fbpx
Kanta-Häme

Maksuhäiriömerkinnät kasaantuvat

Suomessa on 17 000 maksuhäiriöistä enemmän kuin vuosi sitten.

– Asiakkaat, joilla on vain yksi merkintä, ovat harvassa, sanoo Hämeenlinnan velkaneuvonnan talous- ja velkaneuvoja Matti Yli-Sarja.

Tämä johtuu siitä, että tapahtuma, joka aiheuttaa ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän panee usein liikkeelle suuremman velkakierteen. Jos ei ole kykyä hoitaa yhtä velkaa, se usein tarkoittaa sitä, että maksukyky on kokonaan loppu, kertoo Yli-Sarja.

Maksuhäiriöennätys vaarassa rikkoutua

Puolet kaikista maksuhäiriörekisterissä olevista kuluttajista on saanut uusia merkintöjä vuoden 2013 aikana. Jokaisella rekisteröidyllä henkilöllä on keskimäärin jo 15 maksuhäiriömerkintää.

Maksuhäiriömerkintöjä oli kesäkuun lopussa kaiken kaikkiaan 356 100 suomalaisella.

Maksuhäiriöisten henkilöiden ennätysmäärä 368 000 on vuodelta 1997. Se on vaarassa rikkoutua vielä tämän vuoden aikana, jos ylivelkaantuminen, maksuvaikeudet ja työttömyys jatkavat kasvuaan, arvioi Asiakastieto oy.

Maksuhäiriömerkintäisiä on Suomessa 8,2 prosentilla kaikista 18 vuotta täyttäneistä.

Vastaava luku Hämeenlinnan keskustassa on 6,6 prosenttia ja esimerkiksi Iittalassa 5,7. Katumalla vastaava luku on 23,2 prosenttia. Yle uutisoi kesäkuussa Katumasta Suomen pahimpana maksuhäiriöalueena.

Suomen Asiakastieto oy:n rekisterissä on lähes 50 000 henkilöä, joille on määrätty edunvalvoja tai he ovat itse asettaneet itselleen luottokiellon.

Iäkkäiden maksuhäiriöt ovat lisääntyneet

Maksuhäiriöt ovat lisääntyneet kaikissa ikäluokissa, mutta kasvua on tapahtunut erityisesti eläkeläisillä.

Asiakastiedon rekisterissä on tällä hetkellä runsaat 19 000 yli 65-vuotiasta. Määrä on kasvanut vuodessa noin 15 prosentilla, kun kaikissa ikäluokissa kasvua on kertynyt noin viisi prosenttia.

Iäkkäiden osuus on Yli-Sarjan mukaan lisääntynyt myös Hämeenlinnan velkaneuvonnan asiakaskunnassa.

– Kokonaisasiakasmäärä puolestaan on muutaman vuoden ajan pysynyt melko vakiona, Yli-Sarja sanoo.

Velkaneuvonnan asiakkaina on maksuhäiriöisten lisäksi henkilöitä, joilla on luottotiedot kunnossa. Maksuhäiriömerkintäiset ovat kuitenkin selkeästi enemmistössä.

Pikavippi on monelle velka-ansa

Asiakastieto oy:n tiedotteen mukaan suuri osa kuluttajien uusista maksuhäiriömerkinnöistä johtuu maksamattomista tili- ja kertaluotoista sekä pikalainoista.

– Pikavippien yleistyminen ja niiden markkinoiminen on varmasti vaikuttanut maksuhäiriömerkintöjen kasvuun, Yli-Sarja sanoo.

Hänen mukaansa pikavippeihin liittyvien maksuhäiriöiden lisääntyminen saattaa johtua muun muassa siitä, että luotontarjoajia alalla on paljon.

Pieni velka jää myös helpommin maksamatta kuin iso, ja pikavippifirmojen kanssa velan maksuaikataulusta sopiminen on vaikeampaa kuin pankkien.

– Pankin kanssa suurehkonkin kulutusluoton maksuaikataulusta voi neuvotella. Pikavippiyhtiöt taas saattavat periä lisämaksua tästä, Yli-Sarja sanoo.(HäSa)

Menot