fbpx
Kanta-Häme

Mainiemi alkoi täyttyä nopeasti

Mainiemen käytävillä oli ahdasta, kun ensimmäiset hätämajoitukseen ohjatut turvapaikanhakijat saapuivat Lammille.

Turvapaikanhakijoita sijoitettiin SPR:n Hämeen piirin ylläpitämään hätämajoitusyksikköön, jonne oli lyhyellä varoitusajalla saatu hankittua lähinnä vuodetarpeet ja muutamia kalusteita.

– Ensimmäiseksi huolehdimme terveystarkastuksista ja siitä, että ihmisten perustarpeet tulevat huolehdittua, kertoi vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Aija Jantunen.

Pääosa turvapaikanhakijoita on kotoisin Irakista ja Somaliasta. Suurin osa joukosta on miehiä, mutta joukossa on myös naisia ja muutamia lapsia.

Ensimmäisen päivän aikana Mainiemeen odotettiin saapuvan Turun ja pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksista noin 40 henkilöä.

Lopulta väkeä saapui noin 60 henkilöä. Jantusen mukaan odotettua suurempi ryhmä kuvaa tilannetta ylipäätään.

– Osa ylläpitämistämme transit-keskuksista – kuten Turku – ei pysty enää lainkaan vastaanottamaan väkeä. Koska sijaitsemme lähellä pääkaupunkiseutua, tänne ohjataan nyt enemmän väkeä.

Jantunen olettaa suunniteltujen 175 paikan täyttyvän nopeasti. Uusia ryhmiä odotetaan alkuviikosta.

– Kukaan ei voi enää välttyä näkemästä tätä tilannetta. Pelkästään Tampereen poliisiasemalle ilmoittautuu noin 70 uutta turvapaikanhakijaa päivittäin.

SPR pyrkii pitämään Mainiemen paikkamäärän suunniteltuna.

– Ylimääräisiä paikkoja ei voi juurikaan järjestää. Etsimme jatkuvasti myös muita tiloja.

Rakennustyöläisiksi esittäytynyt irakilaismiesten ryhmä kertoi päätyneensä Suomeen Turkin, Kreikan, Makedonian ja Serbian kautta.

– Merimatka oli hyvin vaarallinen ja laiva oli aivan täynnä ihmisiä, veneellä Turkista Kreikkaan päässyt Taha Muhammed kertoi.

Muhammed saapui kahdeksan matkalla tavanneen ja ystävystyneen irakilaismiehen joukossa.

– Olen kuullut, että Suomi on turvallinen maa ja tänne on helpompi saada oleskelulupa sekä perhe myöhemmin perässä.

Tieto siitä, että noin 60 prosenttia Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen, oli hänelle yllätys.

– Olen valmis tekemään mitä tahansa työtä, mutta ensin pitää päästä opiskelemaan suomea. Jos kielteinen päätös tulee, niin sitten pitää yrittää valitustien kautta saada lupa jäädä, Muhammed totesi tulkkina toimineen Muosin Millin välityksellä.

Keskuksen asukkaat käyttävät ensimmäiset päivänsä Lammilla tutustuen toisiinsa sekä paikkoja kunnostamalla.

– Järjestelemme yhteiskeittiöitä ja oleskelutiloja, ja noin viikon sisällä alamme järjestää suomen kielen opiskelua sekä työtoimintaa, Aija Jantunen kertoi.

Keskuksen asukkaat saapuivat Lammille kevyiden kantamusten kanssa. He tarvitsevat esimerkiksi vaatteita, leluja ja mattoja ja astioita.

Jantusen mukaan Mainiemeen saatiin ennen ensimmäisten asukkaiden saapumista järjestettyä lähinnä patjamajoitus sekä ruokaa pariksi päiväksi.

– Kaikkea tarvitaan. Myös vapaaehtoistyöntekijöille on tarvetta. HÄSA

Menot