Kanta-Häme

Mahdollisuus töihin, muttei pankkitiliin

Turvapaikanhakijoita kannustetaan työntekoon, mutta se on vaikeaa ilman oleskelulupaa. Tätä mieltä on irakilainen Adnan Al-Khafaji, jonka perhe sai kesäkuussa käännytyspäätöksen. Molemmat vanhemmat ovat saaneet silti töitä.

Al-Khafaji on työskennellyt nyt kuukauden Tammer-tukulla, ensin siivoojana ja nyt pakkaajana. Myös vaimo sai samasta paikasta töitä, ja molemmilla on vuoden sopimus.

Ongelma on se, etteivät he voi avata suomalaista pankkitiliä palkkaa varten. He eivät saa siihen tarvittavaa henkilötunnusta, ja passia ei ole.

Al-Khafajille on annettu verokorttia varten niin sanottu keinotunnus, joka ei kuitenkaan käy muiden viranomaisten tai pankin kanssa asioidessa.

– Suomessa on helpompi maksaa veroja kuin avata pankkitiliä, Al-Khafaji sanoo.

Suomalaiset työnantajat haluavat maksaa palkan käteisen sijaan pankkitilille. Al-Khafajin ja hänen vaimonsa palkat pitää siis siirtää ystävän tilille.

Al-Khafaji on kiitollinen ystävänsä avusta, mutta hän ei haluaisi menettää yksityisyyttään. Ystävään pitää luottaa paljon, ja rahat ovat toisen ihmisen aikataulujen armoilla.

– Minulla on luotettavia ystäviä, mutta moni turvapaikanhakija ei ole yhtä onnekas. Mitä he voivat tehdä?

Al-Khafaji ei ole ainoa, jonka on mahdoton saada suomalaista pankkitiliä. Suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista ei ole lähtömaan passia, koska sitä ei ole vaikean tilanteen vuoksi saanut kotimaasta tai se on hukkunut pitkällä matkalla. Henkilötunnuksen saa vasta oleskeluluvan myönnön yhteydessä, ja silloinkin pyydettäessä.

Maahanmuuttovirasto antaa turvapaikanhakijalle työluvan 3 tai 6 kuukauden kuluttua maahan saapumisesta.

Al-Khafaji on ihmeissään siitä, että turvapaikanhakijat saavat mahdollisuuden hakea työtä, mutta prosessia ei ole mietitty sen pidemmälle.

Pankkitilin lisäksi Al-Khafaji ei saa suomalaista ajokorttia, joten työmatka on kuljettava julkisella liikenteellä. Irakilainen ajokortti ei kelpaa Suomessa.

Al-Khafaji ehti jo käydä ajotunneilla ja tekemässä ajokokeen. Vasta katsastuskonttorissa selvisi, että ajokorttia ei heru ilman henkilötunnusta tai vakituista asuinpaikkaa Suomessa.

Kun perhe asui Iittalassa, ystävät auttoivat 35 kilometrin työmatkassa. Vaikka perhe muutti Hämeenlinnaan, matkaan tarvitsee yhä kaksi eri bussia.

Al-Khafajin perhe ei saa myöskään vakuutuksia. Tämän takia esimerkiksi jalkapalloa rakastavat Al-Khafajin pojat eivät voi liittyä harrastusjoukkueeseen.

Kotimaassaan Irakissa insinööri Al-Khafaji työskenteli teollisuusministeriön energiaprojektien johdossa.

Yli 10 kuukautta sitten maahan saapunut Al-Khafaji uskoo, että hänellä olisi paljon annettavaa Suomelle. Hän on innoissaan mistä tahansa työstä, myös siivoamisesta ja pakkaamisesta.

– Työpaikalla voi todella kotoutua. Siellä oppii kieltä ja saa ystäviä, eikä tarvitse vain istua kotona. Turvapaikanhakijat tekevät mitä vaan. Työ on työtä.

Al-Khafaji on kiitollinen Tammer-tukun työpaikasta. Työnhaku kuitenkin melkein tyssäsi siihen, ettei omaa pankkitiliä ollut. Onneksi vuokratyöfirmalle kävi se, että palkka maksettaisiin ystävän tilille.

Kaikki työnantajat eivät tällaiseen suostu. Al-Khafajin tapauksessa asiasta jouduttiin neuvottelemaan pankin kanssa.

Al-Khafaji auttaa nyt muita seudun turvapaikanhakijoita hakemaan töitä. Hän kääntää arabiasta englanniksi ansioluetteloita ja hakemuksia.

Hämeenlinnan alueen turvapaikanhakijoista suurion osa puhuu arabiaa, ja heistä jo 400 on hakenut työtä Al-Khafajin avulla. Hän kääntää työhakemuksia vapaaehtoisena muutaman tunnin normaalin työpäivän jälkeen.

Hän on auttanut työnhaun kanssa esimerkiksi lääkäriä, insinöörejä ja puuseppiä. Heistä kaikki ottaisivat vastaan myös muita kuin oman alan töitä. Muutama on jo tehnyt sopimuksen samaan vuokratyöfirmaan, jonka kautta Al-Khafaji sai töitä.

– Haluan auttaa muita, jotka ovat samassa tilanteessa kuin minä. Arki on todella hankalaa, jos oleskelupaikkaa ei vielä ole. Turvapaikanhakijat haluavat tehdä töitä, saada palkkaa, ajaa autoa ja elää ihan normaalia elää. Se on vaikeaa ilman henkilötunnusta.

Perhe muutti elokuun alussa Iittalasta Hämeenlinnaan vuokralle, ja pojat aloittavat koulun ensi viikolla. Iittalaan jäi laaja ystäväpiiri, joka pitää yhä tiiviisti yhteyttä. He ovat auttaneet perhettä eteenpäin käännytyspäätöksen jälkeen.

Al-Khafajin perheineen on yhä turvapaikanhakija, vaikka päätös käännytyksestä tuli kesäkuun alussa. Päätöksestä on valitettu, ja tilanne ei muutu ennen kuin valitus on käsitelty. Al-Khafaji voisi periaatteessa hakea työperusteista oleskelulupaa, mutta se on hankalampi saada kuin turvapaikan perusteella.

Al-Khafajille on samantekevää, millä tavalla perhe oleskeluluvan saa. Pääasia on se, että he saisivat jäädä Suomeen. HÄSA