Kanta-Häme

Maksuhäiriöstä tulee Kainin merkki

Maksamatta jäänyt lasku jää piinaamaan lähivuosiksi, jos rästistä tulee maksuhäiriömerkintä.

Käytännössä maksuhäiriö hankaloittaa kaikkea, mikä liittyy taloudenhoitoon. Matkapuhelinliittymää, vuokra-asuntoa saati lainaa on käytännössä hankala saada, jos luottotietorekisterissä kummittelee häiriömerkintä.

Häiriömerkinnän laadulla on merkitystä, mutta vain vähän. 20 euron ja 2000 euron lasku jättää jäljen kaikesta huolimatta. Espoon kaupungin talous- ja velkaneuvoja Aulikki Pentikäisen mukaan luottotietorekistereitä käyttäviä yrityksiä kiinnostaa se, ovatko asiakkaat maksukykyisiä.

– Esimerkiksi teleoperaattori ei välttämättä mielellään tee sopimusta, jos asiakkaalla on merkintä pienestäkin saatavasta, Pentikäinen toteaa.

Merkintämäärät liki laman tasolla

Maksuhäiriömerkintöjen määrä on Suomessa ollut kasvussa 2000-luvun lopusta lähtien. Viime vuoden loppuun mennessä maksuhäiriöisten ihmisiä määrä oli kuudessa vuodessa kasvanut neljänneksellä, ja maaliskuun lopussa niitä on jo yli 362 000 suomalaisella.

Maksuhäiriöiden määrä lähestyy jo viime lamaa. Pahimmillaan tilanne oli vuonna 1997, kun 367 000 suomalaisella oli häiriömerkintä luottotietorekisterissä. Suomessa luottotietorekisteriä pitävän Suomen Asiakastieto Oy:n liiketoimintajohtajan Jouni Muhosen mukaan mikään yksittäinen syy ei ole aiheuttanut merkintöjen lisääntymisestä.

– Häiriömerkintöjen kasvu ei johdu pelkästään esimerkiksi pienlainoista. Häiriöiden määrä johtuu yleisestä ylivelkaantumisesta, ja moni on velkaantunut useaan eri paikkaan. Uusilla luotoilla maksetaan pois vanhoja, ja lopulta velan määrä kasvaa niin suureksi, ettei kuluttaja voi selvitä niistä., Muhonen toteaa.

Merkintä jää rekisteriin 2–3 vuodeksi riippuen siitä, onko merkintä tullut rekisteriin suoraan vai käräjäoikeuden tuomiona. Uusi merkintä kasvattaa säilymisajan neljään vuoteen. Jos velan maksaa pois ja ilmoittaa asiasta luottotietoyhtiöön, merkintä ei poistu, vaan sen säilymisaika lyhenee kahteen vuoteen.

– Maksetun velan yhteyteen tulee merkintä, josta ilmenee, että velka on hoidettu, Muhonen kertoo.

Opintolainan menetys uhkaa nuoria

Maksamattomaksi edennyt velka tekee elämän muutamaksi vuodeksi vaikeaksi, mutta ei mahdottomaksi. Finanssialan keskusliiton johtaja Kaija Erjantin mukaan luottotietojen tarkistajat päättävät viime kädessä, miten suhtautuvat maksuhäiriöihin.

– Arviointi tehdään aina pankkikohtaisesti, eli mitään yleistä sääntöä ei ole. Käytännössä maksuhäiriömerkintä voi jopa olla luotonsaannin esteenä, mutta pankeissa luoton takaisinmaksukyky on se ensisijainen tekijä, Erjanti arvioi.

Hankalin tilanne on teinivuosina tulleella maksuhäiriöllä: mikäli merkintä näkyy vielä opiskelun alkuvuosina, opintolaina voi jäädä myöntämättä. Erjanti kuitenkin huomauttaa, että jokainen tapaus tutkitaan etukäteen.

– Valtion opintotukikeskus on selvittänyt, mikä maksuhäiriön syy on ollut ja minkälaisesta häiriöstä on ollut kyse, jotta laina ei jäisi myöntämättä.

Maksuhäiriötä kuitenkin vältellään viimeiseen asti, mikä on aiheuttanut lisäongelmia. Talous- ja velkaneuvoja Aulikki Pentikäisen mukaan yksikään ihminen, joka on häiriömerkinnän saanut, ei ole ollut haluton vaan kyvytön maksamaan laskunsa.

– Rankaisuhan se on. Tarvitsisiko sitä tahraa roikuttaa vuosia mukana, vaikka velan saisi hoidetuksi? Pentikäinen pohtii.

(HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic