Kanta-Häme

"Maku on ollut aivan kamala" – vesijohtoverkostoa huuhdellaan kloorin hajun ja maun poistamiseksi

Airi Lähdekorpi siirtyi pulloveteen vesijohtoveden pahan maun vuoksi.
Vesijohtoveden kloorin tuoksusta ja mausta on tehty havaintoja eri puolilta kaupunkia. Airi Lähdekorpi sanoo, että vesi alkoi tuoksua ja maistua pahalle viime keväänä.

Useat lukijat ovat kommentoineet kesän aikana verkossa ja Hämeen Sanomien mielipidesivuilla, että vesijohtovesi on maistunut ja tuoksunut entistä enemmän kloorilta. Myös HS-Vesi on saanut vastaavaa palautetta.

Keinusaaressa asuva Airi Lähdekorpi kertoo hajun ja maun muuttuneen luotaantyöntäväksi viime keväänä.

– Olen siirtynyt käyttämään kotona juomavetenä pullovettä ja vissyä. Vietin kesää Keski-Suomessa, eikä siellä vesi maistunut lainkaan samalta.

 

Hajua ja makua on esiintynyt eri puolilla kaupunkia. Todennäköisesti syynä on Kylmälahden ja Ahveniston vedenottamolta johdetun vesijohtoveden desinfiointi klooriamiinilla.

Ainetta lisätään vedenottamolla veteen 0,2 milligrammaa litraa kohden. Tämän määrän ei pitäisi olla selvästi aistivaraisesti havaittavissa, mutta HS-Veden prosessi-insinööri Sanna Heinonen kertoo, että verkostossa oleva rauta ilmeisesti voimistaa kloorin makua ja hajua.

– Veden käytettävyyteen tällä ei pitäisi olla vaikutusta, vaikka tietysti kloorilta tuoksuvaa vettä on ikävä käyttää.

Heinonen kertoo, että HS-Vesi käyttää klooriamiinia selvästi vähemmän kuin esimerkiksi Helsingin ja Tampereen pintavesilaitokset.

Kylmälahden vedenottamolla klooraus aloitettiin viime vuonna. Ahvenistolla klooriamiinin käyttö aloitettiin jo vuonna 2015. Myös tuolloin kaupunkilaisilta tuli runsaasti palautetta kloorin hajusta. HS-Veden mukaan hajua ilmenee aina erityisesti silloin, kun vastaavaa tekniikkaa otetaan käyttöön.

 

Kloorausta käytetään juuri veden laadun varmistamiseksi.

– Sitä käytetään uudemmilla vedenottamoillamme rinnakkain uv-puhdistuksen kanssa. Uv-puhdistus varmistaa, että vesi on puhdasta vedenottamolta lähtiessä ja klooriamiini pitää veden puhtaana myös runkoverkossa sekä kiinteistöiden omissa vesijohdoissa, Heinonen kertoo.

Klooraaminen auttaa vettä pysymään laadukkaana myös mahdollisen putkirikon sattuessa.

 

HS-Vesi jatkaa syksyn aikana huuhteluja vesijohtoverkoston puhdistamiseksi raudasta ja muista epäpuhtauksista. Huuhteluja on suunniteltu tehtäväksi syksyn aikana ainakin Loimalahdessa, Visamäessä ja Hattulassa.

Airi Lähdekorpi kertoo, että aikoo investoida omaa rahaansa vedenlaadun varmistamiseksi.

– Sain samoista ongelmista kärsineiltä vinkin, että kannattaa hankkia aktiivihiilisuodatin. HÄSA

Päivän lehti

14.7.2020