Kanta-Häme

Mahtavaa menoa taivaan täydeltä - katso kuvat

Ilmassa on satamäärin petolintuja. Suurin osa niistä on hiirihaukkoja ja haarahaukkoja, mutta monesti kiikarin näkökenttään osuu myös mahtavia arokotkia tai komeita käärmekotkia.

Ne ovat tulossa Egyptin kautta Afrikasta ja pakkautuvat suuriksi parviksi kapeassa rännissä Punaisenmeren ja Välimeren erottavalla kannaksella. Eilatin kohdalla Israelin eteläkärjessä parvet ottavat korkeutta vuoriston termiikeissä, ja lähtevät lopulta pitkään liitoon kohti pohjoista. Negevin autiomaan ylitettyään osa virrasta kääntyy kohti Eurooppaa, osa Venäjälle ja Aasian itäosiin.

Näky on kerrassaan uskomaton. Suomessa tällaista ei voi kokea, mutta täällä joutuu päättämään, mihin parveen kiikarinsa suuntaisi. Tuohonko, joka on juuri yläpuolella, vai tuohon, joka on seuraavaksi tulossa kohti. Tai ehkä tuohon, joka nyt liukuu oikealta ohi.

Israelin kautta muuttaa joka kevät peräti 500 miljoonaa lintua, joista petolinnut muodostavat kenties näyttävimmän osan. Määrä on valtava, mutta Israelin lintutieteellisen keskuksen opas ja lintuturismista vastaava johtaja Jonathan Meyrav on silti hyvin huolissaan. Monet muuttajista eivät näet koskaan pääse perille asti.

– Muuttavien petolintujen määrä on vähentynyt selvästi muutamassa vuosikymmenessä. Esimerkiksi arokotkan kohdalla yhtenä syynä on Tshernobylin ydinvoimalaturma, mutta syitä on muitakin, Meyrav sanoo.

– Petolintuja ammutaan säälimättä kaikissa naapurimaissamme. Tässä levottomassa maailmankolkassa Israel on käytännössä ainoa maa, jossa muuttolintujen metsästys ei ole vakava ongelma. Ne alkavat vasta kauempana matkan varrella.

Meyravin mukaan isot petolinnut ovat arabimaissa vallan ja voiman symboleita, ja siksi sellainen seisoo täytettynä lähes jokaisessa olohuoneessa.

– On tavallaan hyvin surullista seurata päivällä niiden matkantekoa, ja katsoa myöhemmin illalla Facebookista kuinka samat parvet joutuvat maalitauluiksi Libanonissa, Syyriassa tai Jordaniassa.

Petolinnut eivät kuitenkaan ole ainoa uhattuna oleva lajiryhmä, vaan vaarassa ovat lähestulkoon kaikki muutkin muuttolinnut. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa salametsästäjien pyydyksiin jää vuosittain jopa yli kymmenen miljoonaa pikkulintua.

Meyravin mukaan eräs pahimmista surmanloukuista on Kypros, jossa laittomiin verkkoihin ja liimatikkuihin kuolee vuosittain arviota kolme miljoonaa rauhoitettua lintua.

– Tilanne on hyvin huolestuttava, sillä lintujen pyydystäminen on ollut Kyproksella laitonta jo pitkään. Kieltojen valvonta on vaikeaa ja laiton pyynti lisääntyy vuosi vuodelta, Meyrav sanoo.

Israelissa on kuitenkin ryhdytty toimiin laittoman pyynnin hillitsemiseksi. Eilatissa järjestettiin äskettäin toinen kansainvälinen Champions of the Flyway -tapahtuma, jonka tarkoituksena on yhdistää alan harrastajia, lisätä tietoa ja ennen kaikkea koota varoja muuttolintujen suojeluun. Tänä vuonna tapahtuman tuotto ohjataan Kyproksen Birdlifelle salametsästyksen vastaiseen kampanjaan.

– Tässä kamppailussa asennekasvatus on aivan keskeistä, ja se on aloitettava lapsista ja nuorista. Uskon, että se on ainoa keino saada aikaan näkyviä tuloksia. Metsästäjiä vastaan on turha taistella – se voi joskus olla jopa vaarallista, kuten on nähty esimerkiksi Maltalla.

– Edessä on pitkä tie, mutta tunnetusti jokainen matka alkaa ensimmäisellä askeleella. Edellisen vuoden kampanjalla saavutimme jo hyviä tuloksia Georgiassa, Jonathan Meyrav iloitsee.

Hänen mukaansa kampanja saa jatkoa myös tulevina vuosina.

– Ensi vuonna kohteena on mahdollisesti Balkan ja sen jälkeen kenties Afrikka. Muuttolintujen suojelussa työsarka on loputon ja sen pitäisi olla kaikkien lintujen ystävien yhteinen asia. HÄSA

www.champions-of-the-flyway.comwww.goisrael.fi

Ensi vuonna uudestaan

Eilatissa järjestettyyn kansainväliseen Champions of the Flyway -linturalliin osallistui tänä vuonna myös kaksi suomalaisjoukkuetta. Rallissa pyrittiin havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia 24 tunnin aikana. Samalla kerättiin varoja muuttolintujen suojelutyöhön.

Suomalaiset menestyivät kovassa seurassa mainiosti, sillä vain USA:n joukkue löysi niukasti enemmän lajeja.

– Rankkaa oli, mutta myös vaivan arvoista. Rallia pohjustettiin viikon verran vähillä unilla, joten pari päivää meni pelkkään toipumiseen, kertoo suomalaisen Tarsiger Northern Lights -joukkueen johtaja Mika Bruun. Hänen mukaansa linturalli oli mukavan leppoisa tapahtuma tärkeän asian puolesta.

Bruunin mukaan pahin ongelma rallissa oli aikapula, sillä Israelissa on pimeää lähes puolet vuorokaudesta.

– Valoisa aika on osattava käyttää tarkkaan hyväksi, eikä samalla paikalla ole varaa pitkään viivyttelyyn. Tietysti tarvitaan myös hieman onnea, Bruun sanoo.

Muutaman lajin kohdalla onnea ei kuitenkaan ollut. Esimerkiksi kirjokalastajan joukkue havaitsi pohjustuksessa useasti, mutta ei kuitenkaan enää rallissa.

– Olimme väärään aikaan oikeassa paikassa. Oli vain minuuteista kiinni. Sen sijaan näimme muun muassa komean smyrnankalastajan, mikä taisi puuttua monelta joukkueelta.

Bruunin joukkueen tulos oli kaikesta huolimatta huimat 164 lajia, mikä riitti kolmanteen sijaan. Voittajajoukkue havaitsi vain neljä lajia enemmän.

– Hieman paremmalla tuurilla tuo ero olisi voitu kuroa kiinni. Nyt meillä oli parissa paikassa epäonnea ja hukkasimme aikaa liiaksi.

Mika Bruunin mielestä tapahtuma oli kuitenkin kokonaisuutena hyvin onnistunut.

– Voittohan tässä ei ollut pääasia, vaan yhteinen toiminta mukavassa porukassa lintujen suojelun hyväksi. Uskon, että joukkueemme on mukana taas ensi keväänä.

Mika Bruunin retkiblogi osoitteessa www.tarsiger.com

Linturalli

Valtaväylän mestarit

Champions of the Flyway (vapaasti suomennettuna Valtaväylän mestarit) on Eilatissa maaliskuun lopussa järjestetty kansainvälinen linturalli, jolla kerättiin varoja muuttolintujen suojelutyöhön.

Ralliin osallistui kaikkiaan 31 joukkuetta ja 135 kilpailijaa 15 maasta ympäri maailmaa, muun muassa Suomesta, USA:sta, Englannista, Espanjasta, Etelä-Afrikasta ja Israelista.

Tarkoituksena havaita mahdollisimman monta lintulajia 24 tunnin aikana.

Kansainvälisen sarjan tulokset: 1) USA 168 lajia, 2) The Arctic Redpolls (tundraurpiaiset), Suomi (Roni Väisänen, William Velmala, Jarkko Santaharju, Vilppu Välimäki) 167 lajia, 3) Tarsiger Northern Lights (Revontulet), Suomi (Mika Bruun, Jan Nordblad, Erkki Valsta, Janne Aalto) ja Espanja 164 lajia.

Israelin joukkueet kilpailivat omassa sarjassaan. Mukana oli myös yhdistetty Israelin ja Palestiinan joukkue.

Tapahtuman tuotto ohjataan Kyproksen Birdlifelle salametsästyksen vastaiseen kampanjaan. Tähän mennessä koossa on noin 50 000 dollaria. Keräys jatkuu yhä internetissä.

Eilat

Muuttolintujen valtaväylä

Eilat sijaitsee Israelin eteläkärjessä Akabanlahden pohjukassa. Sen kautta kulkee muuttolintujen tärkein valtaväylä Afrikasta Eurooppaan ja Aasiaan.

Alueen yli muuttaa joka kevät arviolta 500 miljoonaa lintua. Sen vuoksi Eilat onkin kansainvälisen lintuturismin tunnetuimpia kohteita maailmassa.

Monipuoliseen linnustoon kuuluu muun muassa valtameren, vuoriston, kosteikon, kulttuuriympäristön sekä aavikon lajeja.

Lähi-idän epävakaudesta huolimatta Eilatia ympäristöineen pidetään yhä turvallisena kohteena.

 

Päivän lehti

9.4.2020