Kanta-Häme

Maksuton pysäköinti lisääntyi keskustassa

Osa Rauhankadun ja Birger Jaarlin kadun pysäköinnistä muuttui maksuttomaksi maanantaina Hämeenlinnassa. Vastaisuudessa Rauhankadulla voi pysäköidä parkkikiekolla tunniksi ja Birger Jaarlin kadulla kahdeksi.

Katujen pysäköinti muuttui tällä kohdalla maksulliseksi viisi vuotta sitten. Koska alueella ei ole liike-elämää, tyhjenivät pysäköintiruudut päätöksen myötä.

– Autoilijat pyysivät mahdollisuutta aikarajoitettuun pysäköintiin. Pyyntö oli hyvin perusteltu, sillä se helpottaa esimerkiksi kirkkoherranvirastossa ja päiväkodissa asioimista, toimitusjohtaja Jarmo Kulmala Hämeenlinnan pysäköinti Oy:stä korostaa.

Liikennemerkit vaihdettiin alueella jo maanantaina. Muutos koskee korttelin matkaa Hallituskadun ja Birger Jaarlin kadun välissä sekä Birger Jaarlin kadun kumpaakin reunaa Rauhankadun risteyksestä Sibeliuksenpuistoon.

Paluu aikarajoitettuun pysäköintiin ei Kulmalan mukaan suinkaan tarkoita sitä, että maksuton pysäköinti lisääntyisi Hämeenlinnassa.

Esimerkiksi maksuton joulupysäköinti oli Hämeenlinnassa käytössä vuosia, mutta se ei ollut koskaan onnistunut ratkaisu.

– Maksuton pysäköinti oli fiasko, Kulmala sanoo.

Keskustassa on vielä alue, jonka aikarajoitettua pysäköintiä on jo pitkään suunniteltu muuttaa maksulliseksi. Suunnitelmille on kuitenkin painettu jarrua käytännön ongelmien takia.

Maksuttomuus on ongelmallista, sillä se täyttäisi etenkin liikkeiden lähellä olevat pysäköintiruudut nopeasti koko päiväksi työntekijöiden autoista. Asiakkailla ei olisi tämän jälkeen mitään asiaa enää liikkeiden lähelle.

Kauppakeskus Goodmanin myötä keskustan painopiste on muuttunut ja etenkin lyhytaikaiset pysäköintipaikat ovat tyhjentyneet. Kulmala uskoo kuitenkin, että tilanne tasaantuu vielä tulevaisuudessa, mutta se ottaa oman aikansa.

Pulaa Hämeenlinnassa on ennen kaikkea pitkäaikaisista pysäköintipaikoista.

– Vei viisi vuotta ennen kuin esimerkiksi Keinuparkki vakiinnutti paikkansa Hämeenlinnassa. Nyt 160 sen 268 paikasta on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin. Vastaavat luvut Kaivoparkin hieman yli 700 pysäköintipaikasta on 450, Kulmala huomauttaa.

Ns Säästökarien tontti vastapäätä Verkatehdasta ei enää ole parkkipaikkana toukokuun alusta lähtien. Kaupunki on vuokrannut alueen pilaantuneen maan puhdistajille loppuvuodeksi. Mikäli tontille ei aleta rakentaa vielä tänä vuonna, palaa se parkkipaikaksi taas vuodenvaihteen jälkeen.

Hiekkatontti aidataan niin, ettei sinne pääse enää pysäköimään.

– Pysäköinti ohjataan joko Keinuparkkiin tai Hämeensaareen, jossa pysäköintimaksut ovat saman suuruiset kuin ne ovat Keinusaaressakin olleet, Jarmo Kulmala sanoo.

Päivän lehti

5.4.2020