Kanta-Häme

Maatilat avaavat ovensa lauantaina – Hämeenlinnassa ja pitäjissä yli kymmenen kohdetta

Moderniin maatalouteen voi tutustua eri puolilla Hämettä lauantaina. Kuvituskuva. Kuva: Miisa Kaartinen
Moderniin maatalouteen voi tutustua eri puolilla Hämettä lauantaina. Kuvituskuva. Kuva: Miisa Kaartinen

Nykyaikainen maatalous on muuta kuin heinäseipäitä ja harmaita latoja. Tiloilla tehdään töitä koneilla ja osin jopa roboteilla. Digitalisaatio tekee tuloaan rytinällä. Paljon on silti myös ihmissilmin tehtävää havainnointia ja lihasvoimalla tapahtuvaa työtä.

Nykyajan ruoantuotantoon voi tutustua ensi sunnuntaina 13. heinäkuuta, kun 35 maatilaa Kanta- ja Päijät-Hämeessä avaavat ovensa ja kutsuvat kylään.

Hämeenlinnasta yleisölle avoimia maatiloja löytyy kolme: Luolajan maatalousmuseo, Kankaisten Tila ja Tiirinkosken tila. Pitäjistä avoimia tiloja löytyy eniten Hauholta, jossa ovensa avaavat Aikkolan Mattila, Pekkolan tila, Peltosirkun tila ja Peräsaaren talli.

Myös Tuuloksesta, Lammilta ja Rengosta löytyy tiloja, jotka osallistuvat tapahtumaan.

Avoimet maatilat -tapahtuma alkaa vakiintua osaksi hämäläistä kesätarjontaa. Ovet ovat avoinna jo neljättä vuotta peräkkäin.

– Tällaiselle tapahtumalle on selkeästi tarvetta. Kun maitopurkki ostetaan kaupasta ja marjat popsitaan pakastimesta, voi toisinaan olla vaikeaa ymmärtää sitä työmäärää tai matkaa, minkä ruoka tekee maatilalta lautaselle tai lasiin, sanoo ohjelmapäällikkö Päivi Rönni MTK Hämeestä.

Rönnin mukaan aikaisempina vuosina tiloilla on käynyt vierailijoita muutamasta sadasta jopa kahdeksaansataan.

Avoimet maatilat ovat itse suunnitelleet tapahtumasta oman näköisensä. Joissakin järjestetään opastettuja esittelyjä tiettyinä kellonaikoina. Monilla tiloilla on tarjolla jotain maisteltavaa tai ostettavissa pientä purtavaa tai kotiin viemisiä.

Tiloille on vapaa pääsy, mutta mahdollisia tarjoiluita tai ostoksia varten on hyvä varata mukaan käteistä rahaa tai pankkikortti.

Ruuan alkujuurille pääsee ympäri Hämettä. Tilakohteet esittelyineen löytyvät internetistä osoitteesta kasvuahameessa.fi sekä Facebookissa.

Hämäläismaatiloilla avoimet ovet lauantaina 13.7. klo 11–15.