Kanta-Häme

Mäkelän taidenavetta avaa ovensa Sattulassa

Elämä ei mene aina niin kuin suunnitellaan.

Ei kuvataiteilija Seija Vuorella ollut aavistustakaan, mitä tulisi tapahtumaan, kun Marjaleena Liukkala näytti valokuvan Hattulan Sattulasta ostamastaan talosta ja ennen kaikkea talon komeasta sementtitiilinavetasta.

Naiset olivat tunteneet jo vuosia, sillä Marjaleena Liukkala oli Seija Vuoren kampaamon vakituinen asiakas. Yhteinen sävel löytyi nopeasti, kun he huomasivat vielä olevansa sukuakin – tosin kahdeksan sukupolven takaa.

Mutta siitä kuvasta. Seija Vuori oli erottavinaan navetan tyylistä jotakin hyvin tuttua.

– Lopulta paljastui, että kivinavetan rakensi aikoinaan vaarini Kalle Helander. Hän rakensi paljon kivinavettoja Hattulan eri puolille, Seija Vuori kertoo.

Seija Vuori pyysi siltä seisomalta Marjaleena Liukkalalta lupaa pitää taidenäyttely vaarin navetassa. Kului kymmenen vuotta ja nyt Mäkelän taidenavetta avaa ovensa. Ensimmäisen taidenäyttelyn, Sukupolvelta toiselle, pitää tietenkin Seija Vuori.

– Ilman Seijan kannustusta navetta olisi tuskin saanut oviaan vielä auki. Se oli ollut varastona, mutta me halusimme ilman muuta saada navetan arvoiseensa käyttöön, Marjaleena Liukkala kertoo.

Elämä kuviksi

Seija Vuori on paitsi kuvataiteilija myös kampaaja. Oma kampaamo on Tampereella, mutta se varsinainen sydämen paikka on Kaukolan kotiateljee Sotkiassa Akaassa. Aivan Kaukolan viereen on noussut nyt Kivisen Linnan Galleriakirkko, jonka on rakentanut Vesa Kivinen.

Jatkuvan rakentamisen ja taiteen tekemisen ohessa Seija Vuori on opiskellut taidetta useissa eri opinahjoissa, eikä tarmo tähän lopu. Hän on pitänyt pelkästään yksityisnäyttelyitäkin 27.

– Ehkä nämä käden taidot kulkevat meillä suvussa. Kyllä jo Kalle Helander oli todella hyvä käsistään, kun teki näin hienoja navettoja. Kampaajan työkin vaatii käden taitoja, Seija Vuori sanoo.

Seija Vuori alkoi maalata määrätietoisesti yli 30 vuotta sitten. Vaikka taide onkin muuttunut vuosikymmenten aikana melkoisesti, ei into ole päässyt laantumaan yhtään. Maalaaminen on ollut monta kertaa se tervetullut henkireikä elämän aallokoissa.

– 2000-luvulla hengelliset aiheet ovat alkaneet näkyä yhä enemmän taiteessani. Ensin tulivat enkelit ja sitten erilaiset symbolit. Luku 12 esiintyy monessa taulussa, sillä opetuslapsiahan oli 12. Käytän monessa työssäni myös iktys-kalaa symbolina, Seija Vuori huomauttaa.

Hengellisten töiden lisäksi Seija Vuori on tuonut näyttelyyn maalauksia oman elämänsä varrelta. Itseoikeutettuna seinällä komeilee myös maalaus navetan rakentajasta Kalle Helanderista.

Omaan elämään liittyy myös navetan ensimmäisen näyttelyn ajankohta. Ensi viikon perjantaina tulee nimittäin kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun hän aloitti opiskelun Hämeenlinnan ammattikoulun kampaajalinjalla. Pyöreitä vuosia juhlitaan vanhojen opiskelukavereiden kanssa navetassa.

– Ja ensi vuoden kesäkuuksi olemme varanneet Mäkelän Taidenavetan näyttelyä varten, jonka pidämme yhdessä Vanajaveden Opiston kuvataiteen perusopintolaisten kanssa, Seija Vuori ilmoittaa. (HäSa)

Seija Vuoren taidenäyttely Sukupolvelta toiselle on 13.8. lähtien auki Mäkelän Taidenavetassa (Sattulankaarre 23) elokuun loppuun. Navetta on maanantaisin suljettu, mutta muulloin auki kello 12–18, Syyskuussa navetta on auki sopimuksen mukaan.

Päivän lehti

27.5.2020