Kanta-Häme

Maaseutu mielii parempia tontteja

Kantakaupungin ulkopuolella olevissa taajamissa on paljon vapaita pientalotontteja. Ne eivät menneet kaupaksi silloinkaan, kun kantakaupungissa ei ollut lainkaan varattavissa olevia tontteja.

Tällä hetkellä tonttikauppa ei käy missään, mutta Hämeenlinna on silti kaavoittanut lisää tontteja Renkoon ja Eteläisiin.

Näistä Rengon Raitalammille tehdään jo kunnallistekniikkaa. Alueen 32 tontista ensimmäiset 12 tulevat varattaviksi kevään korvalla. Kooltaan tontit ovat 1 200-1 970 neliötä.

Eteläisten Suttenhaka saa odottaa ainakin ensi vuoteen.

– Meillä on kyllä tontteja, mutta ne ovat vähän huonoilla paikoilla. Esimerkiksi Mankelinmäki on rinteessä, johon on hankalampi rakentaa, renkolainen kaupunginvaltuutettu Antero Niemelä (ps.) kertoo.

Renkolaiset kunnallispoliitikot ovat yhdessä ajaneet Raitalammin kaavoittamista aivan kirkonkylän kupeeseen.

Hietainmäki hyllyllä

Rengossa on myös jo itsenäisen kunnan aikana valmiiksi kaavoitettu Hietainmäki, jota ei ole avattu mahdollisille rakentajille.

– Esittelimme sitä Pekka Pohjalaisen (kesk.) kanssa muutama vuosi sitten tilaajajohtaja Päivi Salorannalle, muttei hän kauheasti innostunut. H änen mukaansa siellä on liian suuria tontteja, Niemelä muistelee.

Hietainmäen tontit ovat kooltaan 3 000-5 000 neliötä.

– Aikoinaan ajateltiin, että siinä olisi vaihtoehto niille, jotka eivät halua kaupungin minitonteille, Niemelä kertoo.

Yhtenä ongelmana on pidetty myös sitä, että alue sijaitsee eri puolella kymppitietä kuin kirkonkylä.

Kaavallisia reikiä

Saman tyyppisiä pulmia on myös muissa taajamissa kuten Lammilla. Siellä kirkonkylässä on parikymmentä vapaata tonttia.

– Ne ovat ns. kaavallisia reikiä eli tontteja, jotka eivät syytä tai toisesta ole houkutelleet rakentajia, kaupunginvaltuutettu Helena Hirviniemi (kok.) kertoo.

Lammilaiset ovat odottaneet, että itsenäisen kunnan aikana kaavoitettu Rannanmaan alue avattaisiin. Sen reunasta läheltä kunnallistekniikkaa onkin tullut varattavaksi useita tontteja, mutta niistä vain yksi on rakennettu.

– Rannanmaa on erinomaisella ja paikalla ja ihmisiä kiinnostavat keskemmällä aluetta olevat tontit.

Sitäkin on pidetty liian tehottomana eli kaupunki haluaisi kaavoittaa sen tiiviimmin.

Iso sopii maalle

Hirviniemi tuntee alueen historian. Hänen mukaansa Lammin kunta osti Rannanmaan alueen vuonna 2008.

– Asemakaavasta valmisteltiin kaksi eri vaihtoehtoa. Kaava-alue käsittää noin 50 hehtaaria, joista lopulta osoitettiin asuntorakentamiseen 16.

Rannanmaalla on reilut 60 tonttia, joista rivitaloille on kuusi. Lisäksi Ormajärven rannassa on 8 omarantaista tonttia, joista suurin osa on jo rakennettu.

Hirviniemi pitää 1600-1800 neliön tonttikokoa metsäiseen maaseutumaisemaan sopivana. Eteläisten Suttenhaan juuri kaavoitetulla alueella on suurin piirtein samankokoisia tontteja.

– Rannanmaan valmiista asemakaavasta ja sen kaavallisista tavoitteista tulisi käydä vielä keskustelua. Jos kuitenkin pitäydytään kaavan uudelleen tarkastelussa, se tulee nostaa pikaisesti kaavoitusohjelmaan ja laatia sen toteuttamiselle aikataulu. (HäSa)