Kanta-Häme

Maaperä kypsä yt-neuvotteluille

Talouden hilaaminen tasapainoon vaatii yhteistoimintamenettelyn (yt) käynnistämistä Riihimäellä. Kaikkia kaupungin henkilöstöryhmiä koskevat neuvottelut voidaan käynnistää, kun kaupunginvaltuusto hyväksyy tasapainottamispaketin.

Henkilökunnan ei tarvitse pelätä sen paremmin lomautuksia kuin irtisanomisiakaan. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tommi Räty painottaa, etteivät lomautukset laskelmien mukaan tuo säästöä.

– Nyt neuvotellaan ja haetaan yhdessä henkilöstön kanssa säästöt. Uusia tapoja toimia ja palvella kuntalaisia paremmin ja tehokkaammin, Räty sanoo.

Räty korostaa, että yt-neuvotteluissa haetaan myös rakenteellisia muutoksia ja käydään läpi toimenkuvia.

Säästöpaketti jäädyttää virkojen ja toimien täyttämisen, jarruttaa sijaisten palkkaamista ja leikkaa investointirahoista.

Talouden sopeuttamisella tavoitellaan 350 000 euron menoleikkauksia ja 1,1 miljoonan euron supistuta investointeihin.

– Tälle vuodelle säästöt eivät ehdi, mutta ensi vuoden ja kahden seuraavankin taloutta on sopeutettava, Räty toteaa.

Terveyskuntayhtymien talouden koheneminen heijastuu Riihimäelle. Tämän vuoden tilinpäätöksen tappio supistuu aiemmasta 5 miljoonasta 3,7 miljoonaan euroon.

Tilinpäätös näyttää miinusta 2,3 miljoonaa euroa, vaikka tarkasteluun otetaan mukaan vesihuoltolaitoksen reipas positiivinen tulos.

Vuosikate eli se, mikä toiminnan pyörittämisen tuloista jää käteen menojen jälkeen, on 1,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Tämän vuoden talousarviossa oli alun perin alijäämää 900 000 euroa, mutta verotulojen kasvu supistuu ja toimintamenot ylittyvät.

Kaupunki joutuu lisäksi maksamaan valtiolle ennakkoveroina liikaa tilitettyjä kunnallisveroja sekä valtionosuuksia lähes yli 11 miljoonaa euroa. HÄSA