Kanta-Häme

Maksuhäiriöt jo lamatasolla

Maksuhäiriöisten suomalaisten määrä on kasvanut jo lähes 1990-luvun ennätystasolle. Maksuhäiriöisiä oli vuoden vaihteessa 367000 eli 8,5 prosenttia koko aikuisväestöstä.
 
Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen uskoo, että lamavuosien ennätys rikkoutuu tänä vuonna. Hän ei kuitenkaan haluaisi kutsua maksuhäiriöisten kaikkien aikojen suurinta määrää ennätykseksi.
 
Liiketoimintajohtaja Muhosella on kaksi perustelua sille, että maksuhäiriöisten suomalaisten määrä edelleen kasvaa.
 
– Kyselyjärjestelmämme mukaan on paljon ihmisiä, joilla on maksuviiveitä. Ne eivät ole vielä muuttuneet maksuhäiriöiksi.
 
– Toinen on, että jos nykyiset suhdanteet jatkuvat, maksuhäiriöitä tulee väkisin lisää.
 
Tuhat puuttuu …ennätyksestä
Maksuhäiriöisten määrä kasvoi ennätykselliseksi vuonna 1997, jonka jälkeen heidän määränsä lähti alenemaan. Maksuhäiriöisten määrä lähti jälleen nopeaan kasvuun vuonna 2008. Maksuhäiriöillä luottakelpoisuutensa menettäneitä on nyt vain tuhat vähemmän kuin vuonna 1997.
 
Kuluttajien yksittäisen maksuhäiriömerkintöjen määrä laski kuitenkin 1,7:stä 1,5 miljoonaan. Kuluttajat jättivät yksittäisiä velkoja viime vuonna maksamatta vähemmän kuin vuonna 2013, vaikka maksuhäiriöisten määrä edelleen kasvoi.
 
– Tämä ei tarkoita ylivelkaantumisongelman pienentymistä. Kuluttajat ottavat nyt euromääräisesti suurempia luottoja, Muhonen sanoo.
 
Muhosen mukaan yksittäisten maksuhäiriömerkintöjen vähentyminen on yksin seurausta siitä, että yritykset selvittävät entistä tarkemmin luotonhakijoiden maksukyvyn.
 
Valtaosa maksuhäiriömerkinnöistä syntyy käräjäoikeuksien velkomustuomioista ja ulosoton varattomuusmerkinnöistä. Muhonen kertoo, että valtaosa näistä maksamattomista laskuista taas syntyy erilaisista kulutushyödykkeistä, joita ostetaan velaksi.
 
– Ihmisten maksuvara ei riitä. Kulut ovat tuloja suuremmat.
 
Muhosen mielestä suuri ongelma on, ettei ole luottorekisteriä eikä uutta luottoa haettaessa vanhoja luottoja ilmoiteta oikein. Ihmisten eivät edes ymmärrä kaikkia luottojaan luotoiksi.
 
Vuokrista tulee …lisää merkintöjä
Pankit ovat kiristäneet esimerkiksi asuntoluottojen myöntämistä. Luotonsaajalta vaaditaan omia säästöjä ja maksukyky selvitetään entistä tarkemmin. Muhonen ei osaa sanoa, onko pankkien käytöksellä vaikutusta maksuhäiriöihin.
 
– Meillä ei ole tietoa, kuinka monen maksuhäiriön takana ovat suuret asuntolainan maksut ja muut asumiskustannukset. Varmasti on ihmisiä, joilla asumiskustannukset ovat liian suuret.
 
– Ikävä merkki kuluttajien taloustilanteesta ja raha-asioiden hoidosta on se, että maksamattomista vuokrista aiheutuneiden merkintöjen määrä on jopa aavistuksen kasvanut, Muhonen sanoo.
 
Vuokrista syntyi viime vuonna 17 650 maksuhäiriömerkintää. Muhonen kehottaa vuokranantajia tarkistamaan vuokralaiseksi pyrkivien maksukyvyn.
 
Nuoret miehet saavat eniten maksuhäiriömerkintöjä. 25-39 -vuotiasta miehistä noin 15 prosentilla on maksuhäiriömerkintä. Myös nuorten miesten työttömyys on kaikkia muita ryhmiä suurempi. (HäSa)