Kanta-Häme

Maksuttomia parkkipaikkoja ei ole luvassa

Hämeenlinnan kaupunki ei aio purkaa keskustan maksullista pysäköintiä edes joulusesongin ajaksi.

Syynä on se, että yhdyskuntalautakunta on saanut tehtäväkseen arvioida kauppakeskus Goodmanin vaikutusta keskustan pysäköintitilanteeseen ensi vuoden helmikuun loppuun saakka. Määräaikaisia, maksuttomia paikkoja ei ole luvassa, sillä ne vääristäisivät normaalitilannetta.

– Arviointi sattuu tietenkin kaupunkilaisten kannalta haasteelliseen aikaan, kun tulossa on ensin joulu ja sitten alennusmyynnit, myöntää yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala.

Maksutonta pysäköintiä ei ole luvassa pidemmälläkään tähtäimellä. Esimerkiksi osan paikoista muuttaminen kiekkopaikoiksi vaatisi liikennemerkkimuutoksia.

– Tällainen pysäköintistrategia kaupungilla on, eikä siihen toistaiseksi olla tekemässä muutoksia.

Pelkona keskustan näivettyminen

– Aivan käsittämätöntä! puuskahtaa parturi-kampaaja Tiina Luhtanen kaupungin strategialle.

Luhtasen liike sijaitsee Sibeliuksenkadulla, jossa vapaita parkkiruutuja on yrittäjän mukaan runsaasti molemmin puolin katua vuorokaudenajasta huolimatta.

– Vaikka perittävä maksu ei olisikaan suuri, on se periaatteellisesti hankalaa pelata kolikoiden kanssa. Moni valitseekin keskustaa mieluummin Tiiriön, koska siellä asiointi on vaivattomampaa, Luhtanen uskoo.

Kauppakeskus Linnan kauppiasyhdistyksen puheenjohtajan Ollipekka Laineen mielestä Hämeenlinnan kokoisen kaupungin keskustaan autot yksinkertaisesti kuuluvat. Asiakaslähtöinen pysäköinti olisi Laineen mukaan helppo toteuttaa.

– Maaliviivat asfalttiin ja muutama liikennemerkki eivät varmasti maksaisi maltaita. On päättäjien vastuulla huolehtia, ettei keskustasta tule nukkumalähiötä. Muutamista parkkieuroista pidetään nyt liian tiukasti kiinni.

Pysäköintiyhtiön ensi vuoden voittotavoite 100 000 euroa

Pasi Vesalan mukaan kyse ei kuitenkaan ole yksittäisistä euroista. Hänen mukaansa Hämeenlinnan Pysäköinnin liikevaihto vuositasolla on reilu miljoona euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja Jarmo Kulmala korostaa, etteivät katualueen parkkiautomaatteihin syötetyt kolikot putoa pysäköintiyhtiön kassaan.

– Ne rahat menevät suoraan kaupungille, kuten myös pysäköintivirhemaksuista saatavat tulot. Yhtiö saa sovitun korvauksen operoinnista ja laitteiden kunnossapidosta sekä niiden uusimisista.

Yhtiön varat koostuvat Keinu- ja Kaivoparkista sekä kolmesta kantakaupungissa sijaitsevasta parkkipaikasta. Yhtiön puolestaan omistaa kaupunki.

Ensi vuoden budjettiin yhtiön voittotavoitteeksi on merkitty 100 000 euroa. Kulmalan mukaan kyseinen summa jää yhtiön kassaan tasoittamaan menneiden vuosien tappiollisia tuloksia.

Ensi vuoden tavoitteeksi parkkitaloille on asetettu vähintään 70 prosentin käyttöaste.

– Kaivoparkissa siihen jo lähes päästään, ja Keinuparkissakin noin puolet paikoista on käytössä, Kulmala kertoo. (HäSa)