikka-Hartevan työ- ja harrastusrintamaa – Hän on tuttu kasvo Hämeen linnan Etulinjasta

Sonja Airikka-Hartevan työpäivät kuluvat inttijuttujen ja vanhojen armeijatavaroiden ympäröimänä. Hänet löytää Hämeen linnan kupeessa sijaitsevan Reserviläismyymälä Etulinjan tiskin takaa.
Sonja Airikka-Harteva työskentelee päivät Reserviläismyymälä Etulinjassa. Hänen tärkein tehtävänsä on asiakaspalvelu, jonka lomassa hän kuulee myös roppakaupalla "inttijuttuja". Hän vastaa Reserviläispiirin yhdistyshallinnollisista tehtävistä. Kuva: Pekka Rautiainen
Reserviläismyymälän lisäksi Sonja Airikka-Harteva vastaa Reserviläispiirin yhdistyshallinnollisista tehtävistä. Kuvat: Pekka Rautiainen

Kesällä 2010 forssalainen Sonja Airikka-Harteva, 37,  astui alokkaana Riihimäen Viestirykmentin porteista sisään.

Tuolloin 27-vuotias Airikka-Harteva oli aina tiennyt suorittavansa jossain vaiheessa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen, mutta aika ei ollut aiemmin ollut kypsä vuoden mittaiselle koitokselle.

Vaikka ensimmäisten palveluspäivien aikana ympäri pyörähtänyt nilkka vihoitteli koko alokaskauden ajan, Airikka-Harteva ei antanut periksi.

Hän kotiutui reservin alikersanttina ja yleni myöhemmin reservissä kersantiksi.

– Lähdin palvelukseen sillä asenteella, että asepalvelus on vain yksi askel lähemmäksi sotilasuraa. Tarkoitukseni oli tehdä elämäntyöni Puolustusvoimien palveluksessa, mutta elämä päätti toisin. Intin jälkeen maanpuolustustyö on jatkunut Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kautta harrastuksena, hän kertoo.

Asepalveluksen jälkeen reserviläinen työskenteli muun muassa lastenhoitajana ja lähihoitajana kotipalvelussa.

Rakkaasta harrastuksesta työ

Viime vuonna reservin kersantin haave työstä maanpuolustuksen parissa sai tuulta alleen.

Airikka-Harteva näki työpaikkailmoituksen, jossa Etelä-Hämeen Reserviläispiiri etsi palvelukseensa piirisihteeriä.

Nainen alkoi kuumeisesti pohtia, voisiko rakkaasta harrastuksesta tulla työ ja olisiko hänestä tehtävään. Hän lähetti hakemuksen.

Tammikuussa 2020 Airikka-Harteva aloitti uudessa tehtävässään. Unelmasta oli tullut totta.

Työskennellessään kotihoidossa Sonja Airikka-Harteva tutustui paikallisiin sotaveteraaneihin. – He kutsuivat minua usein kersantiksi. Sotilasarvon he muistivat, mutta eivät nimeäni. Kuva: Pekka Rautiainen
Työskennellessään kotihoidossa Sonja Airikka-Harteva tutustui paikallisiin sotaveteraaneihin. – He kutsuivat minua usein kersantiksi. Sotilasarvon he muistivat, mutta eivät nimeäni. Kuva: Pekka Rautiainen

Tiskin takana Etulinjassa

Tavallisena työpäivänään Airikka-Hartevan löytää Hämeen linnan kupeessa sijaitsevan Reserviläismyymälä Etulinjan tiskin takaa.

Kaupan avoinna pitämisen lisäksi hän vastaa Reserviläispiirin yhdistyshallinnollisista tehtävistä.

Piirisihteerin keskeisin tehtävä on toimia yhteyshenkilönä 20 paikallisyhdistyksen ja Reserviläisliiton välillä. Reserviläispiirissä on yli 2 400 jäsentä.

– Olen piirin yleinen tietotoimisto. Edeltäjäni Reima Lundberg toimi tehtävässä 25 vuotta. Valtavan tietomäärän omaksumiseen menee vielä aikaa.

Asiakkaat opettavat

Hämeenlinnassa Linnankasarmilla sijaitseva myymälä on täynnä armeijan ylijäämätavaraa ja muita maanpuolustushenkisiä esineitä.

Airikka-Harteva myöntää, että vuosien mittaan kertyneessä valikoimassa tulee vastaan välillä hänellekin uusia esineitä.

Joka päivä hän oppii kuitenkin jotain uutta myymälässä piipahtavilta asiakkailta.

– Etulinjan asiakaskuntaan kuuluu niin turisteja, vanhoja ammattisotilaita kuin sotahistorian harrastajiakin. Joka päivä kuulen jonkun hyvän inttijutun tai opin uutta menneistä ajoista.

Maanpuolustusta myös vapaa-ajalla

Veri vetää Airikka-Hartevaa maanpuolustuksen pariin edelleen myös vapaa-ajalla.

Hän toimii aktiivisesti MPK:ssa erityisesti naisille suunnatun koulutuksen parissa, jossa hän kohtaa paljon asepalveluksen suorittamisesta haaveilevia nuoria naisia.

Hän muistuttaa kursseillaan usein siitä, että intti ei ole vuoden mittainen haaste, vaan se tuo mukanaan elämänmittaisen velvollisuuden puolustaa kotimaataan.

– Maanpuolustuksessa kiehtoo se, että ympärillä on jatkuvasti samanhenkisiä ihmisiä, joille innostustaan ei tarvitse selitellä. Koen joka päivä jee-kokemuksia omassa työssäni. HÄSA

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic