Kanta-Häme

Maastopyöräilijöitä on, reittitieto puuttuu

– Evo on älyttömän kiva paikka pyöräillä, mutta sitä ei tuoda esiin missään! sanoo Tiina Riikonen.

Riikonen on Suomen Ladun projektikoordinaattori, joka vetää Pyöräpolku -maastopyöräilyn olosuhdehanketta. Sen tavoitteena on saada ihmiset liikkumaan enemmän, mieluiten luonnossa maastopyörällä.

– Kuntien nettisivuilla kerrotaan jäähallit, uimahallit ja muut liikuntamahdollisuudet, mutta pyöräilystä ei puhuta mitään. Eihän kukaan sano hiihtäjillekään, että on siellä metsässä niitä latuja, mene itse etsimään, konkretisoi Riikonen.

Metsäntutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan 330 000 suomalaista harrastaa maastopyöräilyä, mutta arvio on jo viisi vuotta vanha. Valtakunnallinen Pyöräpolku -hanke pyrkii kartoittamaan nykytilanteen ja käyttämättömät mahdollisuudet.

– Maastopyöräilyä varten tehtyjä reittejä on Suomessa hyvin vähän, vaikka laji sopii usein ihan perusulkoilureiteille. Samoille kuin kävely, patikointi ja juoksu.

Riikosen mukaan maastopyöräreitityksen yleistymistä vastaan hankaavat väärät käsitykset luonnon vahingoittumisesta ja harrastuksen turvallisuudesta.

– Näitä asenteita yritämme vähän korjailla. Tutkimusten mukaan pyöräily ei kuluta luontoa yhtään enempää kuin kävelykään, ja suunnistuksessa tapahtuu tapaturmia paljon enemmän kuin maastopyöräilyssä.

Evon ohella Tiina Riikonen tietää Kanta-Hämeessä paljon erinomaisia pyöräilymaastoja. Hän visioi Riihimäki–Hausjärvi–Hyvinkää -lenkin ja Hämeenlinna–Renko–Loppi -kierroksen.

– Lopelle ihmiset tulevat pyöräilemään Turkua, Poria, Lahtea ja Helsinkiä myöten. Harrastajien kesken sana on levinnyt.

Satoja polkukilometrejä kattavan Ilves-reitistön ongelmana Riikonen pitää sitä, että yksityismaita koskeviin maankäyttösopimuksiin on kirjattu vain kävely.

– Tästä syystä reitistöä ei voi markkinoida maastopyöräilyyn ennen kuin sopimukset uusitaan.

Riikosen mukaan maastopyöräilyn tuotteistamiseen on havahduttu vasta Lapissa, Mäntyharjulla sekä Syötteellä, missä kansallispuistoon tuleva matkailija voi piipahtaa pyörävuokraamossa ja lähteä maastoon vaikka keskellä talvea.

Kantahämäläiset maastopyöräilijät tietävät asuvansa erinomaisilla harrastusseuduilla.

– Olosuhteet ovat todella hyvät. Polkuja on paljon, ja niillä saa ajaa, sanoo Tawast Cycling Clubin puheenjohtaja Antti Munnukka.

Hänen toivelistansa on lyhyt: merkittyjä pyöräilyreittejä. Laji on kovassa nosteessa. ja merkityt polut madaltaisivat kynnystä kokeilla maastopyöräilyä.

Yhdistys järjestää tämän kuun 23. päivänä Aulanko MTB:n, joka on kaikille avoin maastopyöräilyn kuntotapahtuma. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyyn kisaan osallistui lähes 140 pyöräilijää. Munnukka on varma, että Aulangolla on lähitulevaisuudessa merkitty maastopyöräreitti.

– Kaupungin kanssa asiaa on viritelty. Enää se ei ole kiinni kuin seuran omasta aktiivisuudesta.

Samanhenkisiä uutisia kantautuu myös Riihimäeltä. Ari Peltopuro on maastopyöräilyn alkeisohjaaja ja MTB Enduro -kilpailija.

–Ihan vielä kaupungin suunnitelmista ei voi ruveta leuhottelemaan, mutta tulevaisuudessa voi. HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic