Kanta-Häme

Makulihan tarjonta laajeni

Makuliha oy on lähtenyt mukaan kuluttajapakkausmarkkinoille. Lokakuusta lähtien Tammelassa tehtyjä leikkeleitä ja makkaroita on ollut tarjolla yhä useamman ruokakaupan itsepalveluhyllyillä.

Aikaisemmin Makulihan tuotteita sai omasta tilapuodista sekä hyvin varustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä ja yrityksen omista konsulenttipisteistä.

– Viikonloppuisin jopa 40 konsulenttia esittelee tuotteitamme pääkaupunkiseudulla sekä muualla Etelä- ja Länsi-Suomessa. Palvelu- ja konsulenttitiskeillä iso kuluttajaryhmä, kiireiset asiakkaat jäivät kuitenkin tavoittamatta. Siksi päädyimme laajentamaan tuotevalikoimaamme myös kuluttajapakkauksiin. Kyseessä oli kaksi vuotta kestänyt projekti suunnittelutöineen ja asiakaskyselyineen, sanoo yrittäjä ja toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo.

Nokkosmakkara tulossa

Makuliha on satsannut uudenlaisiin kierrätettäviin pakkauksiin, joissa hyödynnetään puukuitumateriaalia.

Ali-Lekkala-Toivon mukaan materiaali soveltuu erinomaisesti elintarvikkeiden pakkaukseen.

– Puukuitupakkaus on ohuempi kuin perinteinen kartonkipakkaus. Pakkauksen kannesta näkyy, että tuotteet tulevat maalta ja että niissä on käytetty suomalaista lihaa.

Makulihan kuluttajapakkauksissa on tarjolla leikkeleitä ja makkaroita kahdeksaa eri sortimenttia. Kesäksi on tulossa neljä laatua lisää. Tarjolle tulee muun muassa Noitapilli-nokkosmakkara.

Makulihan tuotantotiloihin valmistui viime vuonna uusi tuotantolinja kuluttajapakkauksia varten. Samalla uusittiin höyrykattila. Investoinnin arvo oli noin puoli miljoonaa euroa.

Harjoittelu jatkuu

Ali-Lekkala-Toivo sanoo, että kuluttajapakkaukset ovat saaneet hyvän vastaanoton.

– Päämarkkina-alueemme on edelleenkin pääkaupunkiseutu. Tavoitteena on vähitellen saada tuotteemme valtakunnalliseen myyntiin, ja olemmekin olleet yhteydessä kaupan suuriin ketjuihin. Tuotannon suunnittelu ja logistiikka isommille markkinoille on meille haaste, joka vaatii harjoittelua.

Makulihalla ei ole enää omaa lihantuotantoa, vaan yritys hankkii lihansa lähialueen tuottajilta.

– Halusimme panostaa jatkojalostukseen. Erityisesti tuotekehityksessä haluamme olla innovatiivisia. Pelladonna-leikkelemakkaraan on sekoitettu pellavansiementä. Se on savusaunassa palvatun kinkun ohella edelleenkin myydyimpiä tuotteitamme.

Makulihan makkarat ovat yrittäjä ja makkaramestari Jussi Ali-Lekkalan käsialaa. Hän on Riikka Ali-Lekkala-Toivon veli. Sisarukset vastaavat yhdessä Makulihan toiminnasta. (HäSa)

 

Päivän lehti

4.4.2020