Kanta-Häme

Mainiemen ovet saadaan nopeasti auki

– Ehdottoman hyvä, että kun tällainen tila on tyhjillään, sille löytyy käyttöä. Mutta surullista, että tämän tyyppistä hätämajoitusta tarvitaan.

Näin sanoo Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) suunnitelmasta, jonka mukaan Mainiemen kuntoutuskeskuksen tiloihin Lammille perustetaan turvapaikanhakijoiden tilapäinen vastaanottokeskus.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina. Kaupunki ei varsinaisesti päätä Mainiemen käytöstä, sillä kiinteistön omistaa Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä.

– Minun mielestäni on siitä huolimatta paikallaan, että kaupunki Mainiemen sijaintikuntana ottaa kantaa asiaan. Valtio maksaa paikan kustannukset, mutta kaupunki järjestää palvelut, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Hän aikoo esittää kaupunginhallitukselle myönteistä suhtautumista hätämajoitukseen, mutta tarkka sanamuoto on vielä hakusessa, sillä kaupunginhallituksen maanantain kokouksen lista valmistuu tänään perjantaina.

– Meillä on joka tapauksessa hyviä kokemuksia Lammin vastaanottokeskuksen toiminnasta, SPR on hoitanut asiat hyvin. Siksi uskoisin, että toiminnan laajentamiseen suhtaudutaan positiivisesti.

Asiaa on valmisteltu nopealla aikataululla, ja Mainiemen tilat voidaan myös ottaa nopeasti käyttöön. Entinen päihdehuollon kuntoutuskeskus on ollut tyhjillään lokakuusta lähtien, jolloin sen toiminta ajettiin alas.

Suurin osa Hämeen Sanomien tavoittamista kaupunginhallituksen jäsenistä on samoilla linjoilla Sari Raution kanssa. Kukaan ei täysin tyrmää hätämajoitusta, mutta maailman pakolaistilanne ja sen vaikutukset Suomeen mietityttävät.

– On hyvä, että Mainiemi saadaan käyttöön ja vastaanottokeskus tuo työpaikkoja. Mutta tämä ei ole kannanotto sen puolesta, että maahanmuuttoasiat olisivat Suomessa kunnossa, sanoo Kari Ilkkala (ps.).

Hannu Kärpänen (kesk.) sekä Ilkkala pitävät tärkeänä sitä, että valtio eli maahanmuuttovirasto huolehtii hätämajoituksen kustannuksista.

– Hämeenlinnalla ei olisi varaa laittaa omia rahojaan tähän, Ilkkala sanoo.

Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin ja Mainiemen omistajan eli Hämeen päihdehuollon kuntayhtymän edustajat sorvasivat torstaina sopimusta hätämajoituskeskuksen avaamisesta. Sopimus menee lähiaikoina kuntayhtymän yhtymähallituksen käsittelyyn.

SPR Lammin ja Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila kertoo, että sopimusluonnoksen mukaan Mainiemeä käytettäisiin hätämajoitukseen marraskuun loppuun saakka. Lokakuussa kuitenkin tarkastellaan mahdollista jatkoa.

– Mainiemeen mahtuisi sadasta kahteensataan turvapaikanhakijaa. Tämä täsmentyy, kun tutustumme tiloihin tarkemmin. Paikat tulevat tosi tarpeeseen, sillä hätämajoitus antaa maahanmuuttovirastolle lisää aikaa valmistella pysyviä vastaanottokeskuksia, Jussila sanoo.

Hänen mukaansa Mainiemen kiinteistön mahdollinen myynti on otettu keskusteluissa huomioon.

– Jos kiinteistö käy kaupaksi, eikä uusi omistaja ole halukas jatkamaan vuokrasopimusta, me olemme valmiita lähtemään pois.

Lammilla sijaitsee myös pysyvä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, jonka paikkamäärää kasvatettiin juuri 50:llä niin, että paikkoja on nyt 250.

Lammin vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat asuvat Hämeenlinnan kaupungilta vuokratuissa asunnoissa, joista suurin osa sijaitsee Lammilla ja muutama kantakaupungissa.

Mainiemen kiinteistö sijaitsee noin 3,5 kilometrin päässä Lammin kirkonkylältä. Siellä toimi viime vuoden lopulle saakka päihdekuntoutuskeskus, jonka kuntayhtymään kuuluu 29 kuntaa, suurimpina Tampere, Lahti ja Hämeenlinna. HÄSA

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic