fbpx
Kanta-Häme

Mainiemen hätämajoitus sai kylällä hyväksynnän

Kiihkeänä vellova keskustelu pakolaisista sai Lammin Konnarin koulun 6C -luokkalaiset tutkimaan asiaa tieteellisesti.

Luokka teki keskiviikkona pitäjän keskustassa kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin 144 ihmisen otoksella ihmisten asenteita Mainiemeen kaavailtua turvapaikanhakijoiden hätämajoitusta, Euroopan pakolaisongelmaa ja Lammin aikaisempaa vastaanottokeskustoimintaa kohtaan.

Tulokset analysoitiin torstaina, ja ne yllättivät kuudesluokkalaiset. Heidän tutkimuksensa ennakkohypoteesi oli, että ihmiset vastustaisivat vastaanottokeskuksen laajenemista Mainiemeen. Vain kaksi luokan oppilaista uskoi suhtautumisen olevan positiivista.

– Kuitenkin 60 prosenttia haastatelluista halusi vastaanottokeskuksen myös Mainiemeen. Vastustajia oli 29 prosenttia ja 11 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa, paljastaa Iida Vuorinen tuloksen.

– Meille on aina sanottu, ettei kukaan halua turvapaikanhakijoita tänne Lammille. Aika iso yllätys tämä siis oli, Jere Kukkola toteaa.

Oppilaat aikovat laatia tutkimuksen avoimista kysymyksistä vielä laajemman raportin. Perusteluissa kuitenkin toistuvat julkisesta keskustelusta tutut argumentit puolesta ja vastaan.

– Turvapaikanhakijoita pidettiin toisaalta mukavina ja persoonallisina ihmisinä, joita tulee hädässä auttaa. Negatiivisesti suhtautuvien mielestä heitä on jo liikaa täällä ja uudet tulijat pitäisi ohjata kantakaupunkiin, Vuorinen ja Taru Poutanen kiteyttävät.

Nuoret itse suhtautuvat turvapaikanhakijoihin huomattavasti kriittisemmin, mitä haastatellut lammilaiset. Luokasta vain viisi kättä nousee kannattamaan hätämajoitusta, kun he itse vastaavat Mainiemeä koskevaan kysymykseen.

Nuoret epäilevät tulijoiden esimerkiksi varastelevan polkupyöriä ja tuiman näköisinä kaupan eteisessä istuvat miehet pelottavat. Hyvänä puolena pidetään auttamisen ohella sitä, että paikalliset kaupat hyötyvät.

Luokan opettaja Hannu Komonen pitää tutkimusta erittäin onnistuneena. Aiemmin aihe on ollut opetuksessa esillä esimerkiksi leirikoulussa. HäSa

Menot