Kanta-Häme

Mahtava, rauhallinen maa

Miksi olet Suomessa?

Kysymykseen meksikolaissyntyinen taiteilija ja runoilija Mercedes Alba on saanut vastata miljoonia kertoja.

Nyt Alba haluaa kuvin näyttää, miksi hän on täällä. Hänen sekatekniikalla tehtyjä töitään on esillä Kaarisillassa Arvi Kariston kadulla.

– Tämä on mahtava maa. Kaikkien pitäisi ymmärtää Suomen kauneus.

Alba muutti Sveitsistä Keski-Suomeen kuusi vuotta sitten. Ennen muuttoa hän kävi Suomessa muutaman kerran lomalla ja rakastui maahan.

Taideprojekti Magic Finland sai alkunsa, kun Alba kävi ystävänsä kanssa kirpputoreilla. Albaa ei kirppiksillä käyminen huvittanut, mutta ystävästä se oli parasta huvia. Kirpputoreilla Alba alkoi huomata mielenkiintoisia tauluja ja idea alkoi itää.

– Tauluissani on kaksi näkökulmaa. Kaikki taulut on maalannut joku suomalainen, ja olen tehnyt niihin oman näkökulmani päälle. Haluan antaa jotain kaunista.

Taide kuuluu kaikille

Mercedes Alba on kotoisin Meksikosta, mutta asunut yli kymmenen vuotta Yhdysvalloissa ja sen jälkeen Sveitsissä. Hän myöntää, ettei omaa paikkaa ole ollut helppo löytää. Esimerkiksi Suomessa taiteilijaporukat ovat melko suljettuja.

– Ensimmäiseksi kysytään, oletko ammattilainen. Ei tätä tapahdu muualla kuin täällä. Suomessa konsepti on huvittava.

Alba näkee, että kulttuuri kuuluu kaikille ja taidetta voi tehdä kuka tahansa. Yliopistotutkinto ei vielä kerro sitä, että on oikea taiteilija vaan se, kuinka yleisö ottaa taiteen vastaan.

– Eivät Frida Kahlo tai Franz Kafka olleet tunnettuja taiteilijoita eläessään. Aika sanoo, onko hyvä vai ei.

Alba kannustaakin löytämään oman tilan ja oman jutun. Maahanmuuttajan pitää olla myös oma-aloitteinen. Esimerkiksi Alba kävi itse kysymässä Kaarisillasta, voisiko hän tuoda taulujaan kokoustilaan esille, sillä hän näki siellä vain pelkkää vaaleaa seinää.

Nyt Kaarisiltaan voikin kuka tahansa saada taidettaan esille pientä korvausta vastaan.

Stop väkivallalle

Alba on asunut nyt kaksi vuotta Hämeenlinnassa, sillä kaupunki on vain niin tyylikäs ja kaunis. Lisäksi häntä viehättää turvallisuus.

– Täällä voi koska vain kävellä kadulla, eikä tarvitse pelätä. Olen kiitollinen tästä rauhasta.

Hän on jo vuosia tehnyt projektia, jossa hän puhuu taiteen keinoin naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Projekti jatkuu edelleen ja installaatio sisältää runoja, tarinoita, kollaasin, maalauksia ja videon.

Alba pitää itseään aktivistina ja haluaa oman perhetaustansa vuoksi puhua väkivallasta, jota erityisesti naiset kohtaavat. Hänen omasta perheestään täti ja serkku on julmasti tapettu. Myös hänen hyvä ystävänsä tapettiin Meksikossa, koska hän oli aktivisti. Meksikossa ihmishengellä ei ole arvoa, ja poliisitutkimuksia ei tehdä, ellei ole antaa viranomaisille paljon rahaa.

– Ei väkivalta koske vain naista vaan koko perhettä ja yhteiskuntaa.

Maahanmuuttajat mukaan itsenäisyyspäivään

Alba kerää parhaillaan adressia itsenäisyyspäivän vietosta. Kaupunki järjestää maahanmuuttajille vuosittain omat pikkujoulut, mutta Alban mielestä maahanmuuttajat voisi hyvin ottaa mukaan itsenäisyyspäivän juhlan valmisteluun ja itse juhlaan.

– Eri uskontojen vuoksi pikkujoulu on hankala juhla. Itsenäisyyspäivä olisi parempi.

– Maahanmuuttajat ovat myös osa itsenäistä Suomea ja heidän olisi hyvä oppia tuntemaan, miksi itsenäisyyspäivä on tärkeä. Se tulisi hyvin esille, jos maahanmuuttajat otettaisiin mukaan juhlapäivän valmisteluun ja juhlaan. (HäSa)

Mercedes Alban Magic Finland on esillä Kaarisillassa, Arvi Kariston kadulla 24. helmikuuta saakka.

Päivän lehti

30.5.2020