Kanta-Häme

Manninen suosii läpinäkyviä sijoituksia arvo-osakkeisiin

– Suomen taloudellinen tila on tosi vaikea. Sijoitusmarkkinoilla on kuitenkin hyviä mahdollisuuksia, Finlandia Groupin toimitusjohtaja Mika Manninen, 43, sanoo.

Mika Mannisen johtama Finlandia Group on pankkiiriliike ja varainhoitoyhtiö. Finlandia Rahastoyhtiö on sen tytäryhtiö. Varainhoito on kuitenkin liiketoiminnan kulmakivi, johon muukin toiminta tukeutuu.

Maanantaina yhtiö avasi konttorin Hämeenlinnan Innoparkissa.

– Viisi viime vuotta on ollut täysin poikkeuksellista aikaa sijoittamisessa, ja ilmeisesti myös seuraavat viisi vuotta on.

Manninen uskoo kuitenkin, että on pitkän ajan lainalaisuuksia, jotka ovat edelleen voimassa. Finlandia suosii sijoituksissa hyviä aloja ja yhtiöitä. Sillä on laatuyhtiöstrategia.

Kohdentamisessa Finlandia ylipainottaa tällä hetkellä kolmea maata: Suomea, Intiaa ja Kiinaa. Venäjän painoa on laskettu.

– Uskoa on koeteltu ja varmaan kärsivällisyyttä edelleen koetellaan. Pelkästään Suomeen sijoittanut ei välttämättä näe, että kehittyvillä markkinoilla on mahdollisuuksia.

Vain riskiä… valtiolainoissa

Ennätyksellisen alhaiset korot ovat jatkuvasti ohjanneet rahaa osakemarkkinoille ja -kursseihin. Helsingin pörssi yleisindeksi on kohonnut kahdessa vuodessa yli 42 prosenttia, mutta Finlandia ei silti kavahda suomalaisia laatuosakkeita.

– On muistettava, miten alas finanssikriisi painoi osakkeiden arvot vuosina 2008-09.

Pankkitileiltä ei saa korkoa. Mannisen mielestä euroalueen valtiolainoissa on tuoton sijaan vain riskiä. Sijoituksissa vaihtoehtoina ovat osakkeet, korkean tuoton yhtiölainat ja eksoottisten valtioiden lainat.

– Katsomme asiakkaan näkökulmaa, millaista tuottoa hän hakee ja millä aikavälillä.

Finlandia Group ei ole innostunut hedge-rahastoista, jotka vivuttavat ja pyrkivät hankkimaan tuottoa myös laskevilta markkinoilta. Hedge-rahastot käyttävät erikoisia sijoitusvälineitä eivätkä raportoi tarkasti sijoituksistaan.

– Haluamme pitää sijoitukset yksinkertaisina ja läpinäkyvinä. Haluamme käyttää välineitä, jotka sijoittajamme tuntevat läpikotaisin.

Finlandialla on 15 toimipaikkaa ja vajaa 70 työntekijää. Toimistot kattavat kutakuinkin koko maan, kun Hämeenlinnan toimisto käynnistyy. Hämeenlinnan toimistoa tulee vetämään varatuomari Pentti Kaivosoja, joka on aikaisemmin toiminut muun sijoitusasiaintuntija muun muassa Nordeassa ja Navissa.

– Hämeenlinnan toimiston optimikoko on 2-3 työntekijää, Manninen sanoo. (HäSa)

 

________________

Oikaisu 2.9.2014 klo 14:

Finlandia Groupin Hämeenlinnan toimistoa vetää varatuomari Pentti Kaivosoja. Toiminut privat bankingin senior advisorina muun muassa Nordeassa ja Navissa. 

Menot