fbpx
Kanta-Häme

Maksutonta ehkäisyä suositellaan alle 25-vuotiaille, Hämeenlinnassa ikärajaksi tulee 21 vuotta – "25-vuotiaana on hyvä miettiä, mitä elämältään haluaa"

Yhä useampi kunta tarjoaa nykyään maksutonta ehkäisyä nuorille, mikä on vähentänyt abortteja ja tuonut säästöjä. Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24-vuotiaiden ikäluokassa.
Hämeenlinnan alle 21-vuotiaille tarjottavat pitkäaikaiset ehkäisymenetelmät hormonikierukka ja hormonikapselit säilyttävät tehonsa 3–5 vuotta. Kuvassa Hormonikierukka ja sen asetin sekä hormonikapselin asetin. Kuva: Pekka Rautiainen

Nuorille on tarjolla maksutonta ehkäisyä Väestöliiton arvion mukaan 35–45 kunnassa, ja mukaan liittyy helmikuussa myös Hämeenlinna. Neuvolatoiminnan vastuulääkäri Anu Mähösen mukaan Hämeenlinnassa ikärajaksi tuli nyt 21 vuotta, sillä synnyttäjien keski-ikää ei haluta nostaa.

– 20-vuotiaana saa ehkäisykierukalla ilmaisen ehkäisyn 25-vuotiaaksi asti, sillä sen ehkäisyteho on viisi vuotta. 25-vuotiaana ihmisen on hyvä miettiä, mitä elämältään haluaa. Jos siihen kuuluu haave perheestä ja elämäntilanne on sopiva, kannattaa miettiä, missä kohtaa lapsi voisi olla tervetullut, Mähönen toteaa.

Hän muistuttaa, että hedelmällisyys alkaa laskea 30–35-vuotiaana ja myös kromosomihäiriöt lisääntyvät iän myötä.

Monissa muissa kunnissa maksuttoman ehkäisyn ikärajaa on nostettu 25 ikävuoteen. Näin päätettiin viime vuonna esimerkiksi Turussa ja Vantaalla. Riihimäellä maksuton ehkäisy laajennetaan tänä vuonna alle 25-vuotiaille ensimmäisenä Kanta-Hämeessä.

Väestöliitto suosittelee maksuttomalle ehkäisylle nykyään 25 vuoden ikärajaa, koska 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä tehdään eniten raskaudenkeskeytyksiä.

– Ikäraja on kansanterveyden näkökulmasta perustelluin tällä hetkellä. Ikäryhmä on myös hyvin haavoittuva ja monenlaisissa elämäntilanteissa, sanoo Väestöliiton asiantuntijalääkäri Miila Halonen.

Maksuton ehkäisy vähentänyt abortteja

Väestöliiton lisäksi nuorten maksutonta ehkäisyä ovat suositelleet vuosien ajan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Miila Halosen mukaan nyt useampi kunta on lähtenyt mukaan, koska maksuttoman ehkäisyn vaikutuksista on saatu hyviä tuloksia.

– Viime vuosina keskustelu on kiihtynyt ja kuntien joukko on kasvanut. Mitä enemmän on dataa, sitä enemmän kunnilla on rohkeutta lähteä mukaan.

Varsinkin Vantaalta viime keväänä saadut hyvät tulokset rohkaisivat muita kuntia.

– Muutamassa vuodessa alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytysten määrä väheni lähes 40 prosenttia. Sitä voi pitää sensaationa, Halonen sanoo.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen voi olla kunnille myös taloudellisesti kannattavaa. Vuodesta 2011 nuorille maksutonta ehkäisyä tarjonneella Raumalla on laskettu, että kaupunki säästää jopa 100 000 euroa vuodessa, koska nuorten abortit ovat vähentyneet.

Pitkäaikainen ehkäisy luotettavinta

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti alle 21-vuotiaiden nuorten maksuttomasta ehkäisystä marraskuussa. Tarjolla on pitkäkestoista ehkäisyä, eli ehkäisykapseli tai -kierukka.

– Nämä molemmat ovat matalahormonisia vaihtoehtoja ja sisältävät keltarauhashormonia, eivät estrogeeniä. Valmisteet ovat turvallisia myös tukostaipumuksesta ja migreenistä kärsivillä ja aiheuttavat yhdistelmäehkäisyvalmisteita vähemmän mielialaoireita. Ne ovat tehokkain keino ehkäistä ei-toivottuja raskauksia ja siten raskaudenkeskeytyksiä, kertoo Anu Mähönen.

Hän korostaa, etteivät ehkäisykapseli tai ehkäisykierukka suojaa sukupuolitaudeilta. Kaupunki jakaa kondomeita nuorille myös jatkossa.

Myös Väestöliitto pitää pitkäaikaista ehkäisyä luotettavimpana vaihtoehtona, koska se ei ole kiinni käyttäjän omasta muistamisesta. Pitkävaikutteinen ehkäisy maksaa kuitenkin 150–170 euroa, mihin kaikilla nuorilla ei ole varaa.

– Tiedän tilanteita, että nuori on joutunut säästämään kuukausittain, että saisi esimerkiksi ehkäisykapselin vuoden tai puolentoista vuoden päästä. Se on mielestäni kohtuutonta, Miila Halonen sanoo.

 

Hämeenlinnassa maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 21-vuotiaille alkaa helmikuun alussa. Ehkäisykierukoita ja -kapseleita laitetaan nuorten terveysneuvontapisteessä Turuntiellä ja keskusneuvolassa. Nuoret voivat varata ajan ehkäisykäynnille oman koulunsa tai oppilaitoksensa terveydenhoitajalta.

 

Lue lisää: Alle 21-vuotiaiden ilmainen ehkäisy alkaa Hämeenlinnassa helmikuussa – Tarjolla pitkäkestoisia kierukoita ja kapseleita

Menot