Kanta-Häme

Maaseutukaupungeissa lumivuoret jyrätään puhumalla

Korkeat lumikasat voivat pahimmillaan tuoda taloyhtiöille sakot, jollei niitä kuormata ajoissa pois. Hämeenlinnassa ja Riihimäellä ei sakkojärjestelmiä ole, mutta Helsingin rakennusvirasto vauhdittaa liikenneturvallisuutta sakottamalla.

Riihimäellä kaupunki vastaa koko alueensa katujen, jalkakäytävien ja pyöräteiden auraamisesta. Taloyhtiöiden huoleksi jäävät vain lumen pudotukset katoilta ja räystäiden jääpuikkojen hävitys.

– Omakotialueilla suurin ongelma on, että asukkaat lykkäävät ajoradalle lunta tonteilta. Siitä kertyy kaupungille iso lasku. Laki on selvä. Lumi on varastoitava omalla tontilla ja tonttitien liittymän puhtaanapito kuuluu kiinteistölle, kertoo Riihimäen kaupungin tiemestari Jaakko Röpetti.

Riihimäen kaupungilla sen paremmin kuin Hämeenlinnallakaan ei ole resursseja valvoa omakotitalojen lumitöitä.

Satunnaisia sakkoja Hämeenlinnassakin

Hämeenlinnassa ruutukaava-alueen katujen kunnossapito kuuluu kiinteistöille. Muualla kunnossapidosta vastaa kaupunki.

– Keskustassa isot taloyhtiöt hoitavat yleensä lumet nopeasti pois, mutta muutamia ongelmatapauksia on ollut. Sakkoakin on joskus jouduttu käyttämään, kertoo kunnossapitopäällikkö Marko Soramäki.

Vastaava kunnossapitomestari Markus Lahtinen ei pidä kaupungin ja poliisin yhteistyötä tarpeellisena Hämeenlinnassa.

– Tähän asti ei ole tullut ongelmia, joista ei olisi selvitty puhumalla. Jos joudumme huomauttamaan lumikasoista, ne hoidetaan yleensä hyvin nopeasti pois. Toivoisi, ettei huomautuksiakaan tarvitsisi jaella, Markus Lahtinen sanoo.

Lumikasojen seisottaminen katujen varsilla ja varsinkin risteysalueella haittaa näkyväisyyttä. Autot ja jalankulkijat eivät näe kasojen takaa lähestyviä kulkijoita.

Hämeenlinnassa Pikku-Parolan lumenkaatopaikalle ajettiin viime talvena noin 15 000 kuormaa lunta. Alue riittää Markus Lahtisen mukaan tämänkin talven tarpeisiin.

Hoito ei kuulu sääherralle

Helsingissä katujen puhtaanapitoon on palautettu 1990-luvulla lakkautettu katutarkastajien virkakunta, joka kiertää valvomassa tilannetta. 1990-luvulla tarkastajat työskentelivät poliisilaitoksella, nyt taas kaupungin työntekijöinä.

Helsingin kaupunki antaa kiinteistöille 2–3 päivää aikaa puhdistaa kadut lumipyryn jälkeen. Samaa aikaa käytetään myös Hämeenlinnassa.

– Taloyhtiöt saavat ensin huomautuksen ja jollei siihen reagoida, katutarkastajat valokuvaavat tilanteen. Sen jälkeen poliisi joko huomauttaa uudelleen tai lähettää suoraan sakkolapun, kertoo komisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisilaitokselta.

Kaupungin rakennusvirasto käyttää hyväkseen lakia katujen ja yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta, joka sisältää myös rangaistuspykälän. Laiminlyönnistä on mahdollista sakottaa.

Laissa todetaan, että kunta itse määrää viranomaisen, jolle kuuluu katujen kunnossapidon valvonta. Helsingissä tehtävä on annettu rakennusvirastolle.

Sakotukseen on lähdetty, kun kaupungin jakamiin huomautuksiin on lumisina talvina reagoitu hitaasti. Komisario Pasterstein kertoo taloyhtiöiden käyttäneen mahdollisuuttaan valittaa huomautuksesta.

– Valitusaika oli 30 päivää, joten sinä aikana lumi ehti jo sulaa. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020