Kanta-Häme

Magneettistimulaatio auttaa masennuksen hoidossa

Kanta-Hämeen keskussairaalan aikuispsykiatrian poliklinikalla on annettu reilun vuoden ajan masennuspotilaille magneettistimulaatiohoitoa.

Hoito vaikuttaa mielialaa sääteleviin aivorakenteisiin helpottaen potilaan masennusoireita ja lisäämällä tarkkuutta ja huomiokykyä. Hoitomuodosta on saatu lupaavia tuloksia.

– Hoitojakso nostaa mielialaa ja toimintakykyä jopa viikkojen ajaksi. Tätä hyödyntäen on mahdollista saada aikaiseksi muutos potilaan masennuksen aiheuttavaan stressitilanteeseen jo hoidon ensi viikkoina, kuvailee osastonylilääkäri Ansa Valaja.

Magneettihoitoa voidaan antaa ainoana hoitomuotona tai täydentävänä hoitona yhdessä lääkehoidon ja terapian kanssa. Magneettihoidon ohella suositellaan terapiaa ja muuta hoidollista tukea.

– Paranemista tapahtuu, kun potilas jaksaa suunnata huomion itsensä ulkopuolelle, Valaja sanoo.

Suuri merkitys on myös hoitojakson tuomalla säännöllisellä elämänrytmillä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa vuosittain psykiatrista hoitoa saavista noin 800 henkilöstä magneettistimulaatiohoidossa kävi viime vuonna noin 25 henkilöä. Tänä vuonna tavoitteena on kaksinkertaistaa hoidettavien määrä.

Maailmalla hoitoa käytetään myös nuorille henkilöille ja ensimmäisen masennusdiagnoosin saaneille.

– Hoidosta voivat hyötyä eriasteisesta masennuksesta kärsivät, mutta psykoottisille potilaille hoitoa ei anneta, Ansa Valaja kertoo.

Hoitoa ei voi antaa epileptikoille tai henkilöille, joilla on voimakasta päänsärkytaipumusta. Hoidossa on teoreettinen kouristusten mahdollisuus.

TMS-laitteessa potilas istuu lepoasennossa paikallaan, ja laite lähettää jaksottaisia, nopeasti vaihtelevia magneettikenttiä, jotka stimuloivat hermosolujen sähkövirtoja.

– Laite virkistää hermonvälitystoimintaa vasemmassa aivopuoliskossa, jonka vajaus on masennusoireyhtymän fysiologinen ongelma, Ansa Valaja kertoo.

Hoitojakso on hyvin tiivis. Alussa hoitoa annetaan viiden viikon ajan jokaisena arkipäivänä. Myöhemmin hoitoa annetaan lyhyempinä ylläpitojaksoina.

Masennusoireista kärsivät reagoivat eri hoitokeinoihin yksilöllisesti, joten myöskään magneettistimulaation teho ei ole takuuvarmaa. Sen on kuitenkin todettu olevan jopa lääkehoitoa tehokkaampaa.

– Lääkehoidosta saa avun noin 60 prosenttia potilaista. Magneettistimulaatiossa teho on tätäkin parempi, Valaja sanoo.

Magneettistimulaatiolla ei ole todettu samanlaisia haitta- ja sivuvaikutuksia, mitkä ovat mahdollisia lääkehoidossa.

Hoito on saanut potilailta hyvän vastaanoton.

– Enemmistö potilaista on ollut palautteen perusteella tyytyväisiä. Vain pari prosenttia hoitoajoista jätetään käyttämättä, kertoo psykiatrinen sairaanhoitaja Veli Backman. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic