Kanta-Häme

Maauimalan peruskorjaus alkoi

Vuosikymmenet rapistuneen Ahveniston maauimalan peruskorjaustyöt ovat vihdoin alkaneet. Perjantaina kaivurit rouhivat maata olympia-altaan ympäriltä.

Itse uimalan kimppuun päästään vasta myöhemmin. Ensin pitää siirtää läpi työmaa-alueen kulkevat sähkökaapeli ja vesijohtoverkon runkojohto.

– Ne ovat melko suuria töitä, varsinaiseen asiaan päästään ensi viikolla, rakennuttajapäällikkö Risto Saari Linnan tilapalveluista kertoo.

Seuraavaksi uimalan viereen rakennetaan uusi huoltorakennus.

Kilpailijat vaativat muutoksia

Pääasiassa virkistys- ja harrastuskäyttöön remontoitavan uimalan korjaussuunnitelmat ovat saaneet arvostelua kilpauimareilta ja uimahyppääjiltä.

Allas ja hyppytorni eivät täytä nykyvaatimuksia. Kilpauimarit toivovat mm. elektronisen ajanottolaitteiston asentamista sekä uimaratojen hyppykorokkeiden muuttamista. Hämeenlinnan uimaseuran väki on käynyt kesäisin harjoittelemassa Riihimäen maauimalassa, ja nyt kilpailijoilla on toive päästä vihdoin harjoittelemaan kotikaupungissa.

– Kunnon kilpailut käydään täysimittaisessa 50 metrin altaassa. Eihän kilpakäyttöön rakennettua allasta kannata korjata niin, ettei siellä pystyisi järjestämään nykyvaatimukset täyttäviä kilpailuja, uimaseuran puheenjohtaja Petteri Steen sanoo.

Yksi mahdollisuus on tehdä altaasta vaatimusten mukainen siirrettävillä laitteistoilla ja hyppytasoilla. Pysyvien tai siirrettävien vaihtoehtojen kustannuksista ei ole vielä arviota.

– Kustannusarvio tulee uudelleen käsittelyyn kun lisätyöt selviävät. En usko muutoksen olevan valtava, liikuntapalveluiden tilaajapäällikkö Päivi Joenmäki sanoo.

Peruskorjausurakan hinnaksi on arvioitu noin 2,6 miljoonaa euroa. Summasta 710 000 euroa on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää valtionavustusta. Kaikki lisäkustannukset jäävät kaupungin maksettavaksi.

Olympiapaikoille sama kohtelu

Toivotuista muutoksista näkyvin on 7,5 metrin hyppytason purkaminen sekä lasien tai läpinäkyvien pleksien asentaminen hyppytornin kaiteisiin. Allekkain olevien hyppytornien vuoksi on vaara, että 5 metrin tasolta hypätessä osuu ylempään tasoon.

Kaupunki esittää muutoksia Museovirastolle syyskuussa järjestettävässä tapaamisessa.

– Emme halua tehdä altaasta museota, vaan mahdollisimman käyttökelpoisen. Kaikkien tahojen toiveita tuskin pystytään täyttämään, Risto Saari toteaa.

Museovirasto sallii maauimalaan vain rakennuksen säilymisen ja käytön kannalta välttämättömät korjaukset ja muutokset. Vähäistä laajemmista korjauksista tai muutoksista on pyydettävä Museoviraston lausunto. Intendentin Anu Laurilan mukaan osa uudistuksista voitaneen toteuttaa.

– Myös meidän intresseissämme on saada uimalasta mahdollisimman käyttökelpoinen. Silloin kaupungilla on motiivi pitää uimala kunnossa.

Ahveniston maauimala on suojeltu samalla rakennussuojelulailla kuin Helsingin Olympiastadion. Valmisteilla olevassa stadionin mittavassa perusparannushankkeessa on esillä näkyviä ja merkittäviä muutoksia.

Anu Laurilan mukaan vuoden 1952 Olympialaisten suoristuspaikkojen remonttisuunnitelmia tullaan vertaamaan keskenään.

– Haluamme kohdella kaikki hankkeita tasapuolisesti.

Mahdolliset muutostyöt eivät vaikuta remontin aikatauluun. Maauimalaan pitäisi päästä polskimaan ensi vuoden kesäkuussa. (Häsa)

Päivän lehti

1.6.2020