Kanta-Häme

Magneetti maksaa maltaita

Magneettikuvausten hinnoissa on huomattavia eroja Hämeenlinnassa. Mehiläisen hinnat ovat korkeimmat. Paikallisesti toimivan Linnan Klinikan hinnat ovat Mehiläistä kautta linjan huomattavasti halvemmat.

Esimerkiksi Mehiläisessä omavastuuosuudeltaan 621 euroa maksavasta perustutkimuksesta kuvattava maksaa Linnan Klinikan potilaana 354 euroa.

Terveystalon hinnat asettuvat vertailussa sen kahden kilpailijan väliin.

Ikävä viidakko kuluttajalle

Magneettikuvausten hintavertailu on hankalaa.

Linnan Klinikka julkaisee netissä suoraan potilaan maksettavaksi tulevia omavastuuhintoja. Terveystalo ilmoittaa valtakunnalliset alkaen-hinnat ja huomauttaa alueellisesta vaihtelusta. Mehiläisen laajoilta nettisivuilta hintatietoja ei löydy lainkaan.

– Hintavertailu on kuluttajalle ikävä viidakko, Mehiläisen liiketoimintajohtaja Kai Vesterinen myöntää.

– Kysyjälle saatetaan esimerkiksi kertoa perustutkimuksen kustannus, mutta sitten lopulta tehdäänkin laaja tutkimus, jonka hinta on jotakin aivan muuta.

Terveystalon yksikönjohtaja Juha Myllykangas sanoo, että tarkkaa hintaa on etukäteen vaikea arvioida, koska tutkimuksen laajuus perustuu lääketieteelliseen arvioon.

Myllykankaan mukaan magneettikuvausten hinta muodostuu laite-, tarvike- ja toimitilakustannusten lisäksi työvoimakustannuksista eli esimerkiksi radiologin palkkioista.

– Paikallisen hintatason määrittelevät markkinat ja alueellinen kilpailu, ja tästä syystä kuvausten hinnoissa voi olla paikallista vaihtelua. Edullisempia hintoja voidaan tarjota siellä missä käyttöaste ja volyymit ovat korkeat, Terveystalon Myllykangas sanoo.

– Volyymejä pitää olla, jotta palveluja pystyään ylipäätään tarjoamaan, eivätkä potilaat joudu maksamaan vielä kovempia hintoja, kuvaa Linnan Röntgenin toimitusjohtaja Ari Palomäki.

Linnan Klinikkaan kuuluva Linnan Röntgen aloitti magneettikuvaukset vuoden 2011 alussa.

Iso investointi, kallis kuvaus

Mehiläisen Kai Vesterisen mukaan magneettikuvausten hinnat ovat suoraa seurausta kalliista laiteinvestoinneista. Samaa sanovat ainakin yleisellä tasolla Terveystalon Myllykangas ja Linnan Klinikan Palomäki.

– Laitteiden hinnat ovat korkeat, kun investointi pelkkään laitteeseen on 1-2 miljoonan euron hintaluokkaa. Lisäksi kuvauslaitteet ovat Mehiläisessä viimeisintä teknologiaa, sanoo Kai Vesterinen.

Laitehinnan päälle tulee vielä kuvausvaunu. Vetoauto sitä vastoin on Mehiläisen magneettikuvausrekassa kuljetusliikkeen omistama.

Vesterinen nostaa esiin myös kuvausten laadun Mehiläisen hintatasoa selittävänä tekijänä.

– Laatu maksaa. Meillä kuvausaika on 45 minuuttia, kun se saattaa kilpailijoilla olla 20-25 minuuttia.

Mehiläisen kuvausjärjestelyissä laadun takeena on Kai Vesterisen mukaan oma sairaalafyysikko, joka määrittelee esimerkiksi sen, miten kuvasta saadaan optimaalinen.

Laadunvarmistuksesta huolehditaan siten, että osan kuvista lukee kaksi radiologian erikoislääkäriä. Lisäksi käytettävissä on suppean erikoisalan asiantuntijoita, kuten neuroradiologeja.

– Kun kuvauksissa saadaan kerralla valmista, sen ansiosta vältetään uusintakuvauksia.

Myös Linnan Klinikan Ari Palomäki sanoo, ettei ammattitaidosta voi tinkiä.

– Hyvät hoitajat ja lääkärit eivät riitä, vaan pitää olla hyviä paremmat.

Kai Vesterinen pitää Mehiläisen kilpailuvalttina nopeutta.

– Meillä magneettikuvaukseen pääsee Hämeenlinnassa todennäköisesti nopeimmin.

Hintavertailu puuttuu

Kuluttajaviranomaiset eivät ole saaneet aikaan magneettikuvausten ja muiden kuvantamismenetelmien hintaseurantaa, vaikka sitä esitti lääkintöneuvos Jouko Isolaurin johtama työryhmä jo vuonna 2006.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston erikoissuunnittelija Ari Luukinen sanoo, että hintavertailu on hankalaa, koska on kysymys lääketieteellisistä toimenpiteistä.

”Hurjat hintaerot” ovat entuudestaan kuluttajaviranomaisten tiedossa.

Kuvattavan kukkaroa kirpaisee myös kela-korvausten supistuminen jopa noin sadalla eurolla vuodenvaihteessa. (HäSa)

 

 

 

Nettipalvelussa vääriä hintoja

Mehiläisen liiketoimintajohtaja Kai Vesterinen suhtautuu kriittisesti hintavertailuihin, joita julkaisee internetissä oikohaku.fi-palvelu.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston erikoissuunnittelijan Ari Luukisen mukaan oikohaku.fi-hintatiedoissa ei ole tullut vastaan ainakaan isoja ongelmia, mutta niiden luotettavuudesta hän ei anna takeita.

Hämeen Sanomien selvityksen mukaan oikohaku.fi-palvelun hintatiedoissa on runsaasti virheellisyyksiä. Läpeensä kaikki Hämeenlinnan yksityisten lääkäriasemien magneettikuvausten hintatiedot ovat vääriä.

 

 

Kliininen diagnoosi ensin

Kai Vesterinen Mehiläisestä on sitä mieltä, että magneettikuvaus tulee vasta tavallisen diagnoosin päälle.

– Lääkärin pitää tehdä aina ensin hyvä kliininen diagnoosi.

Myös Linnan Klinikan Ari Palomäki pitää magneettikuvausta hyvänä, mutta ei autuaaksi tekevänä tutkimuksena.

– Luuasioissa röntgen on yhä parempi, magneettikuvaus tulee kuvaan pehmytkudoksia tutkittaessa.

Magneettikuvauksen etuna on se, ettei potilas saa säteilyä, mikä on Ari Palomäen mukaan erityisen huomionarvoista, kun potilas on nuori ja tutkimukset ovat toistuvia.

 

 

Tavoitteena kohtuulliset hinnat

Ari Palomäen mukaan Linnan Klinikalla on kilpailijoita alemmat hinnat muun muassa sen vuoksi, että hämeenlinnalaisyrityksellä on yhteistoimintasopimus Botnia Scan -magneettikuvausyrityksen kanssa.

Entisen Nurmon Hyllykalliolla pääpaikkaansa pitävä Botnia Scan oy on yksityinen yritys, joka ilmoittaa tavoitteenaan olevan kohtuuhintaisten magneettikuvausten saatavuus kaikkialla Suomessa.

– Halusimme järjestää kuvauksia vähän halvemmalla ja olemme jakaneet riskiä kumppanimme kanssa, vaikka liikkeelle onkin täytynyt lähteä varovaisesti, Ari Palomäki sanoo.

Palomäen mukaan yrittäjäriski unohtuu usein korkeista hinnoista puhuttaessa.

Linnan Klinikan kuvausmäärät ovat lisääntyneet, ja kuvattavia on tullut kauempaakin.

– Ihmiset eivät ole ainakaan pahastuneet hinnoistamme.

 

SITAATTI:

Hintavertailu on kuluttajalle ikävä viidakko.

liiketoimintajohtaja Kai Vesterinen, Mehiläinen

 

Päivän lehti

30.3.2020