Kanta-Häme

Majakka näyttää valoa nuorisotilalle

Käikälässä sijaitseva Kisapirtti hiljenee tänä keväänä.

Vuosia alle 18-vuotiaiden nuorisotilana toimineen rakennuksen vuokrasopimus päättyy toukokuun lopussa, kun Hämeenlinnan kaupunki luopuu ulkopuolisista kiinteistöistä ja keskittää toimintaa omiinsa.

Kesän jälkeen 40 kaupunginosan nuorisoa palvelee uudet tilat Kirkonkulman koulussa.

– Noin 20 aktiivinuoren toiveita on kuunneltu. Kyselyssä koulu nousi ykkösvaihtoehdoksi, sillä kahden luokkahuoneen lisäksi käytössä ovat liikuntasali ja kenttä pihapeleille, nuorisotyöntekijä Piia Helin kertoo.

Hänen mukaansa yhteistyö koulun kanssa palvelee nuorten kiinnostuksen kohteita. Luokkahuoneet Majakka ja Poiju ovat Kisapirttiä tarkoituksenmukaisemmat.

– Nuorten suurimmiksi toiveiksi nousi biljardi ja kokkailu. Koululta löytyy myös luokka, jossa on uuni ja hella.

Lähtökohtaisesti nuorisotilan väki kokoontuu Kirkonkulman koulussa kahtena iltana viikossa eli maanantaisin ja torstaisin valvojan kera.

– Pääsyn koulun muihin tiloihin saa rajattua portilla. Lisäksi Poiju-huoneeseen on oma sisäänkäynti.

Tuttu paikka, matala kynnys

Rehtori Ulla Sara-Ahon mukaan Kirkonkulmaan mietittiin nuorisotiloja jo vuonna 2011 koulun peruskorjauksen ja laajennuksen yhteydessä.

– Tuolloin oppilasmäärä oli niin kovassa kasvussa, että kaikki neliömetrit tarvittiin koulun käyttöön.

Nuorisolle suunniteltiin kokoontumispaikkaa myös koulun vieressä olevaan pienkerrostaloon, johon on nyt remontoitu uusia luokkahuoneita.

– Tilaa vapautuu lisää, kun Tarvasmäen päiväkotiin tulee kaksi alkuopetuksen ryhmää. Tällä hetkellä oppilaita on noin 350.

Nuorisotilan suunnittelu on vielä alkutekijöissä, mutta koulun nykyisiä tiloja pyritään hyödyntämään mahdollisimman monipuolisesti.

Kaksikon mukaan syksyllä alakouluun valmistuvat nuorisotilat palvelevat myös tulevia seiskaluokkalaisia.

– Kynnys on matalampi, kun tila on entuudestaan tuttu. Voisin kuvitella että uudet käyttäjät ovat riemuissaan asiasta, Sara-Aho sanoo.

Sara-Aho ja Helin kehuvat Kirkonkulman koulun ja Hämeenlinnan nuorisopalveluiden yhteistyön käynnistyneen luontevasti.

– Varhaiskasvatus, perusopetus ja keskitetyt palvelut yhdistyivät lasten- ja nuortenpalveluiksi. Sen ansiosta olemme nähneet entistä enemmän työn merkeissä. Yhteistyö syventyi, kun opimme tuntemaan toisemme. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic