Kanta-Häme

Made in Hauho

Hauhon Pyhäjärvellä Konsta Kankaala istahtaa pienen vihreän kylmälaukun päälle ja upottaa paljaat kätensä jään pintaan leikattuun aukkoon.

Hieman ennen kello yhdeksää pakkasta on muutama aste, tuuli on järvenselällä vaimea. Ammattikalastajan käsiä ei silti kummemmin palele, kun hän alkaa kokea järven jään alle upotettua verkkoa.

– Kun syksyn palelee, niin talvella ei tarvitse, Kankaala toteaa.

Kankaala vetää verkkoa rauhallisesti, ja 25-senttisen jääkerroksen alta paljastuu pian vihreänruskea luikertelija.

– Katsokaas, mikä sieltä tulee, Kankaala ilahtuu ja vetää noin 1,5-kiloisen tyttömateen rannalle.

Tässä mateessa on vielä mätiäkin.

Päivän saalis menee läheiseen K-kauppaan, mutta pian kalan ystävät voivat saada paikallisten lähijärvien ravintoa myös suoraan kalastajilta. Vanajavesikeskus perusti nimittäin uuden lähikalapiirin.

Sosiaalinen kalamedia

Vanajavesikeskuksessa ideoitu lähikalapiiri on paikallinen väylä, jota kautta kalastajat voivat myydä lähijärvistä saalistettuja kaloja ilman välikäsiä.

Projektipäällikkö Mika Soramäen mukaan kalapiiri on samalla paitsi myyntiväylä muutamille paikallisille ammattikalastajille myös eräänlainen sosiaalinen media, johon paikalliset kalaintoilijat voivat liittyä.

– Olen laittamassa sinne jo paria kalareseptiä, Soramäki toteaa.

Rahoituksesta vastaa pitkälti ely-keskus, minkä ansiosta Vanajavesikeskus pystyy järjestämään muutamia osallistujille maksuttomia kalanvalmistuskursseja, hoitokalastusvarusteita ihmisille lainattaviksi ja ylläpitämään kalapiirisivustoa.

Soramäki on itsekin innokas kalamies, ja hän haaveilee kalapiirin innostavan ihmisiä myös hyödyntämään rikkakalan maineessa olevaa järvisaalista, kuten särkeä ja lahnaa.

– En ymmärrä sitä, mistä roskakalan maine on tullut. Virossa särkeä myydään kalatiskillä, Soramäki toteaa.

Aavistus osui

Pari päivää sitten 22-vuotias Kankaala kävi laskemassa 180 metrin mitalta verkkoja paikkaan, josta hänellä ei ollut aiemmin kuin pieni aavistus.

Tunnin kokemisen jälkeen Kankaala on saanut saaliikseen pari madetta, pari lahnaa sekä yhden verkkoihin juuttuneen täpläravun.

– Tätä ei olisi kyllä tarvittu, Kankaala totesi samalla, kun leikkasi verkkoaan saadakseen äyriäisen vapaaksi.

Tet-harjoittelussa oleva Kankaalan serkku Arttu kairaa kuitenkin ravulle oman reiän ja vapauttaa sen takaisin Pyhäjärveen.

Verkot olivat olleet paikassa vasta pari päivää, joten runsaan parin kilon saalis oli siihen nähden kohtuullinen.

– Olen tyytyväinen, jos saan tästä neljän päivän välein kymmenen kiloa matikkaa, Kankaala toteaa.

Tällä hetkellä Kankaala on yksi viidestä paikallisesta ammattikalastajasta, joka on ilmoittautunut mukaan Lähikalapiiriin. Saaliiden ilmoittajia ei kuitenkaan ole rajoitettu. Kankaala lähti mukaan, jotta hän löytäisi tuotteilleen uusia asiakkaita.

Suora myynti kannattaa myös kalastajan näkökulmasta, koska he saavat kuluttajilta paremman katteen kuin jälleenmyyjiltä.

– Perusperiaatteeni kuitenkin on, että haluan tuottaa paikallisille tuoretta kalaa, Kankaala sanoo.

Yli puoli kilometriä verkkoa

Madekausi – ja fyysinen työpäivä – jatkuu.

Verkot laskettiin takaisin Pyhäjärveen, ja seuraavana ovat luvassa Iso-Roineen verkot. Siellä verkkoa on noin 600 metriä, mutta saalispaikalle pitää taivaltaa jalan pari kilometriä.

Jään päällä on lumen lisäksi vettä, mutta kovimmat yöpakkaset olivat aamutaivaltajille lempeitä: vesikerros oli jäätynyt.

– Parhaina päivinä kävelyä on tullut noin 15 kilometriä, Kankaala toteaa.

Kenties jotain alkaa löytyä lähikalapiiriäkin varten. (HäSa)

Lähikalapiiri löytyy verkossa osoitteesta vanajavesi.fi/lahikala.Hämeen Sanomat on yksi Vanajavesikeskuksen taustajärjestön Vanajavesisäätiön rahoittajista.