fbpx
Kanta-Häme

Maksuihin roima korotus

Terveydenhuollon asiakasmaksut kallistuvat koko maassa vuoden alussa. Valtioneuvosto on päättänyt uusista enimmäismaksuista, ja suurin osa kunnista ottaa nämä maksimimaksut käyttöön.

Näin on tapahtumassa Hämeenlinnan seudullakin, vaikka varsinaisia päätöksiä ei ole vielä tehty.

Korotukset ovat tällä kertaa poikkeuksellisen suuria, sillä moni maksu nousee noin 30 prosenttia. Pieni osa korotuksesta johtuu indeksikorotuksesta, jollainen tehdään joka toinen vuosi. Suurimmaksi osaksi on kuitenkin kyse erilliskorotuksesta, josta Juha Sipilän hallitus on päättänyt.

– Tämä erilliskorotus liittyy hallituksen toimenpiteisiin, joilla se pyrkii tasapainottamaan maan taloutta. Kyseessä on tosi napakka korotus, sanoo Hämeenlinnan tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari.

Hämeenlinnan terveyden- ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta eli tetola saa asiakasmaksut päätettäväkseen 9. joulukuutta.

– Valmistelen asian niin, että enimmäismaksut otetaan käyttöön. Tähänkin asti maksumme ovat olleet enimmäismäärien mukaiset, Nurmikari sanoo.

Viimeksi maksuja korotettiin tämän vuoden alussa. Silloin korotukset olivat kymmenen prosentin luokkaa. Esimerkiksi terveyskeskuksen käyntimaksu nousi tämän vuoden alussa 14,70 eurosta 16,10 euroon.

Ensi vuoden alusta käyntimaksu voi olla maksimissaan 20,90 euroa. Korotusta on tämänvuotiseen verrattuna 29,8 prosenttia ja viimevuotiseen verrattuna peräti 42,2 prosenttia.

Käyntimaksu maksetaan kolmesta ensimmäisestä käyntikerrasta. Vuosimaksu ei Hämeenlinnassa ole ollut käytössä enää vuosiin.

Markku Nurmikarin mukaan maksukorotuksista on tulossa “aika suuri” tulonlisäys kaupungille.

Hän huomauttaa, että kaupungin talousarviossa on paljon kirimistä. Suuri maksujen korotus antaa liikkumavaraa.

– Mutta eihän näillä maksuilla kuitenkaan kerätä kuin alle 20 prosenttia meidän 30 miljoonan euron budjetista. Loppu rahoitetaan verotuloilla.

Hämeenlinnan ylihammaslääkäri Teija Raivisto sanoo, että valtaosassa kuntia hammashoidossa noudatetaan maksimihintoja.

– Vähän ennen vuodenvaihdetta saamme Kuntaliitosta listat uusista maksuista, hän kertoo.

Hän pitää uusia korotuksia melkoisina, mutta huomauttaa, etteivät asiakasmaksut silti kata todellisia kustannuksia.

Hammaslääkärikäynnin perusmaksu nousee 10,20 eurosta 13,30 euroon (korotus 30,4 prosenttia). Yhden pienen paikan hinta nousee 14,70 eurosta 19,10 euroon (korotus 29,9 prosenttia).

Janakkalan ja Hattulan terveydenhuollon asiakasmaksuista päätetään niin ikään joulukuussa (17.12.).

– En ole vielä valmistellut asiaa, mutta tähän asti Janakkalassa ja Hattulassa on menty enimmäismaksujen mukaan, sanoo perusturvan talous- ja hallintopäällikkö Mauno Matikainen.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päättää uusista maksuista 9. joulukuuta.

– Tähän asti maksut ovat olleet maksimimäärien mukaisia, kertoo talousjohtaja Seppo Karhu.

Sama koskee kaikkien sairaanhoitopiirien sairaaloita.

Uuden asetuksen mukaan sairaalan poliklinikkamaksu voi nousta 32,10 eurosta 41,70 euroon ja hoitopäivämaksu 38,10 eurosta 49,50 euroon. Molempiin on tulossa 29,9 prosentin korotus. HäSa

Menot