fbpx
Kanta-Häme

Maatalous haluaa varmuutta

MTK Hämeen puheenjohtaja Aki Kaivola kaipaa ennen kaikkea varmuutta maataloustuloon. Kaivolan mielestä maataloustuottajien pitäisi tietää, millainen sopimus maataloustuesta tehdään.

– Investoinneille ennustettavuus on elintärkeä. Investointeja ei tehdä, jos ei ole varmuutta.

Kaivolan mielestä Etelä-Suomen viljelijöille erityinen ongelma on kansallisen tuen aleneminen. Kansallinen 141-pykälän tuki korvataan nyt muilla tuilla, mutta tarkkoja tietoja tukien jakautumisesta ei ole.

– Kun sikatalouden kansallinen 141-tuki nykyisellä tukikaudella laski, investoinnit sikataloudessa jäivät minimaalisiksi.

Hämeenlinnalainen maanviljelijä Aki Kaivola kommentoi keskiviikkona maatalousministeri Jari Koskisen (kok.) selvitystä EU:n tukikauden päätöksistä ja Suomen kansallisista järjestelyistä Lammin Säästöpankin ja Vakuutusyhtiö Pohjantähden maa- ja metsätalouspäivillä. Kaivola ei antanut arvosanaa Suomen neuvottelemista ja suunnittelemista ratkaisuista, mutta näki paljon ongelmia koko tukijärjestelmässä.

– Tuki ei ole aina myönteinen. Neuvotteluasemat siitä eivät ole kovin vahvat. Toivottavasti jatkossa saadaan markkinoilta nykyistä enemmän.

Vaikea saada…jäämään tilalle

Kaivola muistuttaa, että tukea saadakseen on siihen ensin saatava EU:n komission lupa. Toiseksi tukeen on saatava varat budjettiin.

– Tukia on vaikea saada jäämään tiloille. Laitetoimittajat hinnoittelevat tuet ja niin tekevät jopa teurastamot. Maksetaan sellaista hintaa, että voidaan juuri jatkaa tuotantoa.

Kaivolan mukaan hehtaarikohtaiset tuet ovat siirtyneet myös pellon hintaan. Pellon hinta on vääristynyt.

– Ei ole hyvä asia, että eläimistä maksetaan tukea pellon kautta.

Ministeri Koskinen vakuuttaa, että EU:n ja kansallisen tuen määrä säilyy ennallaan. Rahaa jaetaan kuitenkin uusilla säännöillä. Kaivola toteaa, että muutos synnyttää tilakohtaisia ongelmia. Tällainen on muun muassa hehtaarituen lasku ja eläinten sivuuttaminen.

– Vaikka kysymys on kympeistä hehtaarilta, vaikutus kertautuu hehtaarien ja vuosien myötä tiloilla.

Järjestöjen…soppa tarjolla

Kaivola ryöpytti myös maataloushallintoa ministerin edessä. Hänen mielestään ympäristötuki on temppuilua tiloilla.

– Vaatimuksia ei ainakaan helpota, että ympäristöjärjestöt ovat keittäneet soppaa.

Kaivola ja päivien osanottajat moittivat ympäristötuen määräyksiä epäselvyydestä. Moitteita saivat myös valtion virastojen tarkastajat.

– Ympäristötuessa on pomminvarmaa, että tarkastaja löytää aina jotakin sanottavaa. Kyse on vain siitä, kuinka paljon tukea on palautettava.

Kaivola huomauttaa, että maataloustuottajien on mietittävä, lähtevätkö he lainkaan mukaan ympäristötukeen. Harkintaan menee, onko siitä lainkaan hyötyä.

– Nyt 90 prosenttia saa tukea. Toivottavasti se säilyy.

Ministeri Koskiselta tivattiin tapahtumassa, milloin tuottaja voi ryhtyä suunnittelemaan uuden tukikauden tuotantoa.

– Ehkä puolen vuoden kuluttua, ei tämän vuoden aikana. Kun kansalliset ohjeet annetaan komissiolle, on jo oltava aika yksityiskohtaista tietoa. Keskusteluja käydään koko ajan.

– Jos helmikuussa on kylmä talvi, sinulla on aikaa laskeskella, Koskien arveli. (HäSa)

Menot