fbpx
Kanta-Häme

Mainettaan hauskempi

Muoti-ikoni Leena Sarvi on tylyttänyt suomalaista pukeutumistyyliä siihenmalliin, että herkkähipiäisimmät ovat pahoittaneet mielensä. Tyyli-ikoni Leena Sarvi, 54, sovittelee mustasankaisia silmälaseja Kristel Sippolan nenälle. Sippola tuijottaa tyylikonsultin valitsemia laseja epäluuloisesti peilistä.
 
– Mustat ovat rankat, mutta jokaisella pitää olla yhdet mustakehyksiset lasit. Pitäähän jokaisella naisella olla mustat avokkaatkin! Sarvi huudahtaa.
 
Sarvi on kutsuttu optikkoliikkeeseen opastamaan kehysvalinnoissa. Muodin ammattilaisella on pelisilmää. Asiakkaan tyytymätön ilme juoruaa hänelle, ettei näky peilissä miellytä. Sarvi hiippailee hyllyjen väliin ja palaa petrolinsiniset lasit hyppysissään.
 
– Aika samanväristä kuin sun silmät. Mitä tykkäät?
 
Sippola tyrkkää lasit nenälleen ja nyökkää.
 
Ex-malli Leena Sarvi tunnetaan armottomana tyylikriitikkona. Näyttävä, ylväsryhtinen Rouva Suorasuu on tylyttänyt suomalaisten pukeutumista vuosikymmenten ajan tavalla, joka on saanut somekansan pahoittamaan mielensä.
 
Someraivo roiskui yli laitojen vuosia sitten, kun Sarvi tunnusti julkisuudessa häpeävänsä suomalaisten pukeutumista. Tyylikonsultti sivalsi, ettei kansainvälisellä lentokentällä tarvitse etsiskellä lähtöporttia Suomeen. Se löytyy muutenkin seuraamalla muita suomalaisia. Varmimmin heidät tunnistaa matalakantaisista tossuista.
 
Letkautus oli heikkohermoisimmille liikaa. Sarvea parjattiin netin keskustelupalstoilla ilkeäksi akaksi.
 
– Suomalainen on hyvin herkkänahkainen, mutta kaikkia ei voi miellyttää. Jos minusta keskustellaan somessa nimelläni, en ota huomioon nimimerkillä kommentoivien sanoja. Ne ovat absurdeja, Sarvi napauttaa.
 
Mediapersoona on viime aikoina kommentoinut suomalaisten ulkomuotoa aiempaa diplomaattisemmin. Pukeutumiskoodin asiantuntija kiertää maata luennoiden, kurssittaen ja tyylivinkkejä jaellen. Kahden villakoiran omistaja on nähty juontamassa myös koiratapahtumia.
 
Sellaisen tyypin ei sovi aukoa päätään.
 
– Suomalaisten pukeutuminen on parantunut huomattavasti globalisoitumisen myötä. Muoti kulkee nykyään nopealla syklillä, ja kaikki on heti ulottuvillamme, Sarvi kuittaa.
 
Vilkaisu tyylikonsultin jalkoihin osoittaa, että korottomat kengät ovat saaneet armon. Sarvella on matalakantaiset avokkaat, joita somistavat leopardikuosi ja kultakärjet.
 
Miten näin pääsi käymään naiselle, joka tunnetaan vannoutuneena korkokenkäfriikkinä?
 
– Ihan siitä syystä, että nousin viideltä aamulla ja kävelen yli kellon ympäri samoilla kengillä. Itseäni säästääkseni valitsin matalat kannat. Lentokoneessa mukanani olivat vain käsimatkatavarat, enkä viitsinyt ottaa vaihtokenkiä, Sarvi puolustautuu.
 
Miksikään hissukaksi nainen ei ole hiipunut. Nauru raikaa, herja lentää ja sanoissa on kiivas sävy.
 
– Juu, nauraminen on tärkeää! Edesmennyt äitini sanoi aina, että Leena kulta, tee ne työt. Älä elä niitä. Se on vähän vaikeaa. Tunteet tulevat aina mukaan. Sitten olen ihan puhki, kun illalla menen kotiin.
 
Mikä on karkein tyylimoka, minkä voi tehdä?
 
– Se, että heittää pyyhkeen kehään. Se näkyy laiskuutena ja välinpitämättömyytenä omasta tyylistä, Sarvi napauttaa.
 
Laiskuutta on Sarven mielestä esimerkiksi se, ettei nainen viitsi nähdä vaivaa ulkonäkönsä eteen.
 
– Voisimme miettiä, onko ainainen mukavuudentavoittelu se tärkein asia. Emme enää erottele arkea ja juhlaa toisistaan. Se on vienyt pukeutumista väärään suuntaan, mutta eihän suomalainen arka ole.
 
Sarvi myöntää, että pidemmän korren rohkeina pukeutujina vetävät silti tyylitietoiset ruotsalaisleidit. Aivan omiin sfääreihinsä estottoman pukeutumisen ovat vieneet merkkituotteita palvovat ”väykkärit”, eli televisio-ohjelma Täydelliset venäläisnaiset.
 
– Venäläiset ovat todella rohkeita! He eivät tosiaankaan laita kynttilää vakan alle. Venäläinen nainen haluaa useimmiten miellyttää miestään. Siksi pukeutuminen on hyvin naisellista ja vartalonmyötäistä. Meikkiä, kultaa ja koristekiviä pitää olla, Sarvi nauraa.
 
Leena Sarvi on yhä 54-vuotiaana upea ilmestys. Hänellä on korkeat poskipäät ja mantelisilmät, joita kansainvälisillä mallimarkkinoilla 1970- ja 1980-luvuilla arvostettiin. Samaa tyyppiä edusti esimerkiksi Miss Universum 1975 Anne Pohtamo. Sarven hipiä on yhtä peltisileä kuin kasarivuosikymmenen naistenlehtien kansikuvissa.
 
– Moni varmaan ajattelee, että vieläkö tuo elää. Vierivä kivi ei sammaloidu. Kuolema kuittaa univelat, nainen nauraa.
 
Teini-ikäisestä Leena Sarvesta ei kukaan olisi uskonut, että aikuisena hänestä tulisi ammattiesiintyjä. Tytön arkuus huolestutti hänen äitiään.
 
– Olin huonolla itsetunnolla varustettu koululainen. Äiti pani minut Kerttu Selinin mannekiinikouluun, jotta minuun saisi vähän autoritääristä otetta. Olin kasvuvaiheessa kaikkia päätä pitempi ja ryhtini oli tietysti tosi huono. Piilouduin otsatukkani alle ja yritin seistä kyttyrässä, että olisin näyttänyt koulukavereitteni pituiselta.
 
Edesmennyt mallimamma näki 13-vuotiaassa, 180 senttiä pitkässä, ujossa teinissä muokkaamattoman maaperän.
 
– Selin sanoi, että sinussa olisi ainesta ammattimalliksi. Hän käski mennä pariksi vuodeksi kotiin kasvamaan ja palata uudestaan.
 
Sarven mallin urasta tuli tunnetusti pitkä, mutta elokuvauraan mahtui tasan yksi produktio. Hänellä oli pikkurooli Spede-elokuvassa UunoTurhapuro menettää muistinsa (1982).
 
– Joo, myin nakin. Uuno tuli nakkikioskille ja kysyi, myyttekö keitinvettä. Sanoin, että joo, myymme sitä markalla litra. Uuno osti sitä ja sanoi, että tässä on parempi suola kuin Kauppatorilla, Sarvi nauraa.
 
Optikkoliikkeessä käy vilske. Ovensuusta kantautuu tasaisin väliajoin kysymys: Missä se Leena Sarvi täällä on?
 
Sarvi kantaa silmälaseja naisten sovitettaviksi.
 
– Silmälasit ovat maailman nopein, edullisin ja kivuttomin kasvojenkohotus. Oikeanmallisilla laseilla saa kasvoilta vuosia pois, hän heläyttää.
 
Illalla Sarvi palaa kotiinsa puolisonsa, 17-vuotiaan tyttärensä Bibin ja villakoiriensa luokse.

Menot