Kanta-Häme

Mannerheimintieltä Iittalaan

Rautavaaran-Perälän perhe vaihtoi vuosi Suomen vilkkaimman kohdan, Mannerheimintien ja Nordenskiöldinkadun kulmauksen, maaseudun rauhaan. He muuttivat Iittalaan, omakotitaloon Äimäjärven rannalle.

Kampaaja-alan huippuammattilainen Saimi Rautavaara, hänen miehensä, hyvinvointikonsultti Samuli Perälä sekä heidän lapsensa, Aamu, Ava ja Sarai löysivät mieleisen asuinpaikan sattumalta, kun he olivat viime kesänä käymässä kylässä tuttavansa Päivi Jantusen luona Iittalan Rantapellontiellä.

– Päivi kertoi, että naapurissa oli talo myytävänä. Olimme juuri katselleet asuntoa Tampereelta Nekalasta tai Koivistokylästä, mutta tästä talosta tuli heti sellainen olo, että siinä on meidän uusi koti. Varmaan jo seuraavana päivänä tein tarjouksen, Samuli kertoo.

Saimi ei ollut heti yhtä varauksettoman innostunut, mutta hänkin kyllä piti heti talosta ja sen ympäristöstä.

– Puutarha oli silloin hehkeimmillään, ja kukkivat omenapuut vetivät meitä puoleensa. Meillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut omaa pihaa, ja siitä tuli hyvä fiilis. Piha ei myöskään ole liian iso, sillä emme ole mitään kartanoihmisiä, he luonnehtivat.

Tunnot asuinpaikastaan pariskunta kiteyttää muutamalla sanalla: hyvä talo, hieno piha, mainio sijainti. Iittala sopii asuinpaikaksi pariskunnalle, jota työ vie usein Tampereelle, Helsinkiin ja muualle Etelä-Suomeen.

– Minulla oli alun perin ideana, että haluaisin lapset Steiner-kouluun, mutta tavallinen koulu on kuitenkin tässä hyvin lähellä, vain 800 metrin päässä, Saimi sanoo.

Jihuu, oma peruna!

Rantapellontien päähän vuonna 1991 valmistunut omakotitalo on perustaltaan hyvässä kunnossa. Samuli remontoi sisäpinnat viime kesänä, ja autotallista hän sai itselleen vastaanottohuoneen, jota voi käyttää vuoden ympäri.

Tontti rajautuu kapeaan kaupungin omistamaan rantakaistaleeseen, joka reunustaa Äimäjärveä. Uimapaikka on parinsadan metrin päässä. Aamu kertoo, että kesässä on parasta juuri uiminen. Myös Samuli-isä kertoo pulahtavansa joka päivä järven veteen.

Noin 2500 neliön pihalla lapset mahtuvat leikkimään, ja vanhemmat ovat jo kokeilleet siellä monenlaisten vihannestenkin kasvatusta.

– Tänä kesänä olemme jo saaneet satoa: ensimmäiset perunat, härkäpapuja, tomaattia, kurkkuja, paprikoita, chilejä. Emme ole ikinä aiemmin kasvattaneet mitään. Tuntuu ihmeelliseltä, jihuu, jos saa vaikka yhdenkin perunan ja sipulin omasta maasta. Ne ovat kuin omia lapsia, Saimi hymyilee.

Viime kesänä perhe keräsi kaikki mintut, jotka olivat kasvaneet pihalla edellisen asukkaan jäljiltä, ja kuivasivat ne teeksi.

– Meillä on vieläkin minttuteetä, lahjaksi vietäväksi asti, he iloitsevat.

Vanhemmat sanovat olevansa hyötykasvien kasvattajina vielä opintien alussa. Naapurit ovat auttaneet, jos he ovat tarvinneet neuvoja.

– On kiva, kun on pihalla puuhaa. Koko ajan opetellaan ja opitaan, he tuumaavat.

Pois hälinästä

Samuli on alun perin kotoisin Parkanosta, Saimi on Helsingin tyttöjä. Helsingissä he ehtivät asua yhdessä puolentoista vuoden ajan. Kummallakaan ei ole lainkaan ikävä pääkaupungin vilinään.

– En viihtynyt Helsingissä yhtään. Siellä ei tullut kotoisaa oloa ollenkaan, Samuli sanoo.

Myös Saimi kertoo kyllästyneensä hälinään ja ihmispaljouteen.

– En tunne kaipuuta sykkeeseen. Olen ollut jo kauemmin valmis lähtemään sieltä pois, kuitenkin inhimillisen matkan päähän. Itselläni korostuvat pehmeät arvot, ja Helsingissä on aika pinnallinen elämisen kulttuuri.

– Käyn vieläkin Töölössä töissä, ja joskus on kiva samalla piipahtaa istumassa vaikka keskustan kahvilassa. Mutta lapsien kanssa sinne ei ole mukava mennä, sillä kahvilat eivät ole lainkaan lapsiystävällisiä. Hämeenlinnassa tykkään varsinkin Hoffin kahvilasta, joka ottaa lapsetkin huomioon, Saimi kertoo.

Vidal Sassoon -kouluttaja

Kerran viikossa, maanantaisin, Saimi ottaa vastaan kampaamoasiakkaitaan Hämeenlinnassa Hiusstudio muodossa. Hän on kouluttautunut Lontoossa Vidan Sassoonin akatemiassa hiusalan gurun jalanjäljillä ja käy vieläkin silloin tällöin opintomatkoilla Englannissa.

Suomessa Saimi jakaa oppiaan kouluttamalla täkäläisiä kampaajia Sassoonin oppien mukaan. Lähtökohtana pidetään yksilöä ja tämän parhaiden piirteiden esiin tuomista.

– Nyt kun olen kiertänyt ympäri maailmaa opiskelemassa, alkaa pikkuhiljaa olla tunne, että asia on vähän hallussa. Koulutus on tarkoitettu sellaisille kampaajille, jotka haluavat kehittää taitoaan ja silmäänsä työssä. Ne kampaajat, jotka ovat jo vähän ehkä kyllästyneet työhönsä, ovat nähneet alasta vasta pintaa, Saimi sanoo.

Keikkahommina verianalyyseja

Samuli on entinen ravintoneuvoja ja personal trainer sekä tamperelainen portsari. Nykyisin hän tekee asiakkailleen verianalyyseja kotivastaanotollaan ja keikkahomminaan ympäri Suomen.

– Verestä tehdään kaksi testiä, elävä ja kuiva. Elävästä verestä näkee mm. kuona-aineet, punasolujen kunnon ja valkosolujen määrän. Kuiva veri kertoo sisäelinten tilasta, hivenaineiden puutoksista ja lymfakierron ongelmista. Ohjeistan ihmisiä, mitä he voivat tehdä itse, jotta ongelmat häviäisivät. Testit ovat myös ennalta ehkäisyä, sillä häiriöt voivat olla näkyvissä jo, ennen kuin sairaudet puhkeavat, hän kertoo.

Saimi opiskelee työnsä ohessa myös homeopaatiksi. Pariskunnalla onkin haaveena aloittaa lähitulevaisuudessa yhteinen terveyskonsultointi.

Iittalassa Rautavaara-Perälät aikovat asua niin kauan, että nykyinen talo pysyy lasten kotina, kunnes nämä lähtevät maailmalle. Tontilla on vielä rakennusoikeuttakin jäljellä.

Päivän lehti

1.6.2020