Kanta-Häme

Maataloustukivalitukset keskitetään Hämeenlinnaan

Maaseutuelinkeinojen valituslautakunnan lakkauttaminen tuo runsaasti lisää työtä ja vastuuta Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Syyskuun alusta lähtien Arvi Kariston kadulla käsitellään suurin osa maataloudellista asiantuntemusta vaativista muutoksenhauista. Se tarkoittaa maataloustuista ja maaseudun kehittämiseen tarkoitetuista tukipäätöksistä tehtyjä valituksia, joita vuosittain on tehty koko maassa noin 250 kappaletta. Ainoastaan koltta- ja porotalousasioista sekä Ahvenanmaan valtionviraston tekemistä päätöksistä valitetaan muualle.

– Onhan tämä iso ja merkittävä juttu siinä mielessä, että meistä tulee nyt valtakunnallinen ja kaksikielinen tuomioistuin, iloitsee hallinto-oikeuden ylituomari Heikki Jukarainen.

Koko valituslautakunnan henkilöstö, kahdeksan kappaletta, siirtyy työskentelemään Hämeenlinnaan. Ennestään hallinto-oikeudessa on työskennellyt 58 henkilöä.

Jukaraisen mukaan siirrolla on suuri merkitys myös koko oikeusistuimen tulevaisuuden kannalta.

– Tämä tarkoittaa, ettei meitä ihan ensimmäisenä olla lakkauttamassa. Niitäkin huhuja on riittänyt, ylituomari muistuttaa.

Turku kilpaili

Jukaraisen mukaan päätöksen taustalla on useita tekijöitä.

– Yleinen suuntaus on ollut, että erillisiä lautakuntia lakkautetaan. Toiseksi Helsingin hallinto-oikeus on jo niin suuri, että toimintoja halutaan hajauttaa.

Hämeenlinnan pahimpana kilpailijana oli Turku.

– Meillä on kuitenkin keskeinen sijainti maatalouselinkeinon näkökulmasta. Vaikka Hämeenlinna on pieni kaupunki, lähialueella on aika paljon muutoksenhakijoita, Jukarainen toteaa.

Hän jakaa ansiota myös entiselle maatalousministeri Jari Koskiselle ja oikeusministeri Anna-Maija Henrikssonille.

– Aloite lähti maa- ja metsätalousministeriöstä ja oikeusministeriö on koko ajan tukenut prosessia, ylituomari kiittää. (HäSa)

Menot