Kanta-Häme

Maatilan elämä vie kesän

Assi yrittää haukkua, mutta suussa tukevasti pysyvä jalkapallon raato vaimentaa varoituksen epäilyttäväksi muminaksi. Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) koira saa kuitenkin isäntäväen huomion.

Pohjois-Forssassa sijaitsevassa keltaisessa puutalossa on oltu toimessa jo aikaisin aamusta. Anttila kutsuu taloansa mummonmökiksi.

– Vanhimman tyttäreni 11-vuotias poika Aleksi tulee tänne loma-aamuisin puurolle. Kesä on maatilalla muutenkin kiireisintä aikaa, Anttila toteaa.

Varsinaisia suvun sikatilaa ja peltoja hoitaa nykyisin Anttilan vanhimman tyttären perhe, mutta tilanhoitoon osallistuu edelleen useampi sukupolvi. Nykyisin Anttiloille on jäänyt yhä enemmän isovanhempien rooli.

Muutaman viikon kesäloma eduskunnasta meneekin pitkälti lapsenlapsien parissa.

– En minä kesälomillani löhöile, vaan autan tyttärieni perheitä. Olin viime viikonloppuna Kangasalla toisen tyttäreni luona lastenvahtina, ja se oli kesäni kohokohta. Maalaiselämä ja maalaistalon pito on elämäntapa.

Häme on yhtenäistynyt

Eduskunnan pitkäaikaisimpiin edustajiin lukeutuva Anttila on pitkään tottunut siihen, että lomat ovat lyhyitä ja vilkkaita. Touhuntäyteiset päivät kuluvat kesäisten askareiden parissa.

– Aika kuluu paljon mukavammin. Nyt käytän päiviäni marjojen pakastamiseen ja mehujen keittoon.

Keskustan kokenut vaikuttaja elää niiden asioiden ja aiheiden keskellä, joita hän myös vilkkaasti ajaa.

Keskustan nykyisen oppositiokauden aikana Anttila on kritisoinut tiukkaa keskittämispolitiikkaa ja korostanut koko Suomen tasapuolista kehittämistä. Tasapuolisuutta hän toivoo myös maakunnan sisälle.

Kanta-Hämeessä seutukuntien yhteistyö on kehittynyt hänen poliitikon uran aikanaan huomattavasti paremman yhteistyön suuntaan. Kiitos tästä kuuluu maakuntaliitolle.

– Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen seuduilla on nykyään kova tahtotila, ja esimerkiksi kaikki seudut ajoivat aikanaan valtatie 3:n rakentamista moottoritieksi, hän toteaa.

Nyt lounaishämäläinen Anttila toivoo, että muualta maakunnasta löytyy tukea Forssan seudun kaipaaman valtatie 2:n peruskorjauksen loppuunviemiseen.

– Tänne ei investoida, ellei tavara pääse kulkemaan. Tällä alueella on Kanta-Hämeen kovinta työttömyyttä, joten hanketta voisi myös ajaa elvytyksenä.

Anttila kaipaa suuntaa

Viime eduskuntavaalien jälkeen Anttilan puolue on kyennyt nousemaan suosiomontustaan, mikä toisaalta on tyypillistä, kun oppositiokausi on takana. Juha Sipilän puheenjohtajaksi tulo myös antoi pelastavaa elvytystä puolueelle, jonka gallup-lukuja painoi alas pitkään jatkunut vaalirahakohu.

Opposition tehtävä on tarkastella hallitusta kriittisesti, ja sitä on myös Anttila tehnyt. Taannoin hän antoi julkisesti pyyhkeitä entiselle ministerikollegalleen, nykyiselle pääministerille Alexander Stubbille (kok.) tämän Twitter-aktiivisuudesta.

– Tarkoitukseni ei ollut rajoittaa hänen tviittailuaan tai urheiluharrastustaan. Pääministerin pitäisi panna asiat tärkeysjärjestykseen. Hän ei ole viestinyt sitä, miten Suomi saadaan nousuun. Viestin voisi välittää vaikka Twitterissä, Anttila toteaa.

Oppositiossa suosiota kasvattanut keskusta on saanut omia äänestäjiään takaisin, mutta puolue ei ole kyennyt laskemaan päähallituspuolueen kokoomuksen kannatusta. Anttilan mielestä tämä johtuu siitä, että hallitus on tehnyt päätöksiä, joista hyötyy varakkain väestönosa.

– Suomessa on aina viidenneksen verran menestyviä ihmisiä, joiden etuihin ei ole kajottu. He ovat tyytyväisiä.

Ei sano ei

Eduskuntavaalit lähestyvät samaa tahtia, kun haastattelu päättyy. Anttilan Stubb-jyrähdystä on spekuloitu myös vaaliavauksena, ja loppukesän mittaan puolueet toisensa perään julkistavat omia ehdokaslistojaan.

Sirkka-Liisa Anttila ei vielä ole sanonut juuta tai jaata ehdokkaaksi asettumisen puolesta, eikä sano nytkään.

– Ehdokkuuteni on puolueosastojen käsissä, enkä halua ohjata jäsenistön mielipiteitä. Ehdokasasettelu päättyy 8. elokuuta, jolloin osastojen ehdotusten pitää olla piiritoimistossa. Olen elämäni kunnossa! pian 31 vuotta eduskunnassa istunut Anttila toteaa.

Haastattelu päättyy, ja Anttila lähtee jatkamaan marjanpakastustalkoitaan. (HäSa)

Menot