Kanta-Häme

Maisema kruunaa Juteinikeskuksen

Laattaa ja mattoa kiinnitetään jo kiireellä Juteinikeskuksen lattioihin. Hattulan uusi koulu valmistuu täyttä päätä.

Sen pääaukiolta aukeaa todella huima maisema rospuuttoaikanakin. Voi kuvitella, miltä näyttää, kun vilja heilimöi koko seinän laajuudelta.

Juteini-seura teki tiistai-iltana pikavisiitin nimikkokouluunsa.

Ihmeteltiin, miksei niin suuresta talosta ole yhtään ikkunaa, josta näkyisi Pyhän Ristin kirkko. Rakennusprojektin vetäjä Risto Hast tietää vastauksen kaikkeen Juteinikeskusta koskevaan.

– Museovirasto nimenomaan vaati, että talo ei liian massiivisena rikkoisi Pyhän Ristin kirkon maisemaa. Siksi paikkaa vaihdettiin hieman sivummalle.

Risto Hast sanoo, että talo valmistuu kesäkuussa, kuten on suunniteltu. Tosin rakentajat ovat yrittäneet tivata paria viikkoa lisäaikaa.

– Kyllähän se käy, jos ei se maksa mitään.

Kesä tarvitaan joka tapauksessa talon kalustamiseen ja tekniikan hiontaan. Luvassa on monenmoisia hienouksia, silti kustannuksia on pyritty koko ajan pitämään aisoissa.

– Vielä kun saamme tekniikan pelaamaan, Hast toivoo.

Hän on laskenut talolle monenlaisia mittoja. Esimerkiksi kattorakenteeseen meni 60 kilometriä raakaponttia. Maalämmitykseen porattiin 7 kilometriä reikää 26 kaivolle.

Talon painoa hän ei ole vielä laskenut, mutta lupaa tehdä senkin.

Juteinikeskukseen tulee paljon avointa tilaa ja joustavaa tilaa. Lapsia ei jaotella rinnakkaisluokkiin. Ikäluokan oppilaat työskentelevät jopa 60-80 oppilaan ryhmissä, mutta heitä ohjaa samaan aikaan useita opettajia.

Yhtä aikaa rakennustyön kanssa on suunniteltu uuden koulun toiminnan sisältöä. Peruskoulun uuden opetussuunnitelman linjauksia ovat pedagogisesti joustava ja muunneltava oppimisympäristö, yhteisöllisyys ja digitalisointi.

Pitkän ajan tavoitteena on kokonaiskoulupäivä, johon kuuluvat myös harrastukset.

Liikunnallisiin harrastuksiin uusi Juteinikeskus tarjoaa oivan mahdollisuuden, sillä koulun liikuntahalliin mahtuu useita koripallokenttiä, salibandyä, sulkapalloa ja vaikka mitä.

Pihaan tulee pelikenttä poikineen ja todella hienot leikkikentät ja -välineet.

Seinänkorkuisen ikkunan sisäpuolella on pääaukio, joka arkipäivänä toimii koulun ruokasalina. Siinä mahtuu ruokailemaan 175 henkeä kerralla.

Sama tila on mahdollista muuttaa esimerkiksi katsomoksi, sillä sen yhteyteen tulee toinen talon näyttämöistä.

Kaikki tila ei ole avointa oppimistilaa, vaan varsinkin ylempiin kerroksiin tulee myös ihan perinteisiä huoneita. Tosin monet niistäkin ovat joustavia tilaratkaisuiltaan.

Tutustumiskierroksella oli mukana muutamia tulevia oppilaitakin. Hämmennys ehkä kuvaa heidän ensivaikutelmaansa.

– Varmaan siitä tulee hieno. Vähän vaikea on vielä kuvitella, millainen, arveli Emma Nousiainen. HÄSA

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic