fbpx
Kanta-Häme

Makeisten ja virvoitusjuomien verotus muuttuu

Makeisveron kerääminen loppuu kokonaan vuoden 2017 alussa. Samalla virvoitusjuomaveron piiristä vapautetaan kasvipohjaiset, maitoon rinnastettavat tuotteet. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kauramaito, mantelimaito ja soijamaito. Lakimuutokset ovat parhaillaan lausuntokierroksella ja ne ovat menossa eduskuntaan syksyllä.

Makeis- ja jäätelöveron lakkauttamisen taustalla on Elintarviketeollisuusliitto ry:n kaksi vuotta sitten Euroopan unionin komissiolle tekemä kantelu. Komissio antoi viime kesänä päätöksensä, jossa se linjasi makeisveron valtiontukisääntöjen vastaiseksi ja kilpailua vääristäväksi, minkä vuoksi hallitus joutui tekemään päätöksen veron lakkauttamisesta.

Komission mukaan vero sisältää valtiontueksi katsottavaa valikoivaa tukea veron ulkopuolelle jääville tuotteille. Esimerkiksi keksit eivät kuulu makeisveron piiriin. Virvoitusjuomavero kuitenkin säilyy, mikä on pettymys alan toimijoille.

Panimoliiton toimitusjohtajan Elina Ussan mielestä nyt toteutuvat muutokset eivät ole riittäviä. Ussan mukaan virvoitusjuomavero pitäisi lopettaa kokonaan samoilla perusteilla kuin makeisvero.

– Meidän mielestämme juomien verotus pitäisi toteuttaa arvonlisäveron kautta. Ei tarvita ylimääräistä veroa, joka koskee joitakin tuotteita ja toisia ei, Ussa sanoo.

Virvoitusjuomaveroa kannetaan seitsemässä EU-maassa. Ussan mukaan Suomen verotaso on moninkertainen muihin nähden. Virvoitusjuomavero tuottaa valtiolle noin 150 miljoonaa euroa vuodessa. Virvoitusjuomavero koskee sokeroitujen ja sokerittomien virvoitusjuomien lisäksi muun muassa mehutiivisteitä, marjamehuja, kivennäisvettä ja lähdevettä.

Ussan mukaan virvoitusjuomavero on lisännyt joidenkin tuotteiden hintoja 30–60 prosentilla. Suurin hinnannousu on laimennetuissa mehuissa. Jos veron lakkauttaminen ei ole mahdollista, Ussan mielestä ainakin kivennäisvesi ja lähdevesi pitäisi vapauttaa veron piiristä.

– Päättäjät käyttävät usein julkisessa keskustelussa terveysargumentteja, vaikka virvoitusjuomavero on puhtaasti valtiontalouden vuoksi kerättävä vero. Terveysargumentit eivät minusta oikein toimi esimerkiksi lähdeveden kohdalla, Ussa sanoo.

Maito on käytännössä katsoen ainoa sellaisenaan nautittava juoma, jota ei ole laissa katsottu virvoitusjuomaksi.

– Maidolla on erityinen asema suomalaisessa ravitsemuksessa. Nyt kasvipohjaiset, maitoa korvaavat juomat saavat saman aseman. Muita muutoksia emme katsoneet tarpeelliseksi, valtionvarainministeriön hallintoneuvos Merja Sandell sanoo.

Sandellin mukaan verotuottomenetyksen korvaavista keinoista päätetään vuoden 2017 talousarvion yhteydessä.

Menot