Kanta-Häme

Maapolitiikkaa mietitään uusiksi Hattulassa

Teknisen lautakunnan esitys muuttaisi monta asiaa. Raakamaalle ei tehtäisi enää maankäyttösopimuksia.

Kaavoittamiseen ja maan ostamiseen mietitään uusia sääntöjä Hattulassa, sillä kunnassa valmistellaan uutta maapoliittista ohjelmaa.

Ohjelmasta on olemassa teknisen lautakunnan esitys. Se kuitenkin näyttää olevan vastatuulessa, sillä maanantaina kokoontunut kunnanhallitus päätti palauttaa sen takaisin valmisteluun.

 

Tekninen johtaja Juha Prittinen sanoo, että uutta maapoliittista ohjelmaa tarvitaan, jotta kaikille olisi samat pelisäännöt.

– Nykyinen ohjelma on vuodelta 2012. Sen ongelmana on ympäripyöreys, minkä takia asioita voidaan tulkita monella tavalla. Nyt pyritään yksiselitteisyyteen.

Maapoliittiseen ohjelmaan kuuluu Hattulassa vain maan osto ja kaavoitus, ei maan luovutus.

– Tonttiluovutusehdot ovat meillä erikseen, mutta nekin varmaan jossain vaiheessa liitetään maapoliittiseen ohjelmaan, Prittinen sanoo.

Keskeinen uusi linjaus olisi Prittisen mukaan se, että uusille asuinalueille ei tehtäisi enää maankäyttösopimuksia, vaan tällaiset sopimukset olisivat mahdollisia vain jo asemakaavoitetuilla alueilla, kun kaavaa halutaan muuttaa.

– Periaatteena olisi, että kunta ostaisi vain raakamaata ja jalostaisi sen tonteiksi. Tällöin maan arvonnousu jäisi kokonaan kunnalle.

 

Hattula on Prittisen mukaan suorastaan menettänyt tuloja maankäyttösopimuksilla, joissa puolet maan arvonnoususta on mennyt yksityisiin käsiin.

Myös suunnittelutarveratkaisujen käyttöä suitsittaisiin.

– Nykyisin systeemi on vuotanut, sillä maanomistajat ovat voineet myydä rakennuspaikkoja asemakaavoittamattomilta alueilta. Tämä voi johtaa siihen, että alueet täyttyvät suunnittelemattomasti. Se ei ole suotuisaa kehitystä.

 

Maapoliittinen ohjelma puuttuu myös hintoihin, joita kunta on maksanut yksityisille maanomistajille.

Ohjelmassa kerrotaan, että neliöhinta on ollut jopa korkeampi kuin Hämeenlinnan kantakaupungissa.

Siksi ohjelmaluonnoksessa on esitys, että kaudella 2019–2021 ylin mahdollinen ostohinta olisi 2,50 euroa neliöltä.

Prittisen mukaan esitys maapoliittiseksi ohjelmaksi on tehty nykylainsäädännön ja Kuntaliiton ohjeiden mukaan. HÄSA