Kanta-Häme

Mammutti-istunnot alkavat

Hämeenlinnassa käynnistyy 4. syyskuuta pitkä oikeudenkäynti Patrian Kroatian panssariajoneuvokaupoista. Lahjussyytteiden käsittelemiseen on varattu istuntopäiviä melkein marraskuun puoliväliin asti.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ja kihlakunnansyyttäjä Timo Kokkomäki syyttävät kolmea Patrian entistä johtajaa lahjusten maksamisesta Kroatian virkamiehille. Syytetyt kiistävät lahjusten maksamisen ja myös sen, että nimetyt henkilöt olisivat virkamiehiä.

Kroatian haaran käsittely selkeytyi, kun hovioikeus hylkäsi kesällä syyttäjien vaatimuksen Slovenian haaran käsittelyn palauttamisesta käräjäoikeuteen. Syyttäjien mukaan Slovenian lahjussyytteet olisi pitänyt käsitellä yhtä aikaa Kroatian haaran kanssa, kun syytteistä ei voitu alkuperäisen suunnitelman mukaisesti antaa yhteistä päätöstä. Yhteistä päätöstä ei voitu antaa, koska Slovenian haarassa puheenjohtajana toiminut käräjäoikeuden laamani kuoli.

Valtionsyyttäjä Rappe on arvostellut Kanta-Hämeen käräjäoikeutta sen kokoonpanosta, jolla Slovenian haaraa käsiteltiin. Rappen mielestä kokoonpanossa olisi pitänyt olla kolme varsinaista käräjätuomaria. Sillä kokoonpanolla olisi voitu antaa yhteinen päätös molemmista oikeudenkäynneistä.

– Patrian niin kutsuttu Kroatia-osuus käsitellään kokoonpanossa laamanni ja kaksi käräjätuomaria, valmistelua johtanut käräjätuomari Atte Andersson kertoo.

Käräjäoikeus ei aiemmin halunnut irrottaa kolmea käräjätuomaria yhteen pitkään oikeudenkäyntiin. Yksi käräjätuomari korvattiin käräjänotaarilla, joka voi tilapäisesti toimia tuomarina.

Uusi laamanni…kokoonpanossa

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa on laamanni ja yhdeksän käräjätuomaria. Patrian oikeudenkäynti sitoo lähes joka kolmannen tuomioistuimen tuomareista. Käräjäoikeudella on kaksi toimipaikkaa: Hämeenlinna ja Forssa.

Käräjäoikeudessa tehtiin vasta nyt päätös tuomioistuimen kokoonpanosta. Tasavallan presidentti nimitti Tuula Lehdon laamanniksi kesäkuun lopulla. Lehto siirtyi virkaan 1. elokuuta.

– Uskon, että laamani toimii käsittelyssä puheenjohtajana.

– On myös mahdollista, että minä valmistelevana käräjätuomarina toimin puheenjohtajana. Yleensä on kuitenkin tapana, että virkaiältään vanhin tuomari on puheenjohtaja, Andersson sanoo.

Syyttäjät esittelevät Hämeenlinnassa 4. syyskuuta syytteet kolmea Patrian entistä johtajaa vastaan. Sen jälkeen syytetyt esittelevät vastauksensa syytteisiin. Slovenian haaran pääkäsittelyssä pelkästään syytteiden esittely ja puolustuksen vastausten kuuleminen vei useita päiviä.

– Sen jälkeen esitellään osapuolten kirjalliset todisteet ja kuullaan todistajia, Andersson kertoo.

Pääkäsittelyn jälkeen käräjäoikeus harkitsee ja kirjoittaa päätöstä useita viikkoja ja jopa kuukausia. Päätös annetaan todennäköisesti ensi vuoden alussa. (HäSa)

Menot