Kanta-Häme

Maatilojen lomien kohtalo ratkeamassa

Hausjärveläinen Pelto-Mattilan maitotila on yksi monista, joilla niin emäntä ja isäntä kuin maatalouslomittaja odottavat jännityksellä maatalouskomissaari keskiviikkona alkavaa Phil Hoganin Suomen-vierailua. Asialistalla on mukana maatalouslomitusjärjestelmä.

– Jos maatilojen mahdollisuutta lomitusvapaisiin supistetaan kolmeen kuukauteen, 26 vuosilomapäivän jälkeen lomittajan saisi enää pariksi sairauslomakuukaudeksi. Maitotilat ovat jo nyt niin tiukoilla, että aika moni sinnittelisi töissä sairaana eikä maksaisi työntekijää omasta pussistaan, sanoo Sari Suttinen Pelto-Mattilan tilalta.

Sosiaaliturvaa, ei maataloustukea

Jo viime kesänä EU:n valtiontukisääntöjen linjauksissa maatilojen saama lomitusapu tulkitaan valtiolliseksi tueksi. Suomessa lomituksen katsotaan toteuttavan maatalousyrittäjien sosiaaliturvajärjestelmää.

Työryhmä valmistelee lomituslakimuutosta EU:n linjausten pohjalta, mutta valmistelua ei pystytty toteuttamaan tämän hallituskauden aikana. Lomitusta koskevia linjauksia ei otettu käyttöön vuoden vaihteessa. Nyt komissaarin kanssa neuvotellaan myös lain valmistelutyölle riittävästi aikaa.

Hallitussihteeri Annika Parsons sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, että kysymys on maatalousyrittäjien tasa-arvosta muiden pienyrittäjien ja palkansaajien kanssa. Pienyrittäjien sosiaaliturvaa on myös parannettu tällä hallituskaudella.

Linjauksista löytyy neuvotteluvaraa

Sosiaali- ja terveysministeriössä on laadittu komissaarin kanssa käytäviin neuvotteluihin pohjapaperi, jonka pohjana on nykyisen lomitusjärjestelmän säilyminen. Osastopäällikkö Risto Artjoki maa- ja metsätalousministeriöstä suhtautuu neuvotteluihin toiveikkaana.

– Jo kun Jari Koskinen maatalousministerinä neuvotteli EU:n valtiontukisääntöjen linjauksista, onnistuttiin maatalouslomituksen linjauksiin sisällyttämään Suomen tarpeista lähtevä lausuma erityisten tarpeiden joustonvarasta. Se antaa nyt neuvottelunvaraa, Risto Artjoki arvelee.

EU:n linjausten mukaan maatiloilla rajattaisiin lomitusvapaat kolmeen kuukauteen. Vanhempainlomalla olevat voisivat käyttää vain osan ajasta maatalouslomittajaa, kun nyt sijaisavun saa yhtä pitkäksi ajaksi kuin muutkin palkansaajat. Yli kolmen kuukauden pituisiksi venyvien sairaslomien sijaisapu jouduttaisiin maksamaan kokonaan itse, ilman tukea.

Jos lomitusavun määrää leikataan, myös maatalouslomittajien määrä supistuu. Koko maassa joka neljännen lomittajan arvellaan menettävän työt.

Viljelijäkin tarvitsee vapaata

Pelto-Mattilan navetassa työskentelee parhaillaan toukokuun alkuun saakka Heidi Väkiparta, jolla on jo parinkymmenen vuoden lomituskokemus. Sari Suttinen saa toipua jalkaleikkauksesta.

– Tilalla emäntä tai isäntä saa hengähtää ja pysyä pois navetasta, kun minä hoidan niin aamulypsyn kuudesta kymmeneen kuin iltalypsyn kolmesta seitsemään. Minulle työajat sopivat hienosti enkä vaihtaisi työtä, vaikka tämä onkin ruumiillisesti raskasta.

Sari Suttinen epäilee, että moni maanviljelijä ajaisi itsensä loppuun, jos lomitusapu vähenisi.

– Maidosta maksettava hinta on jo nyt pudonnut ja kustannukset nousseet. Lopettavien tilojen määrä kasvaa koko ajan. Jos lomittajan maksaa itse, kustannukset nousevat korkeiksi.

Sari ja Antti Suttisen tilalla vanhin poika olisi valmis jatkamaan tilaa, mutta pieneksi luokiteltava 34 lypsävän tila vaatisi reipasta laajennusta, rakentamista ja koneistamista. Epävarmuus vaikeuttaa suunnittelua. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic