Kanta-Häme

"Maksuhäiriöistä selviää sitkeydellä" - Maksuhäiriöisten määrä uuteen ennätykseen

Maksuhäiriömerkinnöistä ja veloista pääsee eroon, mutta se vaatii aikaa ja sitkeyttä, toteaa velka- ja talousneuvonnan erikoissuunnittelija Sanna Helopuro Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Luottotietorekisteriä ylläpitävä Suomen Asiakastieto Oy julkaisi maanantaina tuoreet maksuhäiriömerkintätilastot. Tilastojen mukaan maksuhäiriöisten kuluttajien määrä nousi uuteen ennätykseen syyskuun lopussa ollen yli 374 000.

Uusien maksuhäiriömerkintöjen määrä pysyi alkuvuonna pitkälti samalla tasolla 1,1 miljoonassa kuin vuonna 2015.

– Maksuhäiriöistä voi selvitä, mutta siihen ei ole olemassa mitään pikaratkaisua, sanoo Helopuro.

Suomessa maksuhäiriöitä on Suomen Asiakastiedon mukaan 8,5 prosentilla täysi-ikäisestä väestöstä, ja yhdellä rekisterissä olevalla on keskimäärin 14 merkintää.

Helopuro neuvoo, että ylivelkaantuvien pitäisi ensi sijassa ottaa yhteyttä oman kunnan talous- ja velkaneuvontaan, koska se on paitsi maksutonta myös anonyymiä. 

– Koko selviytymispolun A ja O on, että henkilö selvittää ensiksi omat tulonsa, menonsa ja velkansa. Tämän yhteen saattamisella voi katsoa, mitä velkatilanteelle voi tehdä, Helopuro sanoo.

Velkaneuvonnan piiriin hakeutuu Helopuron mukaan 15 000–16 000 uutta asiakasta vuosittain. Heille muutamalle sadalle haetaan velkajärjestelyä, ja muille löytyy toisia tapoja hoitaa velkoja.

Yksi menetelmä on myös Takuu-säätiön takaama järjestelyluotto. Järjestelyluoton avulla koko henkilön velkasumma korvataan yhdellä suurella lainalla, jossa korko on maltillinen ja maksuaika pidempi. Lisäksi velkojiakin on tällöin enää yksi.

– Ylivelka ei tule hetkessä eikä ratkea hetkessä. Velanhoito vaatii sitkeyttä, ihan kuten laihduttaminenkin, sanoo Helopuro. HäSa

Päivän lehti

18.2.2020