Kanta-Häme

Maauimalan remontti etenee purkutöillä

Ahveniston maauimalan kuukausi sitten alkanut peruskorjaus etenee pahoin vaurioituneiden rakenteiden purkamisella ja tarkistamisella. Rakennuksen runko on retkahtanut, ja siinä on pahoja halkeamia.

Altaasta on poistettu laastipinnat, ja rakennuksen kansi on kohta kokonaan purettu.

– Sen alla ollut vesieristys on vuosien saatossa hävinnyt, ja vesi on mennyt pukukoppeihin. Kaikista saumoista on vuotanut vettä, sanoo rakennuttajapäällikkö Risto Saari Linnan tilapalveluista.

Pukukopit ovatkin murheellisessa kunnossa. Alkuperäisistä lautaseinistä säilytetään mahdollisimman paljon, mutta lattiat ovat lahonneet ja homeisia rakenteita pitää vaihtaa. Kopit korjataan alkuperäiseen asuunsa, mitään nykyajan mukavuuksia niihin ei tule.

– Parhaillaan puramme kostuneita rakenteita.

Maauimalan vieressä on kaivettu harjua uuden huoltorakennuksen paikaksi. Nyt pohjarakennustyöt alkavat olla valmiit, paitsi kanaalikaivuut altaan päähän on vielä tekemättä. Huoltorakennukseen tulevat altaan veden lämmitys- ja puhdistuslaitteet, suihkut ja hissi.

Seuraavaksi päästään tekemään uudisrakennuksen perustuksia

– Sen rungon pitäisi valmistua ennen vuodenvaihdetta, Saari kertoo.

Hänen mukaansa seuraavat isot työt ovat keskussairaalan sähkönsyöttökaapelin ja sen alla kulkevan 300 millimetrin vesijohtoverkon runkojohdon siirtäminen. Ne kulkevat työmaa-alueen läpi.

Talveksi hupun alle

Itse allasrakennuksen remontissa purkutöitä seuraa altaan pinnoittaminen uudelleen. Siihen tehdään uudet vesieristykset ja uudet laatat.

– Talveksi työmaa huputetaan, ja työt jatkuvat läpi talven.

Kaiteet ja muut metalliosat puhdistetaan ja maalataan, mädäntyneet kohdat vaihdetaan uusiin.

Saaren mukaan valmista pitäisi olla ensi heinäkuussa.

Yksi työmaan murheenkryyneistä on hyppytorni. Museoviraston kanssa keskustellaan vielä siitä, voidaanko puiset ja liukkaat hyppytasot vaihtaa levyrakenteisiin ja liukuesteisiin. Lisäksi on auki, voidaanko 7,5 metrin hyppytaso purkaa. 5 metrin tasolta hypätessä on vaara, että osuu ylempään hyppytasoon.

Kokonaan oma lukunsa on rannan pysäköintialueen keskellä oleva letto. Siinä vesi seisoo samalla korkeudella kuin Ahvenistonjärvessä.

– Siihen pitäisi keksiä joku kevyt rakenne, Saari pohtii.

Sinänsä olympia-altaan rakentajat ovat tehneet aikanaan hyvää työtä.

– Viidenkymmenen metrin allas on pysynyt kolmen sentin tarkkuudella hyvin mitoissaan.

Maauimalan peruskorjausurakan hinnaksi on arvioitu noin 2,6 miljoonaa euroa. Siitä 710 000 euroa on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää valtionavustusta. Loppu jää Hämeenlinnan kaupungin maksettavaksi. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020