Kanta-Häme Hämeenlinna

Maatiaiskissojen leikkauskampanja meneillään Hämeenlinnassa – Rekku Rescue tukee leikkauttamista

Leikkaustuki myönnetään aina hakemuksen perusteella. Edellytyksenä on, että lemmikistä huolehditaan hyvin, eikä sitä ole otettu harkitsematta hetken mielijohteesta Kuva: Anja Filppula = AF
Leikkaustuki myönnetään aina hakemuksen perusteella. Edellytyksenä on, että lemmikistä huolehditaan hyvin, eikä sitä ole otettu harkitsematta hetken mielijohteesta Kuva: Anja Filppula, arkisto

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescue on tukenut taloudellisesti apua tarvitsevien omistajien maatiaiskissojen sterilointeja jo neljä vuotta.

Tavoitteena on vähentää ei-toivottujen kissanpentujen määrää sekä ehkäistä kissojen hylkäämistä ja populaatioiden syntymistä. Hämeenlinnan seudun kampanja alkoi tammikuun alussa.

– Tarjoamme mahdollisuuden kissan leikkauttamiseen pienellä omakustannushinnalla, ja leikkaukset suorittaa paikallinen eläinlääkäri, kertoo Rekku Rescuen puheenjohtaja Sadri Wirzenius. – Leikkaustuki myönnetään aina hakemuksen perusteella. Edellytyksenä on, että lemmikistä huolehditaan hyvin, eikä sitä ole otettu harkitsematta hetken mielijohteesta.

”Suomen kissakriisin ratkaisemiseen on vain yksi tehokas ja eettinen keino eli vapaana ulkoilevien kissojen leikkauttaminen ja siruttaminen.”

Leikattuja jo yli 900

Rekku Rescue maatiaiskissojen leikkauskampanjoita on eri puolella Suomea, tällä hetkellä 20 paikkakunnalla.

Viime vuonna yhdistyksen tuella leikattiin 266 kissaa: 188 naarasta ja 78 urosta. Yhteensä kampanjoissa leikattuja on jo yli 900. Kaikki kissat myös tunnistusmerkitään rekisteröidyllä mikrosirulla.

Valtaosa Suomen villiintyneistä kissapopulaatioista on alun alkaen lähtöisin vapaana ulkoilevien, leikkaamattomien kotikissojen jälkeläisistä.

– Jollemme puutu ongelmien syihin, ei kodittomien kissojen määrä vähene. Suomen kissakriisin ratkaisemiseen on vain yksi tehokas ja eettinen keino eli vapaana ulkoilevien kissojen leikkauttaminen ja siruttaminen, Sadri Wirzenius sanoo.

Toiveissa lakimuutos

Yhdistyksen leikkauskampanjoita ei kuitenkaan ole rajattu vapaana ulkoileviin kissoihin.

– Voisi sanoa, että ne ovat pääkohderyhmämme, mutta myös sisäkissat voivat muodostaa populaation. Leikkauttamisella on lisäksi monia positiivisia terveysvaikutuksia kissalle.

Löytöeläinten vastaanottopaikkoihin päätyy vuosittain lähes 10 000 kissaa, joista vain kymmenisen prosenttia pääsee takaisin kotiin. Kun mukaan lasketaan villiintyneet populaatiot sekä muut hylätyt tai unohdetut kissat, jotka eivät löytölöihin päädy, puhutaan arviolta jopa 20 000 kodittomasta kissasta.

Yhdistyksen mielestä yhteiskunnan päättäjien tulisi kantaa vastuunsa maan kissatilanteesta.

– Kissojen pakollinen rekisteröity tunnistusmerkintä olisi askel oikeaan suuntaan. Miksei myös vapaana ulkoilevien pakollinen leikkauttaminen. Lakimuutokset antaisivat myös erittäin tarpeellisen viestin kissan arvostuksen noususta, Wirzenius pohtii.

Ennaltaehkäisevää työtä

Rekku Rescue ry on vuonna 2002 suomalaisten ja virolaisten kodittomien kissojen ja koirien auttamiseksi perustettu eläinsuojeluyhdistys, jonka toiminnan painopiste on viime vuosina siirtynyt yhä enemmän ennaltaehkäisevään työhön.

Lisäksi yhdistys etsii edelleen koteja kodittomille eläimille. Viime vuonna uuden kodin sai 220 kissaa ja 51 koiraa.

Lisätietoja: rekkurescue.com

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic