Kanta-Häme

Mänkihalli hallitsee lasitehtaan maisemaa

Iittalan lasitehtaalla on menossa mittavat rakennustyöt. Näyttävin rakennuskohde on korkea mänkihalli, joka on määrä ottaa käyttöön ensi vuoden alkupuolella.

– Nuutajärvellä sijaitseva, 1970-luvulta peräisin oleva mänkihalli oli jo korjauksen tarpeessa. Mänki on lasin raaka-ainetta, ja koska 90 prosenttia Nuutajärven mängistä käytetään Iittalan lasitehtaalla, oli loogista rakentaa uusi mänkihalli Iittalaan, sanoo lasitehtaan johtaja Per-Henrik Hagberg. Hallin kapasiteetti riittää hänen mukaansa pitkälle tulevaisuuteen.

Toinen iso investointihanke liittyy Nuutajärven lasitehtaan lakkauttamiseen ja sen toimintojen siirtämiseen Iittalaan.

– Laajennus kaksinkertaistaa suupuhalluksen alueen nykyisestä. Nuutajärven lasitehtaalta professori Oiva Toikan lasisten lintujen tuotanto siirtyy Iittalaan. Lisäksi uudistamme Iittalan tehtaan laitekantaa, Hagberg selvittää.

Mittava investointi

Iittalan lasitehdas laajenee Äimäjärven rantaan. Lisää tilaa tarvitaan, kun Nuutajärveltä siirretään uuneja Iittalaan. Lisäksi Iittalaan rakennetaan uusia uuneja sekä sulatushuone, jossa mänki sulatetaan.

Laajennusosan rakentaminen alkaa lähiaikoina. Hagbergin mukaan tavoitteena on, että se valmistuisi maaliskuun loppuun mennessä.

Lasitehtaan laajennus- ja uudistushankkeen budjetti on liikesalaisuus. Hagberg puhuu mittavasta, monen miljoonan euron investoinnista.

– Lasinvalmistuksen kokoaminen yhteen paikkaan ja siihen liittyvät investoinnit turvaavat lasiosaamisen säilymisen Suomessa. Kun kaikki on valmista, Iittalan lasitehdas on entistä kovemmassa iskussa.

Nuutajärveläisille töitä

Rakennustöiden päätyttyä Iittalan lasitehtaalla tulee työskentelemään hieman alle 200 työntekijää.

Iittalan ja Nuutajärven lasitehtailla keväällä käynnistyneissä yhteistoimintaneuvotteluissa päädyttiin siihen, että molemmilta lasitehtailta irtisanottiin 28 työntekijää. Tästä kahdeksan toteutui eläkejärjestelyin.

Neuvottelujen tuloksena 28 Nuutajärven tehtaan työntekijälle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä Iittalaan.

– Toivomme, että kaikki ne, joille on tarjottu työpaikkaa Iittalassa, myös tarttuvat tähän mahdollisuuteen, Hagberg sanoo.

Remontointi jatkuu

Myös konttoritiloihin on luvassa pientä remonttia. Muun muassa yleisölle tarkoitettu lasitehtaan tuotannon katselutila uudistetaan.

– Olemme tehneet lasitehtaalle korjausohjelman, jossa töitä riittää kymmeneksi vuodeksi, sanoo Fiskarsin kiinteistöpäällikkö Kim Sawkings.

Nuutajärven lasikylä jää elämään, vaikka lasitehtaan toiminta lakkaa.

– Lasikylässä toimii lukusia kädentaidon osaajia. Hotelli- ja ravintolatoiminta jatkuu. Iittalan lasitehtaan tuotantoa on tarjolla Iittala Outlet -myymälässä, Sawkings selvittää.

Iittalan lasitehdas kuuluu Fiskars-konserniin. (HäSa)

Päivän lehti

18.1.2020