Kanta-Häme

Malja vapulle – lakki Sibbelle

Hämeenlinna

– Päätimme aloittaa kunnon rykäisyllä. Mieli on yhtä aurinkoinen kuin on sääkin, myhäili tyytyväisenä yrittäjä Niina Myyrä Aulangolla näkötornin ja kahvilan avajaisissa vapun aattona. Väkeä oli liikkeellä sankoin joukoin, jonoa kahvilan edustalle kertyi heti ovien avauduttua. Jono kiemurteli myös täpötäydellä pysäköintialueella, lasten odotellessa vuoroaan talutusratsastukseen. Komeaa kyytiä oli tarjolla Salla Varentin ohjauksessa – Joke-hevosen vetämissä ruotsalaisvalmisteisissa jahtivaunuissa.

Aulangolle uudet yrittäjät, Evo-Luonto, eli Kaj ja Carita Järvinen sekä Niina Myyrä lupaavat koko kesäksi sekä kahvilapalveluita, että jäätelöherkkuja kioskista Joutsenlammen rannassa. Uutta on mahdollisuus yöpyä luonnonsuojelualueella, käytössä on entinen puistonvartijan asunto.

Aulangon vahvuuksiin Kaj Järvinen laskee alueen historian ja rentouttavaa ulkoilua tarjoavan luonnon – unohtamatta tuttua joutsenparia. Ainoa ja Jannea Aulangolle odotetaan jo äitienpäiväksi.

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULUN opiskelijakunnan järjestämän perinteisen Sibeliuksen lakituksen jälkeen tilaisuus jatkui puistossa pelien ja seurustelun merkeissä. Opiskelijat keskittyivät puheissaan laissa heille määrättyyn terveydenhuoltoon – todeten sen heikoksi. Noin 135 000 ammattikorkeakouluopiskelijan terveydenhuoltoon osoitetut lääkärit mahtuisivat ”kahteen henkilöautoon.”

– Tarjoamalla kattavan terveydenhuollon, varmistaisi kunta opiskelijoiden kunnon pysyvän yhtä hyvänä kuin vieressä seisovan 150 -vuotiaan Sibeliuksen.

Sibeliuksen kivisille kutreille valkolakin asettanut Ilona Härö sanoo päässeensä tutustumaan säveltäjäperheen elämään esittäessään Aino Sibeliusta korkeakoulun kulttuuripolun näytelmässä. Yleisöä lakitustilaisuus houkutteli puistoon ison joukon.

VERKATEHTAAN LASIPIHALLA viihtyi runsas joukko vieraita vappuboolin ja herkkupöytien ääressä.

– Sima on vapussa parasta, heittivät Miikka Anttila ja Petra Valkonen. Tilaisuudessa he totesivat viihtyvänsä: ”Ihmiset tekevät juhlan.” Tilaisuuden päätyttyä he suunnittelivat piipahtavansa torilla tarkastelemassa iltaelämää.

Kari ja Irma-Liisa Heiskasella vappubooli on kuulunut kevään aloitukseen lukuisina vuosina. Muita perinteitä ovat lippu salossa ja kotitekoiset munkit. Viimeksi mainituista he sanoivat jo lähes luopuneensa lasten aikuistuttua. Tilalle elämää sulostuttamaan ovat tulleet lastenlapset, joita on yhdeksän plus kaksi bonuslasta.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila sanoi viettävänsä vappua siman ja tippaleipien merkeissä – yhdessä puolisonsa Riston kanssa.

Vierasjoukon keskeltä tavoitettu Hämeen Sanomien päätoimittaja Pauli Uusi-Kilponen kehaisi Verkatehtaan tilojen väljinä ja valoisina sopivan vappuaaton maljojen nostoon.

– Aatto kuluu viihtyisästi ystävien kanssa seurustellessa, huomiseksi tiedossa on ulkotöitä, kaavaili päätoimittaja.

 

Päivän lehti

2.4.2020