fbpx
Kanta-Häme

Maatalouden säkeistä kertyi ennätyssaalis

Hattulan Retulan kylässä asuvalla Sonja Penttisellä on riittänyt tekemistä kesällä. Hän osallistui kolmatta kertaa 4H-nuorten järjestämään maatalouden siemen- ja lannoitesäkkien keräykseen.

Säkkejä kootaan keräyspisteisiin, mutta osa nuorista myös hakee säkkejä maatiloilta. Sonja on kiertänyt lähiseudun maatiloja yhdessä veljensä Petterin sekä vaarinsa Erkki Hollon kanssa.

– Vaari laski, että tämä oli kymmenes kerta, kun hän oli mukana auttamassa ja Petteri on ollut mukana yhtä kauan, Sonja Penttinen kertoo.

Penttisillä keräystä voi luonnehtia koko perheen harrastukseksi, sillä myös Marja-äiti ja Antti-isä ovat osallistuneet puuhaan. Penttiset nimittäin paalaavat säkkejä vanhanmallisella pyöröpaalaimella.

– Näin ne vievät paljon vähemmän tilaa kuin paalaamattomat säkit, mikä helpottaa kuljetusta. Useimmiten säkit pakataan käsin nippuihin, ja se on työlästä verrattuna paalaamiseen, sanoo Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen kehityspäällikkö Arto Mäkinen.

Antti Penttinen kertoo, että säkit täytyy paalata sellaisella paalaimella, jossa ei ole silppuria. Yhteen paaliin menee 150-200 säkkiä.

Yhteistyö alkoi 1975

Hämeenlinnan 4H-yhdistyksen alueelta eli Hämeenlinnasta, Hattulasta ja Janakkalasta kertyi tänä kesänä ennätysmäärä säkkejä, esimerkiksi suursäkkejä saatiin kokoon lähes 11 000 kappaletta. Määrä saa Arto Mäkisen myhäilemään.

– En ainakaan muista, että yhtä suurta saalista olisi aiemmin kertynyt. Asiaan vaikuttaa sekin, että Janakkala on nyt meillä mukana ensimmäisen kerran.

Penttisillä on osuutta ennätyssaaliiseen, sillä heille oli jäänyt nurkkiin aiemmin kerättyjä säkkejä uuden saaliin lisäksi.

– Laskin, että me paalasimme yli 3 000 säkkiä. Ja keräyksen loppumetreillä meille soitettiin vielä yhdeltä maatilalta, että vieläkö keräys on käynnissä. Heitä haettiin 200 säkkiä, Antti Penttinen kertoo.

4H maksaa nuorille kerätyistä säkeistä. Esimerkiksi suurlannoitesäkistä maksetaan 14,6 senttiä kappaleelta, eli sadasta säkistä saa 14,6 euroa.

Tänä kesänä lannoite- ja siemensäkkikeräys järjestettiin 38. kerran. 4H-järjestön ja teollisuuden yhteistyö alkoi vuonna 1975. Talteen saatu muovi menee uusiokäyttöön eli muoviteollisuuden raaka-aineeksi.

Marja Penttinen kertoo, että hän keräsi säkkejä ensimmäisen kerran 35 vuotta sitten.

– Silloin keräsimme pikkusäkkejä. Suursäkit alkoivat yleistyä vasta silloin, kun olin jo lopettelemassa keruutouhua. (HäSa)

Menot